• en
  • fr
  • ro

Blog

Programul gratuit de depistare a cancerului de col uterin continua si in acest an. Pana acum, 10% din teste au fost pozitive

Geta Roman Neacsu

Ministerul Sănătăţii anunta ca va derula şi in 2015 Programul naţional gratuit de depistare activă precoce a cancerului de col uterin. Din cele aproape 500.000 de teste facute pana acum, 10% au fost pozitive, iar aproape 2.000 au fost maligne. Acest program este adresat atat femeilor care au asigurare, cat si celor care nu platesc contributii la asigurari.

Programul se deruleaza prin medicii de familie si mai multe spitale de stat, insa in multe judete din tara doctorii au refuzat sa se implice. „ Ne propunem ca în 5 ani de program să testăm 65% din populația eligibilă și, pentru asta, în 2015 am dublat fondurile alocate pentru realizarea testelor Babeș Papanicolau. Dar obiectivul nostru depinde de cadrele medicale care derulează programul și, din această cauză, apelul meu se îndreaptă către medicii de familie, pentru implicarea mult mai activă. Până în prezent, doar 40% dintre medicii de familie sunt implicați în activitatea de mobilizare a femeilor pentru participarea la screening”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Banicioiu. Programul urmareste depistarea bolii în stadii cat mai precoce, vindecabile si îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate. Acesta se adresează tuturor femeilor cu vârste cuprinse între 25-64 de ani care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, indiferent de statutul de asigurat.
papanicolau

Cum se pot face analizele gratuite

In cadrul programului există un număr de 97 de reţele unde se recolteaza probe pentru testarea Babeş- Papanicolau. Pentru efectuarea testului Babeş- Papanicolau în cadrul programului, o femeie eligibilă trebuie să se prezinte la medicul de familie, de unde cere eliberarea formularului pentru recoltare şi  obţine date despre centrul de recoltare. Dupa recoltarea într-un centru specializat, femeile primesc rezultatul dupa 30 de zile, la medicul de familie. Daca rezultatul este pozitiv, vor fi indrumate pentru investigatii suplimentare: daca este negativ, vor fi reprogramate la o noua testare dupa 5 ani. Programul a beneficiat anul acesta de un buget de peste 18 milioane de lei, iar pentru 2015 s-a planificat o creștere a bugetului cu peste 50%, sustin oficialii MS. Si in varianta in care medicul de familie nu poate pune la dispozitia pacientei formularul special, poate acorda, daca femeia in cauza are asigurare, trimitere catre laboratorul de analize pentru a face gratuit investigatia, care este decontata prin Casa de asigurari.

Aproape 470.000 de teste, 2000 maligne

Programul de testare gratuita a femeilor este coordonat de nouă unităţi regionale de management organizate la nivelul Institutelor Oncologice ‘Prof. dr. Alexandru Trestioreanu’ din Bucuresti si ‘Prof. dr. I. Chiricuta’ din Cluj Napoca, Institutul Regional Oncologic Iasi, Spitalul Clinic de Urgenta ”Sf. Pantelimon”, Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului ”Alfred Rusescu”, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Tg. Mures.
Programul de screening a debutat în luna iunie a anului 2012. Potrivit raportărilor transmise de Unitatea de asistență tehnică și management (UATM) a Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), unitate care coordonează Programul național, în cei 2 ani de la inceperea programului au fost efectuate 468 000 de teste, din care 44 000 au iesit pozitive. Din testele pozitive, 1970 s-au dovedit a fi maligne.

Autor: Geta Roman

 

 

Share on FacebookTweet about this on Twitter
17.06.2015 2 comentarii
  • DAN 24.06.2015 at 14:43 / Răspunde

    MAJORITATEA FEMEILOR NU MERG LA CONSULTATIE DEOARECE GINECOLOGII DIN TARA ASTA NU PERMIT PARTENERILOR SA INTRE LA CONSULTATIE….SOTIA MEA NU MERGE FARA MINE NICI LA TESTUL BABES- PAPANICOLAU….SPUNE CA SE SIMTE RELAXATA SI IN SIGURANTA DOAR ATUNCI CIND SINT SI EU LINGA MASA DE CONSULTATIE….DOMNILOR GINECOLOGI, SINTEM IN SECOLUL XXI….FITI MAI DESTUPATI LA MINTE….ADOPTATI O GINDIRE MAI MODERNA….NU MAI DECIDETI IN LOCUL NOSTRU CA SI CUM NOI AM FI OLIGOFRENI ….PARTENERELE NOASTRE AU NEVOIE DE NOI IN ASTFEL DE IMPREJURARI….CA SA NU MAI VORBESC DE NASTERE….

  • Jessie 10.02.2016 at 13:10 / Răspunde

    O babilonie totala! Am efectuat testul in septembrie 2015, suntem in februarie 2016 si nici pana acum nu am primit rezultatul testului. Puteam sa fiu moarta pana acum….bani publici aruncati pe geam !!!!

Spune parerea ta

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.