
Implicarea sectorului non-guvernamental pe perioada pandemiei
Asociația pentru Relații Comunitare a centralizat informațiile de la 82 de asociații și organizații, printre care și Dăruiește Viață, pentru a vedea care a fost implicarea sectorului non-guvernamental în susținerea cadrelor medicale, a spitalelor și a persoanelor vulnerabile de la începutul pandemiei.
Rezultatele lor, comunicate la 1.05.2020, sunt astfel:
- Peste 140 de unități medicale au primit sprijinul organizațiilor nonguvernamentale
- Peste 80 de ONG-uri au cumpărat echipamente de protecție și aparatură medicală în valoare de 13,95 milioane de euro
La numărul unităților medicale și a echipamentelor se adaugă cele 17 tone de echipamente de protecție pe care Dăruiește Viață la distribuit în intervalul 1-6 mai către peste 140 de unități medicale și de îngrijire din țară.
De la începutul pandemiei COVID-19, sectorul nonguvernamental s-a implicat în dotarea spitalelor și protejarea personalului medical. Multe din ONG-uri au pornit noi campanii sau au modificat programele pe care le aveau în derulare, pentru a strânge fonduri pentru protejarea comunităților.
Sursă infografice: ARC, date disponibile la 1.05.2020, de la 82 de organizații
Sunt alte zeci de organizații în România care au acționat în această criză, venind în ajutorul medicilor și al spitalelor, a căror contribuție nu se regăsește în aceste cifre, dar care au avut un impact important în nenumărate comunități afectate de pandemie. De asemenea, merită menționat rolul esențial pe care o mulțime de alte organizații îl au în sprijinirea grupurilor vulnerabile și care fac tot ce e posibil pentru a-și îndeplini misiunea și pentru a sprijini în continuare beneficiarii, în ciuda contextului în care ne aflăm.
Numerele ne arată impactul pe care sectorul îl are în cazul acestei crize, cât și dorința oamenilor de a se implica, prin donațiile pe care le-au făcut. Donatorii au încredere în capacitatea noastră de a găsi soluții, iar companiile văd în noi un partener care poate produce schimbare la nivel local și național.
Societatea civilă, în baza relațiilor de încredere și a bunei cunoașteri a comunității, a reușit să se implice rapid, semnificativ și să ofere răgaz statului să intervină la nivel național. De aceea, organizațiile semnatare cer autorităților:
- Să coopereze cât mai transparent cu sectorul nonguvernamental;
- Să comunice nevoile spitalelor-suport și nevoile unităților medicale care au un risc ridicat de infectare (centrele psihiatrice, puncte de dializă, oncologice etc.) astfel încât ONG-urile și autoritățile statului să-și coordoneze eforturile, fără să le dubleze;
- Sprijin în procesul de achiziții (logistică, sprijin diplomatic). Împreună, putem comanda mai multe echipamente, la preț mai mic, de la un singur producător;
- Să ușureze traversarea granițelor pentru comenzile medicale făcute de ONG-uri din spațiul UE și extra-comunitar;
- Să recunoască impactul pe care societatea civilă l-a avut în această perioadă;
- Să adopte un pachet de măsuri care să sprijine organizațiile nonguvernamentale afectate de pandemie, pe modelul suportului oferit IMM-urilor
”Este admirabil cât de repede s-au mobilizat asociațiile și organizațiile de la declanșarea crizei și cât de eficiente au fost în distribuirea echipamentelor de protecție, a echipamentelor medicale și a aparaturii. Este în egală măsură meritul tuturor donatorilor, al sponsorilor și al partenerilor care au răspuns apelului făcut de noi toți și au înțeles că doar împreună putem reuși să trecem peste pandemie. Dăruiește Viață continuă să susțină spitalele din țară cu echipamente de protecție și să crească capacitatea de tratarea a pacienților cu COVID-19 prin ridicarea Spitalului Modular 1 Elias.” – Oana Gheorghiu, fondatoare Dăruiește Viață
Sursă informații articol: ARC, detalii aici