Cum vor arăta pereții din Spital?

Cum vor arăta pereții din Spital?

1 aug 2023 | 2 min
Jurnal de Spital

Atunci când copiii primesc un diagnostic grav precum cancerul, urmează tratamente dificile, care se întind pe luni de zile. Practic, un copil ajunge să stea 6-8-10 luni internat cu cineva drag, de cele mai multe ori mama, între 4 pereți. Vorba vine între 4 pereți, că sunt mai mulți.

Una dintre provocările cele mai mari pe care le-a avut echipa de arhitecți condusă de Raluca Șoaita a fost să creeze la #NoiFacemUnSpital un acasă, departe de casă, un spațiu în care copiii să-și poată trăi copilăria cât timp lupta cu boala. Un spațiu în care părinții să poată fi alături de copiii lor, dar să se poată și retrage pentru a se încărca cu energie. Un spațiu în care cadrele medicale să găsească inspirație și motivație. 

Conceptul arhitectural propus a fost acela de “copac al vieții” pentru ca, atunci când ajungi la Spital, să ajungi într-un spațiu al jocului, al naturii și al vindecării.  Astfel, clădirea a fost gândită la nivel de coloristică, structură, mobilier etc. pe straturi, similare cu forma unui copac - de la rădăcini, până în coroană și printre nori. Astfel, la subsol ne aflăm într-o lume subterană sau subacvatică, în timp ce, la etajele 5 și 6 suntem la nivelul coroanei și al curcubeului. 

Pasul următor a fost să transpunem acest concept în elemente vizuale pentru pereții Spitalului. Cum am făcut asta? Cu ajutorul unei echipe mixte, formată din specialiști în branding, arhitectură, design, antropologie, psihologie, management, copywriting care s-au pus în pielea celor care vor păși în noul Spital construit din inimile și voința celor 350.000 de Dăruitori.  

Iată la care sunt principalele elemente pe care le aducem în Spital. 
 

1. Personajele - erou

Lumea Copacului Vieții nu ar fi completă fără lumea animalelor care corespund fiecărui nivel. Astfel că, pentru fiecare etaj avem un personaj - erou din lumea animală, care va însoți călătoria micuților pacienți. Perfuziile pot fi aduse de broaște țestoase, ecograful poate fi înghițit de o girafă uriașă, iar în biroul psihologului copiii vor fi întâmpinați de un struț cu ochelari și foarte inimos. Pentru terapie intensivă, curajul va fi răsplătit cu un zbor fain al păsărilor - colibri. Personajele - erou vor fi prezente încă din zona de acces a lifturilor, până în spațiile dedicate tratamentelor și spațiile de joacă. 

Screenshot 2023-08-01 at 14.56.46.png
 
Imaginea de mai sus este încă în lucru, dar aproaaape finalizată. Facem probe de print și alegem cea mai bună soluție.


2. Bună dispoziție pe holuri 

Ce-ar fi dacă pe traseele obișnuite urmate de pacienți, părinți și cadre medicale, am găsi din când în când un motiv să zâmbim? Un gând bun. O vorbă caldă. Așa am ajuns să creăm stickere cu mesaje speciale care rup monotonia zilelor, te fac să te simți mai puțin singur, să găsești putere și, poate, chiar să dansezi pentru câteva secunde. Ne-am gândit și la locuri strategice în care să fie amplasate. Pentru că vrem să păstrăm încă surpriza, avem câteva indicii: pe holurile #NoiFacemUnSpital nu se merge cu capul în pământ, tavanele sunt mai mult decât par, iar la fiecare colț te poate aștepta o surpriză. 
 

Screenshot 2023-08-01 at 14.58.01.png


3. Mesaje de empatie și de încredere 

”Empatie” și ”siguranță” au fost cel mai des menționate cuvinte atunci când am făcut un sondaj în rândul donatorilor pentru #NoiFacemUnSpital privind așteptările pe care le au de la acest proiect. Când ai de înfruntat o boală atât de grea, precum e cancerul, poți fi ușor copleșit, îți poți pierde speranța și devine din ce în ce mai greu să te conectezi la cei din jur. De aceea, am creat o serie de mesaje speciale care să ne amintească tuturor că empatia este cea care ne ajută să mergem mai departe și că astăzi, în multe probleme medicale, se poate. Aceste mesaje au fost create pentru spațiilor comune sau spațiilor de discuții la care au acces vizitatorii, dar și spațiilor dedicate exclusiv personalului medical și auxiliar.

Screenshot 2023-08-01 at 14.57.35.png


Mulțumirile pentru acest proiect merg către: Raluca Șoaita și echipa Tesseract Architecture, Brandient (echipa de strategie și design de brand), Petru Ioje, Alexandru Pomană, Cătălina Dumitrescu, Vlad Mixich. Mulțumim pentru că vă puneți imaginația în sprijinul micuților pacienți, familiilor lor, dar și cadrelor medicale.

Împreună, #NoiFacemUnSpital. Un Spital altfel. Implică-te și tu. Donează.
 
Credit cover photo: Banu Ștefan


Donează pentru o șansă la viață

lei = 10 acțiuni