
De ce a alergat Adrian 250 km în 6 zile?
250 km în 6 zile? Prin munți? Pentru noi, pare un scenariu în care ne-ar fi greu să ne imaginăm. Adrian a avut curajul de a schimba costumul pe care îl poartă la birou cu echipamentul de supraviețuire. Ce a urmat?
Ceva cu siguranță diferit de rutina pe care o are la Fondul European de Investiții din Luxemburg, acolo unde Adrian lucrează. A avut o pereche de haine, spălate în râu, mâncare prea puțină și gândul că se va întâlni cu urșii.
„Cel mai amuzant a fost teama cu care am trăit primele zile în care visam ca mi se sparge salteaua cu aer și nu o să mai pot să dorm.” – Adrian Vodislav
Dar de ce? Ne-am putea întreba cu toții. De ce ar face cineva asta? Sport, dar nu oricum, ci pe o distanță lungă, prin păduri, urcând și coborând. Adrian ne-a povestit mai multe în interviul de mai jos.
Cum ai ajuns să participi la un ultra-maraton? De unde pasiunea pentru sport?
Pentru mine, sportul este un panaceu pentru aproape orice maladie, mai ales a sufletului. Acum 10 ani, după ce am decis să închei cariera profesionistă de tenis, am simțit nevoia de a continua o viață activă. Ideea de ultra-maraton mi-a surâs de câțiva ani. Însă, recunosc că am exagerat puțin - am trecut de la maraton direct în liga grea: unul dintre cele mai grele ultra-maratoane din lume.
„Am fost puțin inconștient, dar dacă aș putea da timpul înapoi, nu aș schimba nimic.” – Adrian Vodislav
Ce presupune ultra-maratonul?
Ultra Race Romania are un format simplu: concurenții trebuie să parcurgă 250 km în 6 etape pe un teren frumos, dar provocator, cărând tot ce au nevoie pentru a supraviețui pentru întreaga săptămână. Cel mai dificil aspect este diferența de nivel de c. 11,000 de metri (urci, cobori, urci, cobori). Aproape un Everest și jumătate. Cursa are loc în Munții Buzăului, într-o zonă superbă și sălbatică.
Ce te motivează?
Sunt motivat să duc o viață activă, pentru că fără sport, viața e puțin mai gri, din toate punctele de vedere. Cred cu tărie în rolul central pe care sportul îl are într-o societate puternică și sănătoasă, nu doar din perspectiva sănătății fizice și mentale, ci și prin prisma coeziunii sociale pe care o sportul o creează și susține.
Ce a fost cel mai dificil?
La începutul cursei, am făcut un inventar al tuturor chestiilor care te pot scoate din cursă: o accidentare, nutriție neadecvată, accidente bizare (cum ar fi să te mănânce ursul). Cel mai amuzant a fost teama cu care am trăit primele zile în care visam ca mi se sparge salteaua cu aer și nu o să mai pot să dorm. Până la urmă, frica a trecut, deoarece pe măsură ce treceau zilele îmi dădeam seama că șansele de a termina cursa cresc. Pot să supraviețuiesc și fără saltea. Dacă mă accidentez, pot să continui (kudos, Corina). În categoria de alte accidente, echipa care ne proteja de urși, a făcut o treabă excelentă.
De ce ai ales să strângi fonduri pentru Dăruiește Viață? Cum ai aflat de noi?
Dăruiește Viață este o asociație foarte near and dear to my heart a cărei misiune este în linie cu valorile mele personale. Mai mult, mi se pare una dintre cele mai eficiente și transparente asociații, iar eforturile celor care sunt implicați sunt de invidiat. Deci cred că trebuie susținuți într-un fel sau altul. Cum am auzit de Dăruiește Viață? Cred că toată lumea a auzit de Dăruiește Viață.
„Sunt norocos să fiu sănătos și să pot face în mare parte tot ce îmi doresc, cum ar fi participarea la evenimente precum Ultra Race Romania. Sunt conștient că mulți alții, din varii motive, nu sunt la fel de norocoși.” – Adrian Vodislav
Cum i-ai încuraja pe ceilalți să ne susțină?
Eu folosesc puțina vizibilitate pe care o am când particip la astfel de evenimente pentru a le aminti oamenilor de inechitatea care există în lume și cum pot încerca, prin fapte mărunte, să facă lumea puțin mai bună. Reforma sistemului de sănătate din România reprezintă o misiune copleșitoare, iar rezultatele Dăruiește Viață sunt, după părerea mea, incredibile, având în vedere circumstanțele actuale. O donație pentru susținerea acestui proiect este, printre altele, minimul pe care îl putem face pentru a ne implica civic în comunitatea în care trăim.
Mulțumim, Adrian. Este extraordinar ce ai realizat. TU ești unul dintre cei care pot spune că schimbă modul în care se oferă îngrijire medicală în România. Alături de cei 500.000 de Dăruitori.