Spitalul de 30 de milioane de euro construit de 300.000 de oameni

Spitalul de 30 de milioane de euro construit de 300.000 de oameni

6 mar 2020 | 7 min
General

Articol publicat in The Guardian, în limba engleză

Link material original: aici

Traducere: Raluca Chifu

 

La mică distanță de centrul Bucureștiului ia naștere un spital cu opt etaje. Clădirea care se va deschide la începutul anului 2021 nu este doar o clinică medicală. Este un simbol al frustrării românilor, cauzate de guvernele succesive ale statului și de răspândirea ideii că, poate, cetățenii trebuie să găsească propriile soluții la problemele țării.

Începând din 2015, peste 300.000 de persoane și 4.000 de companii au donat bani pentru construcția spitalului care va trata copiii bolnavi de cancer. Va fi primul spital de stat construit doar din donații private, iar până în prezent s-au strâns peste 30 de milioane de euro, destul pentru construirea și echiparea acestuia. Trupa de heavy metal Metallica a donat 250 000 de euro în luna august a anului precedent cu ocazia unui concert susținut la București.

„Cred că românii aveau nevoie de un proiect în care să creadă, deoarece în ultimii 30 de ani nu s-a construit nimic: drumuri, spitale, infrastructură”, spune Oana Gheorghiu, una dintre fondatoarele Asociației Dăruiește Viață, organizația din spatele proiectului.

Din 1989, când s-a încheiat perioada comunistă, România a rămas în urmă în ce privește investițiile publice. La nivelul UE, are cea mai mică rată a cheltuelilor pentru sănătate ca procent din PIB (cam jumătate din medie), conform datelor disponibile de la Eurostat. În același timp, în fiecare an mii de medici și asistente părăsesc țara în căutarea unor posturi mai bine plătite în străinătate, iar corupția și scandalurile continuă să afecteze sectorul.

Anul trecut, sătul de lipsa progreselor în crearea unei rețele moderne de drumuri din țară, un antreprenor român a inaugurat o fâșie de autostradă simbolică, de un metru, ca să atragă atenția asupra lipsei de investiții făcute de guvern.

 

xADWiKjKZpaXNuB4X.avif

 

Deși rolul ideii era să atragă atenția asupra unei probleme, spitalul din București este o potențială soluție (deși una care va fi greu de imitat).

Donațiile au curs pe site-ul ONG-ului și prin SMS. Unele dintre cele mai mari au provenit de la companii din domeniul energiei, ca OMV Petrom și Engie, precum și de la Mastercard. Donația medie individuală de pe site este de aproximativ 16 euro.

„Aportul meu nu e mare lucru, dar mă bucur să văd că ia naștere un astfel de proiect”, a spus Livia Grigorescu, profesoară într-un orășel de lângă București. Ea donează 2 euro pe lună prin SMS. „Pentru mine, este o speranță la un viitor mai bun și, între timp, o dovadă a ceea ce se poate face când oamenii își doresc cu adevărat.”

Construită în incinta unuia dintre spitalele existente ale orașului, aripa de oncologie pediatrică va acoperi 12.000 de metri pătrați, cu un etaj dedicat terapiei intensive, șase săli de operație și aproximativ 160 de paturi. Construcția a început în iunie 2018.

 

h8Nbj8P7nfiP6kxJM.avif

Foto: randare Spital

 

„Am vrut să renovăm și să reproiectăm departamentul de oncologie de aici [din clădirea existentă]”, spune Oana, amintind că făcuseră același lucru la un spital din Timișoara, însă au ajuns la concluzia că ar fi mai ușor să construiască o structură nouă decât s-o renoveze pe cea existentă, construită la sfârșitul anilor 1970.

Oana, care era studentă în timpul revoluției din 1989, spune că sistemul medical românesc nu s-a îmbunătățit deloc în ultimii 30 de ani. „De fapt, e mai rău decât în perioada comunistă, deoarece infrastructura nu era deloc dezvoltată, iar acum are aceleași resurse.”

Vlad Voiculescu, fost Ministru al Sănătății și cofondator al unei organizații caritabile pentru copiii bolnavi de cancer, vorbește despre o neconcordanță între dezvoltarea din alte părți ale economiei românești și investițiile în sectoare ca sănătatea. „Sectorul privat prosperă. Sute de clădiri de birouri în orașele noastre, zone rezidențiale impresionante, probabil cele mai mari malluri din Europa. Guvernul, pe de altă parte, a reușit să construiască un singur spital în trei decenii”, spune el.

„Avem o nevoie stringentă de infrastructură spitalicească decentă, deoarece îngrijirile medicale suboptime determină zeci de mii de oameni să se mute în Occident în fiecare an. Acest spital ne arată pur și simplu că noi, românii, suntem mai buni decât guvernul nostru. Că putem și merităm mai mult.”

De la fondarea Dăruiește Viață, în 2012, de către o echipă ce nu includea niciun medic, asociația a construit 18 camere sterile de transplant în România, triplând capacitatea de transplant a țării. În plus, asociația a construit primul laborator din țară pentru diagnosticarea în profunzime a leucemiei și a renovat departamente de oncologie pentru copii și adulți în trei dintre cele mai mari orașe din țară.

Cu toate astea, relația dintre asociație și instituțiile guvernamentale a fost uneori dificilă.

 

wLrtkM2of5tF445un.avif

Foto: Examinând planurile construcției pe șantierul din București. Fotografie de Enrico Brodoloni

 

Între timp, organizația interacționează intensiv cu donatorii, folosind postări în rețelele sociale pentru a-i ține la curent cu evoluția proiectului și a-i face să se simtă mai implicați. Acest lucru a încurajat continuarea donațiilor.

Dat fiind progresul, e tentant de întrebat dacă această abordare a finanțării pentru cheltuieli medicale ar putea fi folosită și în alte țări din regiune, cu infrastructuri vechi și prost finanțate. Însă experții nu sunt convinși că modelul ar funcționa la scară mare.

„E fantastic, va salva vieți, dar îmi amintește de anii 1990”, spune Pascal Garel, directorul European Hospital and Healthcare Federation din Bruxelles. „Pune presiune pe guvernul român; transmite că nu e în stare să conducă sistemul și să-l finanțeze. E incredibil.” După părerea lui, însă, problemele unui întreg sistem de sănătate nu ar putea fi rezolvate de o asemenea inițiativă, deoarece acest lucru nu s-ar putea face la infinit, pentru afecțiuni și grupuri de vârste diferite.

Oana Gheorghiu spune că speră să-i inspire și pe alții și că sunt perfect conștiente că un singur spital nu va schimba întregul sistem. Cu toate acestea, după spusele ei, obiectivul a fost să creeze „o insulă unde lucrurile să meargă normal și unde să vină oameni – pacienți, medici și asistente – care să vadă că lucrurile pot fi făcute altfel și să înceapă să se schimbe.”

După finalizarea lui, noul spital va deveni parte din sistemul medical de stat, iar Asociația Dăruiește Viață privește deja dincolo de construcția inițială. „Avem banii pentru prima clădire, dar acum proiectul a fost extins”, spune Oana. „Vrem să facem o altă clădire care va fi conectată cu aceasta, una aproape la fel de mare ca prima.”

 

Foto cover: Andrei Pungovschi/AFP via Getty Images


Donează pentru o șansă la viață

lei = 10 acțiuni