
Elevii de la Școala Gimnazială Gorban ne dau un exemplu de empatie
Uneori, copiii sunt cei de la care putem învăța cel mai bine cum să fim empatici, creativi și cum să dăruim din puținul nostru pentru o cauză mai mare ca noi. Poate fi de Crăciun, de 1 Martie, de Paște sau în fiecare zi.
Așa a fost cazul și cu adolescenții de la Școala Gimnazială Gorban, care au donat la început de an pentru proiectele Dăruiește Viață. Iată un scurt interviu cu doamna Cristina Masdrag, una dintre profesoarele care îi îndrumă, despre activitatea lor și așteptările pe care le au de la proiectul #NoiFacemUnSpital.
Ce ne puteți spune despre școala dvs., despre comuna în care se află? Cu ce fel de copii lucrați?
Școala noastră se află în comuna Gorban, aflată în județul Iași, la aproximativ 60 km de oraș. Majoritatea copiilor provin din familiile care trăiesc în această comună, dar sunt și copii care sunt luați în plasament de asistenți maternali.
De unde a venit ideea donației? Cine a venit cu inițiativa?
Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, colega mea, Pichiu Diana Elena, profesoară de religie, a organizat o activitate cu copiii, ce avea ca scop să meargă prin sat cu elevii care doresc să colinde bătrânii și să le împartă câteva alimente necesare acestora. Cum elevii din clasa a VI-a (unde sunt dirigintă anul acesta școlar) au dorit să se implice, bineînțeles că am mers și eu cu ei. Nu am colindat doar bătrânii, ci și părinții copiilor, foștii profesori, primăria și astfel copiii au primit bănuți în schimb.
După vacanța de iarnă ne-am întors la școală și m-am gândit să le propun să-i donăm, deoarece am considerat că sigur putem face ceva mai bun cu ei. Atunci când le-am propus, le-am prezentat și spitalul construit de Asociația Dăruiește Viață, deoarece unii nu știau despre ce este vorba și au fost de acord din prima.
Ce speranțe sau așteptări aveți de la proiectul nostru? Ce v-ați dori să se schimbe în sistemul medical românesc?
Sper ca proiectul să meargă mai departe și să fie donații cât mai multe, ca să se poată realiza tot ce v-ați propus, iar în sistemul medical sunt multe ce ar trebui schimbate. Practic, plătim contribuții și nu beneficiem de mare lucru.
Ce mesaj ați avea pentru micii pacienți și pentru părinții lor? Dar pentru cadrele medicale care îi tratează?
Multă, multă sănătate și putere să poată depăși toate problemele de sănătate. Iar pentru cadrele didactice asemenea, fără ele totul ar fi în zadar. Mult respect cadrelor medicale.
Cum i-ați convinge și pe alții să doneze?
Hmm… cred că le-aș zice să se gândească că viața e imprevizibilă și niciodată nu se știe cine poate fi în locul părinților acelor copilași, iar de acest spital ar putea beneficia oricine.
Copiii de la Școala Gimnazială Gorban și profesorii lor le-au oferit celor din jur un Crăciun plin de empatie și de daruri. Vă mulțumim, Dăruitorilor.
Paștele poate fi la fel! Acum, că se apropie sărbătorile de primăvară, folosește-ți și tu empatia și creativitatea, la fel ca ei, și implică-te într-o acțiune caritabilă alături de colegi sau de cei dragi.
Împreună schimbăm radical modul în care se oferă îngrijire medicală în România.
Articol scris de Raluca Chifu, voluntara noastră. Mulțumim pentru implicare.