
Primul Spital pentru copii construit în România în mijlocul unei pandemii
Carmen și Oana au scris pe blogul UICC despre provocările pe care le-a adus anul trecut proiectului #NoiFacemUnSpital.
Traducere: Raluca Chifu
Articol original: aici
Martie 2020 a fost o lună groaznică pentru noi toți, începând cu liderii din domeniul medical, managerii de spitale și de secții și personalul medical și mergând până la cei mai simpli muncitori, indiferent de domeniu. Imaginile care veneau din Italia, unde pandemia a lovit cel mai puternic, ne-au îngrozit, nu doar din teama pentru propria noastră sănătate și cea a celor dragi, ci și din teama că sistemul nostru medical nu avea să facă față unei asemenea crize.
România este deja cunoscută pentru sistemul medical prost finanțat, pentru lipsa de reforme în sănătate și pentru exodul de resurse umane (link extern). Ca ONG care de peste 10 ani face eforturi pentru a îmbunătăți infrastructura sistemului medical și pentru a-i ajuta pe pacienți (mai ales pe cei oncologici), la Dăruiește Viață eram extrem de conștienți de situația dramatică în care aveau să se găsească spitalele odată ce pandemia ajungea la granițele noastre. Era vorba de zile, de ore și tot ce puteam face era să ne mobilizăm toate resursele pentru a-i sprijini pe cei din prima linie a luptei împotriva noului coronavirus. Acest lucru a însemnat să strângem fonduri rapid, ca să achiziționăm și să distribuim echipament medical și de protecție către cât mai multe unități medicale cu putință. Și exact asta am făcut, ajungând în final la peste 140 de unități medicale din toată țara.
În timp ce munceam neobosiți ca să ajutăm cât mai multe cadre medicale, am început să ne punem iar și iar o întrebare: în această criză globală, cum aveam să ne putem ține promisiunea făcută celor peste 350.000 de donatori persoane fizice și celor peste 4.000 de companii? Promisiunea de a construi primul Spital Național de Copii cu Cancer, Boli Grave și Traumă, exclusiv din donații (link extern)? Un vis pe care l-am început acum câțiva ani și în care nu s-au alăturat sute de mii de persoane, inclusiv membrii trupei Metallica (link extern).
Spitalul construit de oameni
Pentru prima dată în 30 de ani, în România se construiește de la zero un spital pentru copii. Dată fiind perioada de tranziție de după regimul comunist, ar putea să nu pară un lucru extraordinar, dar devine așa odată ce afli detaliile. Este un spital construit în întregime din donații și sponsorizări, de către un ONG local și a devenit cea mai mare mişcare de implicare socială din țară. În plus, este primul spital care va aduce standardele occidentale de tratament la îndemâna copiilor cu cancer sau alte boli grave.
Totul a început cu un vis: dorința de a le oferi condiții decente de tratament copiilor internați în secția de Oncologie a unuia dintre cele mai mari spitale de copii din România – Spitalul „Marie Curie” din București. Aici, 30 de copii și 30 de părinți împart două toalete și un duș la capăt de hol, fără loc pentru joacă, activități recreaționale sau odihnă.
Spitalul premierelor
Pe lângă faptul că este construit în întregime mulțumită eforturilor publicului, spitalul aduce multe alte premiere pentru România: va fi primul spital public care să ofere tratament multidisciplinar copiilor cu cancer și boli grave, primul cu paturi pentru părinți și spații dedicate pentru copii (inclusiv o stație radio, un cinematograf interior și un observator astronomic), prima secție de ATI cu saloane individuale și acces folosind sistemul „mâini curate”, prima unitate medicală complet digitalizată și prima clădire din domeniul medical cu un BMS eficient.
În plus, una dintre cele mai importante componente ale spitalului este primul departament de Radioterapie Pediatrică din țară. Până acum, copiii primeau tratament radioterapeutic în centrele pentru adulți, fără posibilitatea de anesteziere.
Construirea unui departament de Radioterapie Pediatrică în mijlocul unei pandemii
Departamentul de Radioterapie Pediatrică este una dintre componentele cruciale ale acestui proiect și va îmbunătăți semnificativ șansele de supraviețuire ale copiilor cu cancer. Însă cum creezi un astfel de departament când experiența țării noastre în domeniu este aproape nulă? Din fericire, unul dintre cei mai mari specialiști din lume în domeniu, Prof. Saiful Huq, Președintele Consiliului Director al Asociației Americane pentru Fizică Medicală, auzise de proiect și era interesat să-și aducă expertiza în sprijinul visului nostru.
Cu ajutorul său, am reușit să luăm legătura și să formăm parteneriate cu două centre de radioterapie renumite în toată lumea (din Roma și Dublin) pentru a asigura instruirea specialiștilor. Am reușit să configurăm unul dintre cele mai avansate departamente din sud-estul Europei în ce privește tehnologia și chiar să convingem Ministerul Sănătății cu privire la nevoia pentru acest departament. Mai mult, încrederea Prof. Huq în proiect ne-a ajutat să obținem și mai multă încredere și speranță că specialiștii români care au plecat din țară vor dori să se întoarcă și să lucreze în noul spital. Așa am început o campanie de recrutare de specialiști în radioterapie și oncologie: oncologi pediatri, radioterapeuți, fizicieni și tehnicieni.
Lecția noastră în urma acestui an ciudat?
Odată ce știi unde vrei să ajungi și ai un obiectiv clar, nimic nu te poate opri din drum. Nici măcar o pandemie.