
Jurnal de Pandemie - prima lună de luptă
Pe 11 martie am început să strângem fonduri pentru a ajuta sistemul medical să lupte cu coronavirusul, în aceeași zi în care Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemia globală. Ne gândeam deja de câteva zile la lucrul acesta și la cum am putea ajuta - văzusem situația din Italia, care abia explodase și vorbisem cu tot mai mulți medici de la Terapie Intensivă și Infecțioase. În plus, știam condițiile din spitalele din România, deja supra-aglomerate, fără protocoale dintre cele mai simple - cum ar fi cel al mâinilor curate.
Am simțit că este important să acționăm repede, înainte ca numărul de cazuri din România să crească. Ne era clar că va fi o chestiune de timp până virusul se va răspândi și la noi în țară. Pe 11 martie am simțit că începem o luptă contra-cronometru, pe care nu știam și încă nu știm cum o vom încheia. Știm însă că este o luptă în care suntem împreună și prin care vom trece cu bine doar fiind solidari și responsabili.
CE AM FĂCUT
Ne-am gândit în primul rând la oamenii din prima linie - cadrele medicale care vor interacționa cu pacienții și care vor avea nevoie de protecția necesară pentru a putea rămâne în luptă cât mai mult. Am contactat toți furnizorii pe care îi știam și am achiziționat toate materialele de protecție și echipamentele medicale pe care le-am găsit pe stoc. Pe măsură ce înaintam, achizițiile au devenit tot mai grele, astfel că a trebuit să apelăm la ajutor din afara țării. Acum așteptăm o livrare de echipamente de protecție de peste 1 milion de euro din străinătate, care trebuie să ajungă în aproximativ 10 zile.
Mii de oameni ne-au fost alături cu donații și zeci de companii au sponsorizat. Am trimis sute de colete cu echipamente de protecție, echipamente medicale și aparatură către 25 de unități medicale din toată țara (combinezoane, măști, botoși, mănuși, viziere, ochelari, dezinfectant, injectomate, ventilatoare etc.)
Ne-am îndreptat atenția către pacienții cu boli cronice și bătrâni - categoriile cele mai vulnerabile în fața virusului. Am solicitat Guvernului și Președinției măsuri urgente pentru protejarea lor, am făcut memorii și scrisori oficiale și am reușit să debirocratizăm sistemul eliberării de rețete medicale compensate (acum, pacienții pot primi prin mijloace electronice recomandările medicale și rețetele din partea medicilor specialiști și chiar a medicilor de familie). Solicităm în continuare crearea unui fond de urgență pentru acoperirea integrală a rețetelor compensate și deblocarea stocurilor de medicamente la distribuitor (există un număr foarte mare de medicamente vitale care lipsesc din farmacii).
SPITALUL MODULAR
Am văzut în țări precum Germania și China că ridicarea de spitale modulare este o soluție recomandată pentru tratarea pacienților cu COVID-19, pentru că ajută la creșterea numărului de paturi disponibile și la protejarea spitalelor unde se regăsesc pacienții cu alte patologii. Am lucrat cu partenerii noștri, Tesseract, IMSAT și Linde pentru crearea proiectului pentru un spital modular pe care l-am trimis Guvernului, cu speranța că va fi replicat și în țară.
Am găsit un partener, la Spitalul Universitar de Urgență Elias, unde se va ridica acest spital modular în următoarele patru săptămâni. Dăruiește Viață, împreună cu voi, va gestiona ridicarea spitalului modular, urmând ca Spitalul Elias și Ministerul Sănătății să se ocupe de echiparea și funcționarea acestuia.
Avem nevoie de aprox. 2 milioane de euro pentru a ridica spitalul modular. Ce aduce acest spital? Scade riscul de infectare a pacienților cu alte patologii, deja internați în spital, asigură condiții de tratament (în regim ATI) pentru pacienții COVID-19 în condiție gravă (până la 50 de locuri) și poate fi refolosit la finalul pandemiei ca spital de mari arși. În plus, poate fi ușor de replicat oriunde în țară.
Continuăm împreună!
Reușim împreună!
Foto credits: Bogdan Dincă, Decât o Revistă