Lideri din societatea civilă participă la dezbaterile pe tema sponsorizărilor

Lideri din societatea civilă participă la dezbaterile pe tema sponsorizărilor

20 sep 2023 | 1 min
General

Sursa: Asociația pentru Relații Comunitare

Astăzi a avut loc la Palatul Victoria o întâlnire consultativă a Prim-Ministrului Marcel Ciolacu și Ministrului de Finanțe Marcel Boloș cu reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale.

Întâlnirea a avut loc în contextul în care anumite propuneri din proiectul de "Lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung” avem temeri că pot aduce prejudicii sectorului non-guvernamental, astfel:

Companiile cu cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro și care vor avea obligația de a achita impozitul minim pe cifra de afaceri, nu vor mai avea posibilitatea de a acorda sponsorizări deductibile, în condițiile în care aceste companii sunt principalii finanțatori ai proiectelor organizațiilor neguvernamentale.

Astfel, este afectată grav finanțarea ONG-urilor și deci a milioane de beneficiari ai serviciilor oferite de acestea. Aceste sponsorizări sunt cele mai bine cheltuite și controlate, chiar de către sponsori.

Împreună cu colegii cu care am fost în întâlnire, am propus să se renunțe la orice prevedere care afectează mecanismul de sponsorizare cu toate instrumentele sale. Am argumentat cu cifre și exemple semnificative care este impactul activității organizațiilor non-guvernamentale în societatea românească de astăzi.

Reprezentanții Guvernului au ascultat argumentele, le-au considerat valide și avem promisiunea că vor considera soluția ca și companiile menționate mai sus să poată deduce sponsorizări fie din impozitul minim, fie din cel pe profit, în limita a 20% din impozitul pe profit. A mai fost agreată organizarea unui grup de lucru comun, Guvern - societate civilă, care să operaționalizeze implementarea noilor prevederi referitoare la transparență și control, dezvoltând instrumente și un sistem de lucru axat pe prevenție și predictibilitate.

Întregul comunicat de presă poate fi citit aici și te rugăm să îl dai mai departe.


Donează pentru o șansă la viață

lei = 10 acțiuni