• en
  • fr
  • ro

Determinarea Ministerului Sanatatii sa infiinteze Subprogramul de diagnosticare a leucemiilor

Data lansarii proiectului:
octombrie 2014
Detaliile proiectului

Demersul Asociatiei Daruieste Viata a insemnat un pas in fata de 25 de ani pentru domeniul hemato-oncologic din Romania, conducand la elaborarea Subprogramului de decontare a analizelor pentru diagnosticare, in cadrul Programului National de Oncologie. Subprogramul a fost aprobat prin Hotararea de Guvern pentru modificarea si completarea anexei la Hotararea Guvernului nr. 124/2013 privind aprobarea programelor nationale de sanatate pentru anii 2013 si 2014.

Noul subprogram este finantat din Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate si in cadrul sau sunt decontate testele imunofenotipice, citogenetice si de biologie moleculara pentru diagnosticarea leucemiilor acute.

Scopul proiectului:

Determinarea Ministerului Sanatatii sa infiinteze subprogramul de diagnosticare a leucemiilor

Situatia initiala:

Analizele necesare diagnosticarii corecte si in profunzime a leucemiilor si a altor tipuri de cancer limfatic, precum si cele necesare monitorizarii pe parcursul tratamentului, nu erau incluse in programele nationale sau pe lista analizelor decontate de CNAS. Exista, practic, o fisura majora intre momentul diagnosticarii primare cu o forma de cancer limfatic si momentul stabilirii tratamentului adaptat tipului de cancer.

Rezultate:

In urma demersurilor facute de Asociatia Daruieste Viata pentru decontarea analizelor de determinare a leucemiilor si urmarirea bolii minime reziduale, Ministerul Sanatatii a anuntat, printr-un comunicat de presa, pe 17 octombrie 2014, ca, anual, de acest subprogram vor beneficia in medie 800 de pacienti cu leucemie acuta.

Share on FacebookTweet about this on Twitter