• en
  • fr
  • ro

Hota de citostatice pentru siguranta cadrelor medicale de la Spitalul de Copii “Marie Curie”

Suma investita:

23.000 euro

Data implementarii proiectului:
septembrie 2015
Detaliile proiectului

Achizitionarea unei hote de citostatice pentru Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Marie Curie” din Bucuresti

Hota de citostatice asigura protectia cadrelor medicale in momentul in care pregatesc citostaticele pentru tratamentul pacientilor.

Aparatul pe care l-am achizitionat asigura prepararea in conditii de siguranta a citostaticelor destinate tratarii copiilor internati in spital. Cele 31 de paturi de la sectia de Oncopediatrie a spitalului sunt in permanenta ocupate de pacienti cu diverse tipuri de cancere, toti avand indicatia de a urma in toata perioada internarii in spital diferite forme de tratament care includ citostaticele.

Personalul medical care este implicat in mod direct in prepararea si administrarea de substante citostatice are nevoie de o protectie speciala ca sa nu fie afectat de toxicitatea acestora, iar hota constituia o necesitate. Aceasta serveste la filtrarea unor aerosoli care pot sa apara la preparare. Conform unor cercetari recente, citostaticele apar in aerosoli fie dizolvate, fie ca particule, astfel incat sistemele cu trei filtre tipologie HEPA (filtre de inalta putere) care exista in hote filtreaza eficient citostaticele absorbite.

Toxicitatea citostaticelor este binecunoscuta si riscurile asociate de asemenea. Personalul medical poate fi afectat de alergii cutanate grave pe termen foarte scurt, de stari de ameteala si oboseala cronica pe termen scurt, de afectiuni ale unghiilor si parului pe termen mediu si chiar de infertilitate in cazul persoanelor de sex feminin. Angajatii care lucreaza cu citostatice fara hota, in incaperi mici si insuficient aerisite, au descris afectiuni precum dureri de cap, ameteli, greturi si iritatii ale mucoaselor.

Share on FacebookTweet about this on Twitter