• en
  • fr
  • ro

Advocacy

Tăcerea complice face victime – Scrisoare deschisă pentru Ministrul Sănătății

Boala nu alege. Nici accidentele nu aleg.
Atunci când ești bolnav, accesul imediat la medicamente și tratamente medicale de calitate poate face diferența între viață și moarte. În România, însă, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale este condusă, din februarie 2019, de o persoană fără niciun fel de experiență profesională în domeniu, care a picat admiterea la Universitatea de Medicină și Farmacie – Marius Șișu.

Prezența lui Marius Șișu în fruntea Agenției este un risc pentru sănătatea națională. Credem că demiterea lui Marius Șișu din fruntea ANMDM și înlocuirea sa cu o persoană competentă, care să poată gestiona această Instituție publică, în beneficiul pacienților români, plătitori de asigurări și taxe, se impune cu necesitate. 

În acest sens adresăm următoarea SCRISOARE DESCHISĂ dnei SORINA PINTEA, Ministrul Sănătății. 

___

București, 4 iunie 2019

Scrisoare deschisă către Ministrul Sănătății, Doamna Sorina Pintea

 

TĂCEREA COMPLICE FACE VICTIME!

Stimată Doamnă Ministru al Sănătății,

Vă rugăm să analizați cu probitate profesională situația de risc la adresa siguranței naționale de la nivelul conducerii Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) și să acționați rapid pentru a corecta această problemă gravă care afectează direct drepturile pacienților și ale contribuabililor români, precum și funcționarea instituției. Să luați atitudine ar însemna că vă solidarizați cu pacienții. Să tăceți în continuare înseamnă să fiți complice împotriva intereselor românilor!

Situația de risc la care ne referim a fost generată de numirea dlui Șișu Marius Daniel în funcția de președinte al ANMDM, adică în una din cele mai importante trei poziții de răspundere din structura administrativă a sistemului medical românesc, în ciuda faptului că este lipsit de orice fel de experiență și expertiză profesională în sfera politicilor de sănătate și a reglementării unui domeniu atât de complex și important precum siguranța medicamentelor și a dispozitivelor medicale.

Din CV-ul de două pagini publicat pe site-ul Agenției Europene pentru Medicamente rezultă că dl Șișu nu are pregătirea profesională necesară pentru a gestiona o instituție de importanță strategică națională cum este ANMDM. A absolvit Facultatea de Management a Universității ”Mihai Viteazul” din Craiova în 2005, într-o perioadă în care această universitate privată era autorizată să funcționeze doar temporar. De altfel, în 2013, instituția de învățământ a fost desființată. În 2018, dl Șișu a susținut examenul de admitere la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, însă a fost respins.

 
Din punct de vedere profesional, experiența dlui Șișu Marius Daniel se rezumă la vânzări de produse cosmetice în perioada 2005-2008 și la conducerea unor farmacii în perioada 2008-2018, în cadrul unor societăți falimentate / dizolvate în perioada 2014-2018, cu datorii însumate la bugetul de stat de peste 20.000.000 lei .

 
Lipsa de pregătire și de experiență relevantă în domeniu de care dă dovadă dl Șișu Marius Daniel reprezintă un risc major pentru buna funcționare a agenției și pentru corecta îndeplinire a atribuțiilor sale legale, în interesul contribuabililor. Sub acest aspect, vă semnalăm prevederile art. 15 alin. (1) din HG nr. 734/2010 privind organizarea și funcționarea ANMDM, potrivit cărora președintele ANMDM și vicepreședinții săi răspund de întreaga activitate a ANMDM care, între altele, cuprinde atribuții precum:

  • Eliberarea autorizațiilor de punere pe piață pentru medicamente de uz uman;
  • Controlul calității medicamentelor;
  • Organizarea activității de farmacovigilență.

Cu titlu comparativ, agențiile de profil din alte state ale Uniunii Europene sunt conduse de specialiști reputați, cu studii de specialitate complete (de la licență până la doctorat) în domeniile farmaceutic și/sau medical și cu experiență de zeci de ani în domeniile respective, inclusiv în roluri de management la nivel național sau internațional. Se impune ca necesar, atât pentru ANMDM, cât și pentru întreaga noastră societate, ca președintele instituției, investit cu o responsabilitate socială și strategică de asemenea greutate, să aibă cel puțin un profil similar.

 

Stimată Doamnă Ministru al Sănătății,

 
Această agenție nu poate funcționa adecvat și performant sub o conducere lipsită de minima pregătire necesară într-un domeniu atât de complex și de important. Știți și că în joc este siguranța națională a României, de care, potrivit legii, dar și conform criteriilor etice ale profesiei medicale și ale profesiei de farmacist, sunt legate activități cheie ale ANMDM precum: siguranța medicamentelor și a dispozitivelor medicale, activitățile esențiale din domeniul farmacovigilenței, importanța prevenirii apariției în România a medicamentelor contrafăcute, precum și atribuțiile ANMDM în reglementarea, monitorizarea și inspecția calității produselor medicamentoase. Conform legii, toate aceste activități sunt coordonate și supravegheate de președintele ANMDM.

 
Așadar rolul președintelui ANMDM este extrem de important, nefiind o funcție de fațadă, sau o sinecură care să suplinească o vacanță prelungită. În condițiile legii din România, deținerea acestei funcții de către o persoană fără calificările și experiența profesională necesare este, în fapt, un atentat direct la adresa securității medicale a României și o vulnerabilitate gravă creată sănătății publice. Eșecul președintelui ANMDM în rolul care i s-a atribuit poate duce la consecințe dramatice pentru sănătatea publică. Imaginați-vă ce ar însemna pătrunderea în lanţul legal de aprovizionare a unui medicament falsificat fără știrea distribuitorilor și a farmaciilor sau o întârziere în activitatea de retragere a unui medicament periculos de pe piață, acest lucru ar putea duce chiar la pierderi de vieți omenești!

 
Stimată Doamnă Ministru al Sănătății,
Facem apel la buna dvs. înțelegere a acestei situații, în sensul că ANMDM nu poate funcționa în mod adecvat – și, cu atât mai puțin, în mod performant – sub o astfel de conducere. Dumneavoastră dețineți pârghiile legale și politice necesare pentru a corecta această situație, în beneficiul milioanelor de cetățeni români care utilizează medicamente / dispozitive medicale ce fac obiectul atribuțiilor ANMDM. Vă solicităm așadar să ridicați această situație în ședință de guvern și să propuneți un candidat adecvat din punct de vedere profesional pentru a prelua conducerea instituției.
În așteptarea unei rezolvări fericite a acestei situații care nu face cinste ANMDM și Ministerului Sănătății,

Vă rugăm să primiți, Doamnă Ministru al Sănătății, expresia înaltei noastre considerații.

Asociaţia Dăruieşte Viaţă,
Prin preşedinte Carmen Uscatu

Petitie_Declic

_

Sursa 1:  CV Marius Șișu

Sursa 2: Anchetă Recorder 

 

Share on FacebookTweet about this on Twitter
4.06.2019 Nu sunt comentarii

Spune parerea ta

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.