Jurnal de Spital: #așaseface blocul operator

Jurnal de Spital: #așaseface blocul operator

15 apr 2021 | 3 min
Jurnal de Spital

De la un bloc operator care nu a fost renovat niciodată în ultimii 30 de ani până la un bloc operator construit exclusiv din sticlă, cu cele mai noi tehnologii, documentat până la cel mai mic detaliu... este ca o călătorie din trecut în viitor. Dar #așaseface o schimbare reală în sistemul medical: cu gândul mereu la viitor și la evoluție.

 

Am început cu multă cercetare

Pentru blocul operator, am analizat situația existentă și nevoile, am discutat cu medicii să înțelegem regulile și circuitele, am făcut documentațiile cu specialiști din domeniu, am mers în vizite la spitale din străinătate, am lucrat cu consultanți care au experiență îndelungată.

În acest proces, Claudio Meirovich, Medical Planner din Spania, a avut un rol esențial în auditarea echipamentelor medicale existente și propunerea unor soluții pentru achiziția altora necesare astfel încât noul bloc operator să fie unul modern.

 

De la analiză la proiectare

Blocul operator va avea 5 săli de operație: neurochirurgie, ortopedie și 3 săli pentru chirurgie generală. Cum planifici ca totul să fie realizat corect, conform normelor europene? Dar și pragmatic – ca fiecare medic chirurg să aibă propriul spațiu, fiecare aparat să fie poziționat la locul potrivit? Unde va sta anestezistul? Ce materiale folosim?

La discuții au luat parte managerii de proiect, medicii, consultanții, arhitecții, inginerii. Raluca Șoaita, arhitecta proiectului, cu o experiență relevantă în construcția de unități medicale, a propus planul, ținând cont de circuitele medicale specifice fiecărei specializări.

 

A7CobmNZHW4hrXQc5.avif

Plan sală de operație neurochirurgie

 

De ce un bloc operator exclusiv din sticlă?

Pentru că vrem să reducem riscul de infecții nozocomiale. Sticla este un material care poate fi sterilizat foarte ușor, din acest motiv este și eficient într-o sală de operație. După mai multe oferte și vizite de documentare, întreaga soluție va fi livrată la cheie de un furnizor din Italia.

Pereții blocului operator vor avea o structură metalică, pe care sunt aplicate panouri din sticlă de 10 mm. În cazul în care vă întrebați, sticla nu este transparentă, va fi colorată pentru ca micuții pacienți să se simtă ca într-o explorare, fără teamă sau anxietate.

 

Cum vor fi poziționate echipamentele?

Pentru următorii pași, am ținut cont de dotarea cu noile aparate medicale și poziționarea lor în fiecare sală de operație. De exemplu, la neurochirurgie, microscopul operator este indispensabil. La ortopedie, masa de operație are diverse accesorii în funcție de intervenția chirurgicală, iar lungimea ei poate fi extinsă la 5m.

Poziționarea este diferită pentru fiecare specializare în parte. În același timp, un principiu esențial este ca fiecare echipament să fie accesibil, dar și să existe spațiu pentru cele care vor fi aduse în caz de nevoie.

 

Sisteme digitale inovatoare

Lămpile scialitice de deasupra meselor de operație vor avea un sistem de shadow management, mai precis vor diminua la maximum umbrele. De ce e extraordinar? Pentru că o iluminare foarte bună poate scădea riscul unor erori în timpul operației.

Blocul operator va avea un sistem video, cu monitoare încastrate în pereți și pe brațele lămpilor scialitice, pentru a documenta intervenția chirurgicală.

 

Într-un Spital al Viitorului, blocul operator și echipamentele aferente vor respecta normele europene și standardele cele mai înalte de calitate, pentru că #așaseface o investiție pe termen lung.

 

Credit Photo Cover: Cătălin Georgescu


Donează pentru o șansă la viață

lei = 10 acțiuni
Radio