O linie performantă de videoendoscopie digestivă, pentru copii și nou născuți, în Spitalul M. S. Curie

O linie performantă de videoendoscopie digestivă, pentru copii și nou născuți, în Spitalul M. S. Curie

19 apr 2021 | 3 min
General

Copii cu ingestii de corpi străini, copii cu sângerări digestive, stenoze esofagiene, mici pacienți ce nu se pot alimenta și care necesită plasarea unei gastrostomii, vor putea fi acum tratați în Spitalul M.S. Curie cu un echipament performant.

Un echipament de ultimă generație, ce oferă posibilitatea realizării unor gastroscopii și colonoscopii fidele pentru copii cu vârstă și greutate foarte mică, a fost donat de Dăruiește Viață către spital.

 

”Suntem în era în care afectarea de tub digestiv poate fi depistată precoce, la nivel microscopic și nu când tratăm deja consecințele – malnutriție, sângerări. Acest lucru era dificil de realizat cu echipamente din generații vechi, cu sisteme neunitare, care nu ne permiteau proceduri de diagnosticare și terapeutice complexe”, ne spune d-na Dr. Lorena Vatră, medic chirurg cu competențe de endoscopie digestivă, diagnostică și terapeutică.

 

8HM5cBRuYAW99F9ev.avif

- Foto: trusa videoendoscopie pediatrică, tip echipmanet EVIS X1

 

Prin adresabilitatea sa, Spitalul M.S. Curie concentrează o serie de pacienți cu vârste între 0-18 ani cu patologie digestivă complexă: malformativă, inflamatorie și tumorală. Multe spitale din țară nu pot efectua examinări endoscopice pediatrice, neavând echipamentele necesare, sau sprijinul unei echipe de anestezie, astfel pacienții sunt direcționați către Spitalul de Urgență M.S. Curie din București.

Anual, peste 350 de copii din toată țara sunt investigați endoscopic în spital, în urgență sau programați.

Noul echipament, ce oferă o calitate a imaginii sofisticată prin reproducerea îmbunătățită a culorilor, reducerea zgomotului înregistrării, respectiv o manevrabilitate ce permite endoscopii la copii cu greutate redusă, va conduce la descoperirea unor probleme în faze incipiente pentru care acest tip de intervenție, poate însemna șanse la viață.

 

dJAACsyFi97dzwN4D.avif

- Foto: de la stânga la dreapta, Dr. Galoș Felicia, gastroenterolog, Dr. Cătălin Boboc, gastroenterolog, Dr. Lorena Vatră, chirurg, Dr. Anna Kadar, chirurg, echipa de chirurgie și gastroenterologie ce va folosi echipamentul de tip EVIS X1.

 

”Acum pacienții cu patologie digestivă de graniță medico-chirurgicală pot fi îngrijiți multidisciplinar, într-o sală de endoscopie din cadrul blocului operator, unde colaborarea cu echipa ATI, gastroenterologie și chirurgie este posibilă”, ne mai spune d-na Dr. Lorena Vatră.

Numărul zilnic de copii ce vor beneficia de examinare endoscopică va crește, oferind și posibilități pentru crearea unui laborator de endoscopie digestivă, unde se va putea rezolva o leziune sub o singură anestezie, o secție ce ar putea deveni Centru de Pregătire pentru rezidenți în Endoscopia Digestivă Pediatrică.

 

Vă mulțumim că putem face acest lucru posibil #NoiFacemUnSpital.

Primul Spital Național de Copii pentru Cancer, Boli Grave și Traumă. #ContinuămÎmpreună

 

Foto credit: Enrico Brodoloni


Donează pentru o șansă la viață

lei = 10 acțiuni
Radio