
Lecții pentru viitorul spitalelor din România
Între 9 și 12 iunie 2025, Oana Gheorghiu a participat, alături de arhitecta Raluca Șoaita, la European Healthcare Design Congress (EHD 2025), cel mai important eveniment european dedicat designului de spitale, desfășurat la Royal College of Physicians din Londra. În plus, au vizitat și cel mai ambițios proiect pediatric european: New Children’s Hospital Dublin. Totul pentru a aduce aici, acasă, cele mai bune practici și inspirația pentru actualele și viitoarele proiecte Dăruiește Viață.
Lecțiile cu care s-au întors
Tema centrală a congresului: Beyond the Hospital: Form, Function and the Future of Health Ecosystems s-a concentrat pe o regândire profundă a rolului spitalului într-un sistem de sănătate modern.Ideile cheie din sesiuni:
• Viitorul este acum: Spitalele trebuie planificate pentru generațiile viitoare – adaptabile, sustenabile, digitalizate.
• Spitalul ca ecosistem urban: Nu izolat, ci conectat cu orașul, pietonal, prietenos, integrat social.
• Design pentru sănătate mintală: Lumină naturală, intimitate, materiale naturale, spații de liniște.
• Cercetare aplicată: Co-design cu input de la pacienți și personalul medical, pentru crearea de spații care reduc anxietatea.
• Standardizare flexibilă: Modelele din Australia, Canada, UK arată cum libertatea de creație supusă unor reguli clare va ajuta la construirea de spitale mai bune, într-un timp mai scurt și într-o manieră mai eficientă.
Exemple care inspiră
Madrid – Hospital 12 de Octubre: 130.000 mp reconstruiți, design umanizat, tehnologie integrată:Miami – Nicklaus Children’s Hospital: VR, AR, grădini terapeutice, implicarea familiei:
Australia – Ipswich Mental Health Unit: Spații deschise, sigure, care liniștesc:
Reguli nenegociabile
• Designul centrat pe pacient nu e un moft, e o necesitate.
• Spațiile ne educă și ne influențează: un spital frumos încurajează empatia și profesionalismul.
• Da, avem nevoie de standarde proprii, flexibile dar e bine să fie inspirate de bunele practici internaționale.
• Campusul spitalicesc este o direcție de urmat, pentru că obligă la o viziune strategică, modulară, pe termen lung.
New Children’s Hospital din Dublin
Oana și Raluca au avut ocazia să viziteze și cel mai mare proiect pediatric din Europa, aflat stadiul de finalizare: New Children’s Hospital din Dublin. O clădire de 160.000 mp, cu 380 de camere individuale, sustenabilitate certificată BREEAM (una dintre cele mai vechi și respectate certificări de sustenabilitate din lume, folosită pentru a măsura impactul ecologic și eficiența unei clădiri pe parcursul întregului ei ciclu de viață), tehnologie de ultimă generație și un design care pune copilul și familia în centrul îngrijirii.Pe lângă rolul esențial în furnizarea serviciilor medicale pediatrice de urgență, spitalul va deveni principalul centru din Irlanda pentru educație, formare și cercetare în domeniul sănătății copilului. Va fi un spațiu centrat pe nevoile copilului care va susține inovația și excelența în îngrijirea pediatrică, oferind un mediu empatic pentru copii, familiile acestora și echipa medicală.
Așadar despre ceea ce #Noi vrem să construim pe mai departe la Marie Curie se poate spune că este în acord cu cele mai noi tendințe în lumea medicală, ceea ce este din start o mare realizare pentru România.Dintre bunele practici pe termen lung pe care se axează și Dăruiește Viață menționăm câteva:
• Integrarea a 3 spitale într-un campus medical la Marie S. Curie
• Camere individuale cu spațiu de cazare pentru aparținători.
• Spații verzi generoase și artă prezentă în toate zonele comune.
• Navigare digitală, comunicare medicală integrată cu focus pe colaborarea între echipe.
Toată această experiență a fost o confirmare a faptului ca #Noi suntem pe drumul cel bun, alături de cei mai de seamă profesioniști ai lumii, că ceea ce am realizat până acum cu ajutorul a peste 360.000 de donatori și 8000 de companii și ceea ce vrem să realizăm mai departe nu este o ambiție, ci o normalitate de care ar trebui să se bucure orice copil care are de traversat o boală sau o încercare grea. Fii în continuare alături de noi. Împreună schimbăm sistemul medical din România.
Autor: Irina Ivaneț
Credit foto: Banu Ștefan, bamireland.ie, newchildrenshospital.ie, architecture.com.au, nicklauschildrens.org, madridiario.es, Oana Gheorghiu, tesseract-architecture.co