Spitalul Modular 2 Piatra Neamț

Spitalul Modular 2 Piatra Neamț

Iulie 2021
În desfășurare

Secția ATI este inima oricărui spital de urgență. La Piatra Neamț, inima Spitalului Clinic Județean de Urgență Neamț a ars în totalitate în incendiul din noiembrie 2020. Spitalul Modular ATI Piatra Neamț redă spitalului județean capacitatea de a trata pacienți în regim de terapie intensivă, în siguranță, fără improvizații.

Vezi TUR VIRTUAL spital modular la acest link

Spitalul Modular ATI Piatra Neamț asigură 17 paturi noi de terapie intensivă, grupate în 3 saloane și o rezervă tip izolator pentru pacienții care au și alte boli contagioase și poate fi folosit pentru a trata pacienții în stare gravă, post-operator, cu traumă etc. Spitalul este construit la standardele europene și dispune de:

  • Centrală de tratare a aerului (asigură controlul calității, umidității și temperaturii aerului, precum și diferența de presiune între zonele roșii și verzi, pentru a preveni răspândirea virusurilor și protejarea personalului)
  • Platformă gaze medicale
  • Circuite diferite (pentru intrarea și ieșirea din zona ATI)
  • Sistem control acces pe bază de cartelă și buton no touch
  • Sistem alertă în caz de incendiu
  • Sistem apel nurse call
  • Instalație decontaminare apă menajeră

Proiectul a însemnat o investiție de aprox. 2.7 milioane de euro, fonduri strânse din donații și sponsorizări, atât prin implicarea comunității locale, cât și prin campania ”Împreună pentru Moldova”, o campanie cu vizibilitate națională.

Citește Raportul Proiectului aici

Spitalul Modular ATI Piatra Neamț aduce o șansă în plus la viață pentru pacienții în stare gravă, cât și condiții sigure de tratament pentru pacienții din zona Neamț și pentru cadrele medicale. Proiectul inițial a fost gândit pentru 18 paturi, dar împreună cu epidemiologii am decis ca unul dintre cele două izolatoare să fie transformat în post de supraveghere pentru o mai bună monitorizare și îngrijire a pacienților critici.

Ce există acum:

Secție ATI distrusă în urma incendiului

Redirecționare pacienți către alte spitale

Paturi ATI improvizate pe alte secții

Ce aduce investiția noastră:

850 mp suprafața construită

17 paturi noi ATI

3 saloane și 1 o rezervă tip izolator

2 posturi supraveghere

Spații suport (laborator & sterilizare, depozite, cameră gardă, vestiar personal etc.)

Platformă tehnică: gaze medicale, grup electrogen, centrală de tratare aer

Filtre pacienți și personal medical

Spitalul modular poate funcționa 5-10 ani, cu întreținere adecvată, și va deservi SCJU Neamț ca secție exterioară ATI , secție de boli infecțioase etc. sau poate fi adaptat oricăror alte nevoi cu costuri mici. Dăruiește Viață, cu sprijinul donatorilor și sponsorilor, a realizat planul (master plan, proiect de arhitectură, proiect tehnic, management de proiect etc.) și construcția spitalului modular (montare structură, branșare a structurii modulare la rețelele de utilități, realizare circuite instalații va realiza master planul, conectarea la rețeaua de gaze medicale), dotarea cu echipamente și funcționarea secției fiind în responsabilitatea SCJU Neamț.


Credit tur virtual: Echita ST - Stasisin Credit foto: Brândușa Balan