• en
  • fr
  • ro

Advocacy

Nutriție parenterală

În România sunt aprox. 15.000 de pacienți care depind de nutriția parenterală pentru a supraviețui, însă Statul nu asigură gratuitate pentru acest tratament decât în regim de internare (secțiile de anestezie și terapie intensivă).
Cu toate acestea, bolnavii cronici nu își pot petrecere toată viața într-o secție ATI.

perfuzie

SITUAȚIA ACTUALĂ:

  • Hrănirea prin nutriție parenterală (perfuzii zilnice cu substanțe nutritive necesare organismului pentru supraviețuire) este un tratament postoperator care, în cazul pacienților care suferă de sindromul intestinului scurt, reprezintă o condiție obligatorie pentru a trăi (neputând asimila normal)
  • Se estimează că, în țară, sunt 15.000 pacienți în această situație
  • În România, nutriția parenterală este asigurată gratuit doar în secțiile de anestezie și terapie intensivă a spitalelor (în regim de internare) – conform protocolului ATI existent. Și nu este asigurată în ambulator sau în regim de îngrijire a bolnavului la domiciliu. Odată ce pacientul cu disfuncție intestinală permanentă este externat din secția ATI (avându-se în vedere că bolnavii cronici nu pot petrece tot restul vieții într-o secție ATI), acesta trebuie să-și realizeze nutriția parenterală la domiciliu, pe cheltuială proprie, chiar dacă asigurarea de sănătate este plătită la zi.
  • În martie 2018, în urma unei petiții cu peste 20.000 de semnături depusă de platforma Declic la Minister, Ministrul Sănătății (Sorina Pintea) a promis că, până la finalul anului 2018, firmele care oferă îngrijire la domiciliu vor putea să îi hrănească intravenos pe cei peste 15.000 de bolnavi din România, iar costurile hrănirii parenterale vor putea fi decontate prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate (detalii aici). La 1 aprilie 2019 problema nu a fost încă soluționată.

ACȚIUNILE NOASTRE:

  • Susținem demersurile legale ale pacientului Miron Visarion, care a început acțiunea în justiție împotriva Statului Român pentru a-și obține dreptul la viață pentru el și alți pacienți aflați într-o situație similară. În urma unei intervenții chirurgicale (anevrism de arteră mezenterică superioară) din august 2018, pacientul a rămas cu o lungime de intestin subțire restant care nu îi permite supraviețuirea fără nutriție parenterală (conform Referatului medical întocmit la data de 15.01.2019 în cadrul Institutului Clinic Fundeni). Aflat la domiciliu, el este obligat să își platească integral costul hranei perfuzabile și al medicamentelor necesare, în sumă de peste 5.000 lei lunar, fără să poată deconta nimic prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate și fără îngrijire la domiciliu.
  • În acest demers lucrăm cu avocatul Cristian Băcanu (partener specializat in litigii la MDM Legal), care a depus, pe 26.03.2019, la Judecătoria Sectorului 1 București (în numele Dl. Miron Visarion), cererea de emitere a unei ordonanțe președințiale, prin care să se dispună obligarea pârâților la protejarea dreptului său la viață, atât prin asigurarea hrănirii intravenoase zilnice conform indicațiilor medicului curant, cât și prin decontarea gratuită, în regim de compensare 100% (fără contribuție personală), a acesteia. 

ACTUALIZARE 25.04.2019

Într-o primă fază a procesului, Curtea de Apel București a admis cererea provizorie (de ordonanță președințială) prin care instituțiile Statului sunt obligate să asigure hrănirea intravenoasă zilnică, la domiciliu, și decontarea sa 100% pentru Dl. Miron Visarion. Am reușit astfel să asigurăm dreptul la viață pentru acest pacient.
Decizia este una executorie, însă nu este definitivă. 

***

Mai multe detalii: contact@daruiesteviata.ro

Share on FacebookTweet about this on Twitter
3.04.2019 Nu sunt comentarii
Pe aceeasi tema:

Spune parerea ta

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.