• en
  • fr
  • ro

Cursuri de comunicare pentru medicii oncologi cu traineri internaționali

Estimare investiție: 100.000 euro
Derularea proiectului:
2016-2018
Detaliile proiectului

Cât de importantă este comunicarea și compasiunea medicului față de pacient?

ae9ffa16-dc2f-4b0e-aa88-76f612c90109

Din iunie 2016, Asociația Dăruiește Viață a organizat Healthcare: Human to Human – un program care se adresează medicilor și asistentelor care lucrează în oncologie și se confruntă în mod frecvent cu oameni aflați în cea mai dificilă confruntare a vieții lor: diagnosticul de cancer. La Facultatea de Medicină și-n toată pregătirea ulterioară, studenții și medicii au doar un curs de două ore de comunicare cu pacientul și nimic mai mult, lucru total insuficient. Cursurile completează competențele medicale ale doctorilor participanți cu doza necesară de înțelegere a nevoilor pacientului și a tipului de relație pe care să o aibă cu acesta, pentru a putea să ajungă la excelență și la satisfacția unei îngrijiri de calitate.

Rezultatele proiectului

  • Tehnici de „pregătire” a pacientului pentru diagnosticul de cancer
  •  Pârghii de construire a unui „pod de comunicare” medic – pacient care să eficientizeze tratamentul
  •  O relație de colaborare între medic și pacient
  •  Medici bine pregătiți în domeniul comunicării, care pot interacționa eficient cu pacienții și familiile acestora

 

191fde43-c16d-4761-a0b8-d7d243dbcaa7

Pentru a putea exemplifica cât mai bine relația medic-pacient, la fiecare curs s-a apelat la sprijinul unor actori, care au interpretat pe rând diferite situații, după indicațiile primite de la medici.

Până acum nu știam că în Anglia, de exemplu, există o profesie în sine – actori angajați de universități pentru a ajuta viitorii doctori să înțeleagă mai bine pacientul și chiar să îl diagnosticheze mai corect. Acest curs, la prima vedere, pare o picătură într-un ocean, dar există șansa să schimbe modul în care medicii tineri abordează pacientul. Medicii care au participat la workshop mi s-au părut foarte dornici să facă genul acesta de exerciții și să își înțeleagă pacienții”, a declarat Alexandru Dunaev, unul dintre cei patru actori care i-au ajutat pe medici să vadă situațiile prin care trec, din alte perspective.

Cazurile au fost unele reale, propuse de către medicii participanți, și au fost foarte diferite – de la cum anunți un pacient că nu se mai poate face nimic în cazul lui, la părinți care vin la spital cu copii intoxicați cu medicamente și acuză medicii că nu fac tot ce e posibil, sau la situații în care familia pacientului pune la îndoială autoritatea medicului.

Echipa de traineri a explicat că este foarte important ca medicul să nu-i spună unui pacient abia diagnosticat cu o boală gravă despre suferința lui. Ar trebui să-l lase să aleagă ce vrea să știe în acel moment și să aștepte ca întrebările să vină de la pacient, dar în același timp să nu îi ascundă adevărul.

Doctorul nu ar trebui să se răstească la pacient și cu atât mai puțin să îl învinovățească, să îl facă să creadă că este vina lui, că nu a venit la timp să își facă analize, că s-a îmbolnăvit. Datoria medicului este să afle de ce s-a îmbolnăvit, de ce nu a luat tratamentul prescris, ce s-a întâmplat și cum poate schimba situația.”, a declarat Angela Kubacki, specialist în comunicare, Universitatea St. George, Londra.

 „Noi credem că pacientul și medicul trebuie să facă echipă. Comunicarea este un lucru foarte important și în viața de zi cu zi, dar mai ales atunci când avem de-a face cu oameni atât de sensibili din punct de vedere emoțional, așa cum sunt pacienții secțiilor de oncologie. Ne dorim foarte mult și vom face toate demersurile necesare să existe cursuri de comunicare în programa Facultății de Medicină și la Rezidențiat, lucru care nu se întâmplă în momentul de față.”, a afirmat Carmen Uscatu, Președintele Asociației Dăruiește Viață.

„Suntem aici ca să-i ajutăm pe medici să găsească răspunsuri pe care le vor folosi și în cabinetele lor.”, susține Prof. Jo Brown, specialist în comunicarea medic-pacient.

Asociația Dăruiește Viață a organizat din iunie 2016 până în martie 2018 șase asemenea cursuri, la care au participat peste 100 de medici din București, Brașov, Constanța, Timișoara și Craiova.

Share on FacebookTweet about this on Twitter