Între eficiența sistemului de sănătate și compasiunea arătată pacientului

Între eficiența sistemului de sănătate și compasiunea arătată pacientului

13 iul 2023

Ce mai facem la Dăruiește Viață? Dincolo de proiectele „fizice”, ale căror rezultate finite au ziduri și acoperișuri, susținem progresul în practica medicală sub toate formele sale. Pe data de 11 iulie, la Academia Română a avut loc lansarea cărții „Îngrijirile paliative pentru toate specialitățile clinice”, avându-i drept autori coordonatori pe prof. dr. Cornelia Nițipir și pe dr. Horia-Teodor Cotan, carte publicată cu sprijinul Dăruiește Viață.

O afirmație a d-nei prof. Nițipir a dat tonul întregului eveniment, fiind un lucru pe care și noi îl promovăm încă de la începutul activității noastre: „Adevărata măsură a eficienței unui sistem de sănătate constă nu numai în numărul de vieți salvate, ci și în profunzimea compasiunii și demnității pe care le oferim pacienților [prin îngrijirile paliative]”.

 

20230711_112631.jpg

 

Paliația include tratamentul durerii și al altor simptome, precum greața, vărsăturile, oboseala sau pierderea poftei de mâncare, precum și asigurarea sprijinului emoțional pentru bolnav și familie, pentru a face față mai ușor situației dificile. Pacienții pot primi tratament paliativ în timpul terapiei active, de exemplu în timpul chimioterapiei, dar și atunci când vindecarea nu mai este posibilă și confortul pacientului este obiectivul primar.

În cadrul evenimentului de lansare a volumului, acad. Victor Voicu, președintele secției de științe medicale al Academiei Române, le-a oferit celor prezenți (în mare parte medici), un avertisment impresionant: „Să nu ne obișnuim cu suferința altora”. El a menționat un adevăr din practica clinică, și anume că există multe temeri cu privire la medicația care ameliorează simptomele și durerile, însă avem nevoie de încrederea că, atunci când administrează un calmant, medicii chiar știu ce fac. E adevărat că nu există câștig fără riscuri, dar uneori riscurile trebuie asumate, pentru a le asigura pacienților confortul și demnitatea atât de necesare.

 

20230711_111709.jpg

 

Spre final, prof. dr. Viorel Jinga, rectorul UMFCD a amintit că, dacă nu orice pacient poate deveni medic, orice medic poate deveni oricând pacient, iar aplicarea unor noi metode de paliație duce la generarea de noi modalități de susținere terapeutică acolo unde ele sunt cele mai necesare. În plus, prof. dr. Cornelia Nițipir, șefa secției de Oncologie medicală a Spitalului Universitar Elias, a prezentat cartea ca fiind rezultatul unui efort combinat al echipei pe care o coordonează, punând în evidență puterea colaborării și potențialul unei abordări multidisciplinare.

Această atitudine și modul în care este aplicată ea în relația cu pacienții sunt o parte din motivele pentru care Spitalul Elias a devenit de ceva timp locul unora dintre cele mai dragi proiecte ale noastre. În 2015, Dăruiește Viață a investit 400.000 EUR în renovarea etajului 2 al secției de Oncologie Medicală a spitalului, iar la începutul pandemiei am construit acolo Spitalul Modular Elias, pentru a mări capacitatea sistemului medical de a trata pacienții cu Covid-19. Fii alături de proiectele noastre. Donează!

 

Articol scris de Raluca Chifu


Donează pentru o șansă la viață

lei = 10 acțiuni
Radio