• en
  • fr
  • ro

Secventiator pentru Centrul de Hematologie si Transplant Medular Fundeni

Suma investita:

100.000 euro

Implementarea proiectului:
ianuarie 2018
Detaliile proiectului

Asociația Dăruiește Viață a dotat Centrul de Hematologie și Transplant Medular al Institutului Clinic Fundeni cu un secvențiator de nouă generație – Illumina, care va fi pus în funcțiune pentru diagnosticul molecular de înaltă precizie al leucemiilor acute.

miseq_illumina

Scopul proiectului:

Achiziționarea acestui echipament aduce un beneficiu pacienților cu leucemii acute în patru aspecte ale îngrijirii lor medicale:

1) diagnostic – identificarea defectelor genetice asociate leucemiilor acute;

2) prognostic – stratificarea pacienților pe grupe de prognostic pentru a beneficia de cel mai adecvat;

3) tratament – pacienții vor putea avea acces la medicamente care țintesc mutațiile identificate;

4) monitorizare – urmărirea răspunsului la tratament pe termen lung prin metode moleculare de detecție a bolii minime reziduale.

Despre Centrul de Hematologie și Transplant Medular

Centrul de Hematologie s-a profilat în ultimii ani ca un centru național de referință în diagnosticul și managementul pacienților adulți și copii cu leucemii acute. Anual, în jur de 200 de cazuri noi sunt îngrijite în Institutul Clinic Fundeni. În cadrul departamentului a fost implementat cu succes, deja de câțiva ani, Subprogramul Național de diagnostic al leucemiilor acute, care permite prin tehnici de laborator de înaltă performanță diagnosticul complex și încadrarea pacienților în grupe de prognostic.

Tratamentul pe care acești pacienți îl primesc este în conformitate cu ghidurile internaționale de tratament. Totuși, în ciuda unei terapii corect conduse, în cazul unora dintre pacienți, obținerea unei remisiuni complete durabile și stabile este încă un obiectiv greu de atins. În unele cazuri, chimioterapia intensivă și transplantul de celule stem hematopoietice sunt asociate cu toxicități importante. Deși progresul științific în domeniul leucemiilor acute este remarcabil, protocoalele de tratament sunt încă limitate, iar terapiile noi sunt accesibile doar prin intermediul trialurilor clinice.

În ultimii ani, odată cu dezvoltarea tehnicilor de diagnostic molecular și cu facilizarea accesului la servicii de secvențiere de nouă generație, au putut fi puse în evidență mutații genetice implicate în dezvoltarea celulelor leucemice. Mai mult decât atât, au fost elaborate noi tratamente care acționează țintit asupra unora dintre aceste mutații, ceea ce permite o abordare terapeutică individualizată. Atunci când aceste mutații sunt identificate, ele pot fi folosite ca markeri de monitorizare a răspunsului la tratament prin cuantificarea bolii minime reziduale. Ghidurile internaționale pentru leucemii acute propun stratificarea pe grupe de risc ale pacienților în funcție de anomaliile moleculare identificate.

Alte proiecte realizate de echipa Asociației Dăruiește Viață la Institutul Clinic Fundeni:

,,Energie pentru o șansă la viață – Modernizarea Laboratoarelor de Citogenetică Moleculară și Imunofenotipare din cadrul Institutului Clinic Fundeni, București”, a demarat în octombrie 2013, în parteneriat cu GDF SUEZ Energy Romania, și a vizat crearea Centrului Regional Sud de diagnosticare în profunzime a cancerului de sânge la copii și adulți, în cadrul Institutului Clinic Fundeni, cu efecte măsurabile și pe termen lung. Mai multe informații despre proiect, aici.

Modernizarea Laboratoarelor de Citogenetica Moleculara si Imunofenotipare din cadrul Institutului Clinic Fundeni, Bucuresti 2

Camere sterile la Institutul Clinic Fundeni: mărirea capacității Centrului pentru Transplant Medular prin construirea și dotarea a 4 camere sterile pentru adulți. Am refăcut instalația de purificare a aerului pentru alte 7 camere existente. Am creat un nou compartiment de transplant la copii prin construirea a 6 camere sterile. Toate cele 10 camere construite au fost dotate cu paturi de terapie intensivă, mobilier, monitoare funcții vitale, stație. De asemenea, s-a refăcut hidroizolația pentru terasa de deasupra Centrului de Transplant. Mai multe despre proiect, aici.

Fundeni

Asociația Dăruiește Viață construiește PRIMUL SPITAL de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România, în curtea Spitalului de Copii Marie Curie din București.

Peste 100.000 de persoane fizice și juridice au investit în realizarea celui mai ambițios proiect de responsabilitate socială al momentului.

Fii și tu Fondator al Spitalului Dăruiește Viață, investește în Bursa de Fericire.

 

 

Share on FacebookTweet about this on Twitter