• en
  • fr
  • ro

Blog

O prietenie pe viață – Maya și Gabi (part 2)

Maya și Gabi s-au cunoscut în noiembrie 2016. Maya avea 8 ani, iar Gabi 11.
S-au împrietenit în spital, la scurt timp după ce au aflat că vor începe lupta grea cu cancerul. Împreună au învins.

Astăzi locuiesc la peste 300 km distanță, dar vorbesc și se vizitează cât pot de des. Au mers cu balonul cu aer cald și plănuiesc să încerce jet ski-ul. Spun că prietenia le-a ajutat să treacă mai ușor peste momentele de durere și să câștige lupta cu cancerul.

Am povestit cu ele despre experiența împărtășită și despre prietenia lor.

Maya  Gabi_car

ÎNCEPUTUL PRIETENIEI
Maya și Gabi au fost inițial internate la ortopedie, dar au fost repede mutate pe secția de oncologie. Zece luni au împărțit același salon. Cu bune și cu rele. Cu momentele dificile, de luptă. Cu zilele în care se simțeau neputincioase, când nu mai aveau speranță, când părea că boala e imposibil de dus. Dar și cu clipele în care reușeau să zâmbească.

Maya: ”Ne-am cunoscut în luna noiembrie a anului 2016 și ne-am împrietenit în decembrie. Faptul că împărțeam aceeași suferință ne-a legat mai mult ca sigur pentru o viață întreagă. Acum, chiar dacă distanța dintre orașe ne desparte, sufletele noastre sunt de nedespărțit. Am trecut prin momente intense amândouă cât am fost în spital. De distrat, cred că ne-am distrat copios când a trebuit să defilăm pe holurile spitalului îmbrăcate în Angelina Jolie și Marylin Monroe.”

Gabi: ”Maya era deja în spital în momentul în care am ajuns eu. Ne-am apropiat imediat, mai ales că aveam același diagnostic și, foarte curând, am aflat că vom trece prin aceeași traumă: amputație. Eu de braț și Maya de picior. Faptul că cineva apropiat de vârsta mea trecea exact prin ceea ce treceam și eu m-a ajutat enorm. Între noi e o diferență de trei ani (ea e mai mica ca mine), dar niciodată nu am simțit că asta ar fi un impediment.” 

Maya si Gabi

JOC DE PRIETENIE

Le-am rugat să se descrie una pe cealaltă cu ajutorul unor asocieri. Maya ne-a spus că Gabi ar fi culoarea turcoaz pentru că este cea mai frumoasă culoare. Iar dacă ar trebui să aleagă doar trei calități care să o descrie perfect pe prietena ei, ar alege amuzantă, prietenoasă și curajoasă.

Gabi ne-a spus că ar vedea-o pe Maya fiind roz pentru că roz înseamnă fericire, curaj și iubire. Tot Gabi ne-a spus că, dacă ar fi un personaj, Maya ar fi sigur Neînfricata și că atunci când Maya e tristă cu puțin gâdilat o face să zâmbească.

 

DESPRE FERICIRE

Maya: ”Eu sunt fericită dacă îi pot face pe oameni să zâmbească și să uite de necazuri măcar pentru o secundă. Iubesc să înot și să-i ajut pe ceilalți.” 

Gabi: ”Pe mine mă face fericită să dansez, să desenez și să fiu cu Maya.” 

 

SFATURI PENTRU ADULȚI 

Maya: ”Eu spun că părinții ar trebui să vadă partea plină a paharului și să se gândească la prezent, să lase în urmă trecutul. Aaaa și să nu uite să zâmbesacă și să se relaxeze”. 

Gabi: ”Pe adulți îi sfătuiesc să fie puternici și să meargă mai departe”

 

__

Maya și Gabi ne inspiră. Cu curajul lor și cu prietenia lor de-o viață. Și ne dau încredere să mergem mai departe. #NoiFacemUnSpital pentru a le oferi copiilor bolnavi de cancer condiții de tratament ca în vest.

Alătură-te inițiativei #NoiFacemUnSpital 

Donează online pe Bursa de Fericire

Share on FacebookTweet about this on Twitter
24.06.2019 Nu sunt comentarii

Spune parerea ta

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.