• en
  • fr
  • ro

Blog

Mama unui baietel de 8 ani: “Am refuzat de doua ori propunerea doctorului de a-i face autotransplant. Mi-e frica!”

Paul are 8 ani, adora sa se joace pe tableta si are o multime de prieteni. Majoritatea acestora au „resedinta” la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Louis Turcanu”, in calitate de pacienti sau cadre medicale.

11759388_853774794698446_754558686_n

Baiatul a fost diagnosticat cu meduloblastom cerebral (tumoare a creierului mic) pe 2 decembrie 2013 la Spitalul Judetean din Timisoara. Imediat dupa diagnosticare a fost trimis la  Spitalul de Urgenta pentru Copii „Louis Turcanu” pentru tratament. In prima faza, dupa chimioterapie si radioterapie, micutul se simtea mult mai bine si a plecat acasa, unde viata aproape ca reintrase in normal.

Asta pana in toamna lui 2014, cand boala a recidivat. Baietelul s-a intors la sedintele de radioterapie si chimioterapie.

Pentru a fi siguri ca tratamentul aplicat copilului lor este unul corect, parintii au apelat la o a doua opinie medicala, in Turcia. Aici li s-a spus ca, din punctul de vedere al chimioterapiei, tratamentul este unul foarte corect si ca medicii de la „Louis Turcanu” au respectat intocmai protocoalele internationale. Din pacate, nu au putut sa ii spuna acelasi lucru si despre tratamentele de radioterapie facute la o alta clinica din Timisoara.

Intre transplantul de celule stem si asteptare

In momentul de fata, parintii au de luat cea mai grea decizie din viata lor: accepta sau refuza propunerea medicului de la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Louis Turcanu de a-si supune copilul unui transplant de celule stem? Medicii le-au explicat pe larg procedura si riscurile: imunitatea copilului va fi adusa spre zero, perioada in care creste foarte mult riscul de infectii, dar dupa, daca depaseste acest hop, sansele lui de insanatosire cresc enorm.

“Am refuzat de doua ori propunerea doctorului de a-i face autotransplant. Mi-e frica! De la 38 de kilograme, ajunsese la 17 kg. Daca nu face fata? In sfarsit, acum vad ca are 19 kg, dar tot mi se pare extrem de slabit. Oricum, am analizat situatia pe toate partile si cred ca intr-un final o sa acceptam transplantul. Macar aici exista camere sterile, riscul e infectii este foarte mic si trebuie sa ii dam toate sansele din lume. Domnul doctor ne-a explicat ca in cazul lui, fiind posibil autotransplantul, este mult mai bine decat la transplant. Riscurile de respingere sunt extrem de mici”, ne-a povestit Cosmina, mama baietelului.

Acesta procedura este posibila la Timisoara si pentru ca membrii fondatori ai asociatiei Daruieste Viata au creat aici primul Centru de excelenta in tratarea leucemiilor si a altor tipuri de cancer din Romania. Au infiintat un laborator de citogenetica moleculara, necesar diagnosticarii in profunzime a cancerului la copii si adulti, trei camere sterile necesare transplantului de celule stem, o banca de celule stem pentru recoltare si stocare si un compartiment de terapie intensiva la standarde europene.

Continuam renovarile cu bani de la Profi

De curand, Asociatia Daruieste Viata a demarat renovarea sectiei de oncopediatrie. Asta pentru ca vrem sa facem grupuri sanitare pentru fiecare salon in parte si sa realizam circuite medicale, in asa fel incat sa scada riscul de infectii pentru copii.

Banii pentru renovare au fost obtinuti in urma campaniei “Impreuna cu tine, Profi salveaza destine” desfasurata in perioada 1 iulie – 30 noiembrie 2014 in cadrul magazinelor Profi Romania. In cadrul acesteia, Daruieste Viata s-a clasat pe primul loc cu proiectul “Daruieste viata copiilor bolnavi de cancer” si a obtinut o finantare de un milion de lei.

Share on FacebookTweet about this on Twitter
4.08.2015 Nu sunt comentarii
Pe aceeasi tema:

Spune parerea ta

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.