Să știm | Ce tratamente există pentru cancerul la copii? Transplantul de celule stem

Să știm | Ce tratamente există pentru cancerul la copii? Transplantul de celule stem

7 iun 2023 | 4 min
General

Prin seria de articole Să știm, medici de la Spitalul Marie Curie prezintă în termeni pe înțelesul tuturor cu ce ne luptăm, care sunt etapele și tratamentele, miturile și adevărurile despre cancerul la copii.

Continuăm seria tipurilor de tratament în cancerele pediatrice.

Transplantul de măduvă osoasă este o procedură în care măduva osoasă care conține celule canceroase este înlocuită cu un tip special de celule, numite celule stem hematopoietice (celule capabile să devină orice tip de celulă a sângelui).

Cum putem obține celulele stem?

Celulele stem sănătoase se găsesc în mod normal în măduva osoasă și în sângele care circulă prin organism. Acestea vor fi recoltate (cel mai adesea din sângele circulant), păstrate și transplantate mai târziu, după ce toate celulele bolnave au fost îndepărtate. Ele se transformă apoi în diferite tipuri de celule de care are nevoie organismul.

În funcție de sursa lor, există două tipuri de transplant: alogen (celule donate de altă persoană) și autolog (celule stem proprii ale pacientului).

În ambele tipuri, inițial se folosesc doze mari de chimioterapie și/sau radioterapie. De ce?

  • pentru a distruge toate celulele canceroase existente,
  • pentru a face loc în măduvă pentru noile celule și
  • pentru a suprima sistemul imunitar al organismului (astfel încât acestea să nu fie respinse după ce vor fi administrate).

În această fază, copilul este lipsit de imunitate, deci de protecție împotriva infecțiilor. Așadar, este foarte importantă izolarea lui, ceea ce înseamnă că va sta câteva săptămâni într-o rezervă prevăzută cu filtre speciale de aer, instalații de apă, îmbrăcăminte, lenjerii sterile. De asemenea, medicii și asistentele care îngrijesc copilul vor purta echipamente sterile.

După această etapă, copiii au câteva zile de odihnă, apoi li se administrează celulele stem printr-o procedură care seamănă cu o transfuzie de sânge. Procesul este nedureros, iar copiii sunt conștienți pe durata transfuziei. De obicei, este nevoie de câteva săptămâni pentru ca celulele stem administrate să își facă drum spre măduva osoasă, să se înmulțească și să producă celule sanguine sănătoase.

Pe parcursul acestor săptămâni se vor recolta analize speciale care vor indica dacă noile celule au fost acceptate și funcționează corect (dacă transplantul a avut succes). După încheierea procedurii, copiii vor primi tratament imunosupresor (care atenuează activitatea sistemului imun, pentru e evita un eventual atac asupra celulelor stem) pe o perioadă mai lungă.

Pot apărea complicații?

În timpul procedurii, pot apărea efecte secundare minore, cum ar fi febra, frisoanele, dificultăți  de respirație. După încheierea procedurii, la o distanță variabilă de timp, pot fi întâlnite și complicații mai semnificative, precum respingerea grefei (a noilor celule) și boala grefă contra gazdă (celulele imune ale donatorului atacă corpul pacientului).

Principalele tipuri de cancer pediatric în care poate fi necesar transplantul de celule stem sunt leucemiile, limfoamele și anumite tumori solide (neuroblastoame, sarcoame de părți moi, sarcoame Ewing, tumori germinale).

De ce să donăm celule stem? Cum se desfășoară donarea?

Pentru că, pentru unii pacienți, transplantul poate reprezinta singura șansă de a obține vindecarea. Și pentru că există posibilitatea ca în familia copilului să nu existe donator compatibil, ci acela să fie unul din noi.

Există două moduri prin care putem dona celule stem.

  1. Prima metodă și cea mai frecvent utilizată este donarea de celule stem din sângele circulant – aceasta seamănă cu donarea obișnuită de sânge, la care se adaugă câțiva pași suplimentari - câteva zile înainte de recoltare, se vor realiza injecții cu un medicament care crește numărul de celule stem din sângele circulant. După câteva zile, donatorului i se va monta un cateter venos și va fi conectat la un aparat care separă celulele stem de restul sângelui. Ele vor fi recoltate, păstrate și ulterior administrate primitorului, iar sângele filtrat se întoarce în corpul donatorului.
  2. A doua metodă este donarea măduvei osoase ce conține celule stem, care implică recoltarea din oasele șoldului, sub anestezie generală, prin puncție aspirativă.

Pentru ca transplantul să aibă succes, sângele donatorului trebuie să semene cât mai mult cu cel al primitorului – altfel spus, să existe o compatibilitate cât mai mare. Compatibilitatea se testează prin probe de sânge. În cazul în care ea există, este urmată de alte evaluări ale stării de sănătate a donatorului până la efectuarea transplantului. Fiecare copil este unic, iar uneori poate dura mai mult timp până găsim un donator al cărui sânge să fie “potrivit” pentru el. În acest timp, copilul va fi pus pe o listă de așteptare.

Dacă îți dorești și tu să oferi o șansă la viață și să scurtezi timpul de așteptare al copiilor, te poți înscrie în Registrul donatorilor de celule stem. Mai multe detalii, povești de eroi și răspunsuri pentru întrebările pe care ți le-ați putea pune, aici.

Mai multe despre Dr. Teodora Negoiță

Screenshot 2023-05-03 at 17.40.55.png

Medic rezident Oncologie și Hematologie Pediatrică, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Marie Curie, București.

Fascinată dintotdeauna de copii, care la rândul lor gravitează în jurul ei. A ales medicina, pentru că își dorește să ajute. Cu medicamente, informații, un zâmbet și o vorbă caldă.

Empatică și ambițioasă, adoră joaca și își ia energia din interacțiunea cu oamenii, mai ales cu cei mai mici dintre ei.

Dintotdeauna sfătuită de cunoscuți să devină medic pediatru, vrea să le fie alături micuților pacienți de pe Secția de Oncologie. Să îi cunoască, să îi înțeleagă și să înlăture cât mai multe obstacole pe care le vor întâlni pe drum.
 

Surse:

https://www.lifeblood.com.au/, https://www.dana-farber.org/, https://www.bbmr.co.uk/, https://srohp.ro/

Serie coordonată de Gabriela Vătafu

Credit foto: Enrico Brodoloni


Donează pentru o șansă la viață

lei = 10 acțiuni