
Să știm | Ce tratamente există pentru cancerul la copii? Radioterapia
Prin seria de articole Să știm, medici de la Spitalul Marie Curie prezintă în termeni pe înțelesul tuturor cu ce ne luptăm, care sunt etapele și tratamentele, miturile și adevărurile despre cancerul la copii.
Cum am mai putea ataca țintit celulele canceroase? Prin radioterapie!
Cum? Radiațiile acționează asupra materialului genetic (“centrul de control”) al celulelor, deteriorându-l și provocând moartea lor. Care este avantajul radioterapiei? Ea deteriorează celulele numai din zona corpului în care se administrează radiațiile, având deci reacții adverse mai limitate comparativ cu chimioterapia.
Radioterapia poate fi administrată în două moduri: intern și extern.
În cazul radioterapiei interne, medicii injectează sau implantează (temporar sau permanent) o substanță radioactivă în zona tumorală sau pacientul înghite acea substanță. Sursa radioactivă este fie sub forma unei “semințe” (de mărimea unei semințe de susan, pe care copilul nu o va simți in interiorul corpului), fie sub formă lichidă.
Majoritatea cancerelor pediatrice sunt tratate însă cu radiații externe. Astfel, pentru a ucide celulele canceroase, se folosesc aparate care emit raze X de înaltă energie sau alte particule, cum ar fi electronii sau protonii.
În cadrul acestui tip de tratament, copiii stau întinși pe o masă în timp ce fasciculele emise de un aparat sunt direcționate către tumoră. Pentru a rămâne nemișcați pe parcursul ședințelor, copiii mici pot avea nevoie de sedare. Sesiunile de tratament sunt nedureroase, durează mai puțin de 30 de minute și de obicei au loc zilnic, 5 zile/săptămână, timp de câteva săptămâni.
Nu toți copiii cu cancer au nevoie de radioterapie. Ea se folosește mai ales în cazul tumorilor cerebrale, renale, limfoamelor, neuroblastoamelor, tumorilor osoase și ale țesuturilor moi, însă poate fi adresată și întregului organism, pentru a-l pregăti pentru un transplant de celule stem. În această situație, se numește iradiere corporală totală și are scopul de a suprima sistemul imunitar al organismului astfel încât să nu respingă celulele stem sanguine ale donatorului după transplantare.
Din punct de vedere al vârstei, radioterapia fi recomandată de la vârste foarte mici, sub un an de viață, cu excepția tumorilor cerebrale și de la nivelul capului, caz în care o evităm pe cât posibil sub vârsta de 3 ani, din cauza efectelor asupra dezvoltării creierului.
Putem combina radioterapia cu alte tipuri de tratament?
Radioterapia poate fi administrată singură sau ca parte a unui plan de tratament astfel:
- înainte de intervenția chirurgicală, pentru a micșora tumora ce urmează să fie operată - în acest caz, se numește radioterapie neoadjuvantă;
- după alte tratamente, pentru a distruge eventualele celule canceroase rămase - radioterapie adjuvantă;
- pentru a ameliora simptomele date de tumoră - radioterapie paliativă.
Există efecte secundare ale radioterapiei?
Da, iar ele variază în funcție de partea corpului care este tratată. Copiii pot prezenta oboseală, greață și vărsături, reacții la nivelul pielii, căderea părului în zona tratată, tulburări ale tranzitului intestinal. Majoritatea reacțiilor dispar după terminarea tratamentului, însă, de exemplu, radioterapia cerebrală poate avea efecte pe termen lung asupra performanțelor școlare ale copilului, iar radioterapia din zona genitală poate afecta fertilitatea.
Care este situația în România?
În România, aproximativ 30-40% din copiii cu cancer necesită radioterapie (anual, în jur de 100-200 copii). Ea se poate realiza în centre de stat – în prezent, în cadrul Institutului Oncologic București “Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, dar momentan fără posibilitatea de a realiza sedare pentru cei mici, sau în clinici private.
Departamentul de radioterapie pediatrică din noul spital va dispune de două buncăre și un spațiu de pregătire a micilor pacienți, asigurând un mediu sigur, dar prietenos și atractiv pentru ei, în care să nu existe loc pentru teamă. Avantajul este că micuții pacienții vor beneficia de tratament multidisciplinar într-un spital public de copii, fără nevoia de a face drumuri către alte centre.
Mai multe despre Dr. Teodora Negoiță
Credit foto: Enrico Brodoloni
Medic rezident Oncologie și Hematologie Pediatrică, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Marie Curie, București.
Fascinată dintotdeauna de copii, care la rândul lor gravitează în jurul ei. A ales medicina, pentru că își dorește să ajute. Cu medicamente, informații, un zâmbet și o vorbă caldă.
Empatică și ambițioasă, adoră joaca și își ia energia din interacțiunea cu oamenii, mai ales cu cei mai mici dintre ei.
Dintotdeauna sfătuită de cunoscuți să devină medic pediatru, vrea să le fie alături micuților pacienți de pe Secția de Oncologie. Să îi cunoască, să îi înțeleagă și să înlăture cât mai multe obstacole pe care le vor întâlni pe drum.
Surse:
https://www.cancer.net/, https://together.stjude.org/, https://www.childrenwithcancer.org.uk/, https://www.neolife.ro/
Serie coordonată de Gabriela Vătafu
Sursă cover photo: randare buncăr Departament Radioterapie Pediatrică din cadrul #NoiFacemUnSpital