Blocul operator | Prezentarea software-ului SmartOR pentru cadrele medicale

Blocul operator | Prezentarea software-ului SmartOR pentru cadrele medicale

30 mar 2023 | 3 min
Jurnal de Spital

În martie, furnizorii SmartOR, sistemul de management al sălii de operație, au ținut o prezentare pentru cadrele medicale de la Spitalul Marie Curie în blocul operator din cadrul #NoiFacemUnSpital.

Care a fost scopul și ce au avut pe listă? În primul rând, să le prezinte ce poate să ofere sistemul de management. În al doilea rând, să descopere care sunt nevoile lor, cum lucrează în prezent și cum ar putea să-i ajute în viitor.

Un plus de eficiență. De exemplu, dacă înainte puteau face cinci operații, acum vor putea face șase.” - Asdren Shala, Tehnician IT

Tehnologia aduce eficiență

Privire de ansamblu asupra situației unui pacient care ajunge în sala de operație - aceasta este una dintre cele mai importante caracteristici oferite de sistem. Mai exact, posibilitatea de a avea acces concentrat la toate informațiile despre pacient, indiferent de sistemele în care sunt stocate în cadrul spitalului. 

Beneficiul direct pentru echipa medicală, dar și pentru pacienți, pe termen lung, este creșterea eficienței. Atunci când toate sistemele sunt integrate, riscul de eroare umană este mai mică, iar timpul pe care medicul îl petrece pentru lucrurile administrativ se reduce considerabil. 

IMG_7664.JPG

Putem simplifica fluxul de lucru și putem combina toate sistemele diferite într-un singur sistem central. Sistemul este flexibil și se adaptează la cerințele utilizatorilor, precum și la reglementările privind securitatea datelor. Este un sistem scalabil: putem adăuga mai multe săli sau modalități de lucru, pentru a ajusta fiecare sală sau pentru a extinde funcționalitățile.” – Asdren Shala

Ce părere are un neurochirurg care va lucra în noul Spital?

Sincronizarea dosarului pacientului de pe secție direct în sala de operație, cu posibilitatea vizualizării facile intraoperator a investigațiilor imagistice, lucru care în practica actuală este nu doar un beneficiu dar este mandator pentru bună practică. – Dr. Ancuța Negru, medic Secția de Neurochirurgie, Spitalul Marie Curie

Care sunt beneficiile pentru echipa medicală?

Cadrele medicale care au participat la prezentarea din blocul operator au zis că era ca și cum ar fi intrat în Țara Minunilor. Le-a plăcut cât de ușor se puteau conecta la celelalte săli de conferințe și că sistemul este prietenos.

IMG_7656.JPG

O altă funcționalitate benefică și complet nouă comparativ cu situația actuală este posibilitatea comunicării audio-video bidirecționale în timp real - utilă mai ales în cazul unor conferințe cu streaming live, dar și în cazul organizării de workshop-uri sau cursuri cu studenți și medici rezidenți.” – Dr. Ancuța Negru

Au fost multe întrebări și au fost discutate multe detalii despre opțiunile oferite de sălile de operație, Dincolo de spațiul frumos și pereții din sticlă, contează și eficiența adusă de tehnologia care face anumite lucruri mai simple sau accesibile.

Ce înseamnă tehnologia pentru pacienți?

Principalul beneficiu pentru pacienți este siguranța, iar aceasta vine, de exemplu, din scăderea riscului unor greșeli umane. Mai precis, reducerea numărului de date introduse manual de utilizatori înseamnă mai puține greșeli de scriere sau nereușite. Cu cât putem automatiza mai mult, cu atât siguranța crește.

Ulterior, pacientul poate primi un stick USB cu operația, dacă regulile permit acest lucru, iar utilizatorul are acces ușor la datele sale dacă își dorește. Unii pași pot fi urmăriți mai ușor, deoarece puteți ști cine a făcut fiecare lucru. În acest fel, prin evaluare și analiză putem îmbunătăți calitatea actului medical.

 

Mulțumim, Asdren Shala, pentru explicații și introducerea în beneficiile tehnologiei.

Mulțumim, Dr. Ancuța Negru, pentru că ați împărtășit cu noi din experiența dvs.

Mulțumim tuturor celor care au participat. De abia așteptăm momentul să folosim tehnologia din blocul operator.

Împreună, #NoiFacemUnSpital.


Donează pentru o șansă la viață

lei = 10 acțiuni