Terapia durerii la copii

Terapia durerii la copii

Decembrie 2021
În desfășurare

Prin adresabilitatea sa, spitalul MS Curie concentrează o serie de pacienți cu vârste între 0-18 ani cu patologii diferite. Peste 20.000 de pacienți sunt tratați anual în spital, pacienți din București și din țară, ce beneficiază de tratamente, intervenții terapeutice și chirurgicale complexe.

În acest context, Dăruiește Viață implementează o nouă abordare multidisciplinară a durerii în spital și alături de medici specialiști a introdus conceptul de terapie a durerii la copii.

Durerea trebuie înţeleasă în contextul mai larg al suferinţei şi abordată corespunzător, printr-o terapie definită. Terapia durerii este o ramură medicală ce reunește medici din diferite specialități medicale (ATI, neurologie, reumatologie, ortopedie, oncologie, neurochirurgie, radiologie și recuperare medicală), ce au ca scop tratarea durerii ca simptom.

Astfel, în luna iunie s-a desfășurat la nivelul spitalului primul curs ”Terapia durerii la copii”, cu scopul scăderii durerii pe care pacienții spitalului o au de suportat pe durata spitalizării și nu numai. Cursul a fost armonizat operațional cu procedurile din secții și aprovizionarea cu produsele necesare gestionării durerii. În secțiile de Oncologie și Neurochirurgie se implementează în acest moment idei, practici și instrumente noi legate de managementul durerii pacienților din spital în situații de durere organică spontană sau provocată de diferite demersuri cu scop diagnostic sau terapeutic.

Acesta este un prim pas pe care intenționăm, ulterior succesului său, să îl derulăm în întreg spitalul. În acest fel, spitalul poate să devină un lider în managementul durerii în pediatria din România. Proiectul se derulează cu sprijinul medicilor și asistentelor din secțiile de Oncologie și Neurochirurgie și al unui grup de medici voluntari români stabiliți în Statele Unite.

Lectorii acestui curs au fost:

  • Dr. Eugen OLEINEAC – Coordonator proiect - Medic Specialist ATI spitalul Marie S. Curie, București
  • Dr. Elena BRAȘOVEANU – Medic ATI pediatrie, Director operațiuni anestezie, Tufts Medical Center, Conf. Tufts University School of Medicine, Boston
  • Dr. Virgil MANICA – Medic ATI, Director anestezie obstetrică, Tufts Medical Center, Conf. Tufts University School of Medicine, Boston
  • Dr. Gabriela Velcea - Specialist în Psihiatrie Pediatrică și pentru Adolescenți, specialist în Psihiatrie pentru Adulți, consultant pentru agenție comunitară și practică privată
  • Dr. Daniela Urma - Mass General Brigham Salem Hospital, Medicine Program Director, Internal Medicine Residency
  • Dr. Nicu Iordache Iordache - consultant, trainer & autor
  • Florin Brașoveanu - Specialist IT