• en
  • fr
  • ro

Blog

Live, cu Oana și Carmen, despre #NoiFacemUnSpital

Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, fondatoarele Asociației Dăruiește Viață, au povestit live, cu echipa Ce Se Întâmplă, Doctore? despre #NoiFacemUnSpital, despre începutul poveștii, despre dotările noului Spital, dar și despre cât de important este să avem grijă și cu ce se întâmplă după ridicarea construcției – pentru a ne asigura că Spitalul va funcționa la standarde Occidentale.

56539263_338341880123635_6192054543916728320_nIată câteva dintre răspunsurilor lor:

DE CE UN SPITAL DE ONCOLOGIE PENTRU COPII
Carmen: În România, în general, copiii bolnavi de cancer sunt tratați în spitale de adulți, așa cum este cazul Institutului Oncologic București (IOB) sau al Institutului Clinic Fundeni. Oricât de mult și-ar dori, medicii de acolo nu au cum să asigure totul pentru copiii internați. Pentru că, de exemplu, dacă vrei să pui o cameră implantabilă pentru tratamentul de chimioterapie, absolut necesară în tratament, nu poți. Trebuie să duci copilul cu ambulanța la Marie Curie, unde este secție de chirurgie. Noi vrem să schimbăm acest lucru. Vrem ca acești copii să primească toată îngrijirea necesară, într-un singur loc.

DOTĂRILE SPITALULUI
Oana: Acest spital va avea un bloc operator nou, care va prelua, practic, tot blocul operator actual de la Spitalul Marie Curie. Orice tip de intervenție chirurgicală, nu doar cele oncologice, vor putea fi făcute aici. Investiția pe care o facem cu toții acum este pentru orice copil bolnav din România, nu doar pentru copiii bolnavi de cancer.
Acum suntem în curs de amenajare a unui spațiu RMN. Pentru că Ministerul Sănătății a avut un proiect de dotare cu aparate RMN, dar nu avea prevăzute și spațiile. Astfel că, am grăbit acolo lucrurile, ca să-i putem da drumul acestui spațiu cât mai curând posibil.
Carmen: În Spital va fi prima Secție de Terapie Intensivă unde pacienții vor fi tratați în saloane individuale, iar ușile nu se vor deschide până nu sunt verificate mâinile, pentru a fi curate. Folosindu-ne de tehnologie putem scădea riscul de infecții nozocomiale, un risc real pe secțiile de terapie intensivă.

PERSONALUL MEDICAL
Carmen: Noi am întâlnit medici tineri care se specializează în România și vor să rămână în România. Însă au nevoie de un loc în care ei să poată profesa așa cum ar face-o în străinătate. Pe asta ne bazăm când zicem că vrem un spital la standarde europene. Un spital care să-i ofere confortul și toate condițiile necesare nu doar pacientului și familiei, ci și medicului. Vrem ca acești medici să aibă toate condițiile necesare pentru a se dezvolta. Nu mai vrem să facem lucrurile cu ”merge-și-așa”.
De aceea, vrem să aducem un profesor universitar, plecat de peste 30 de ani din România, care a lucrat în Africa de Sud, să facă un audit și să facă o evaluare: de exemplu câte asistente sunt pe secție și de câte ar fi nevoie, câți medici sunt și de câți ar fi nevoie, care sunt problemele uzuale de pe secție. Folosind acest audit și, în baza unui model de management european sau american, să vedem cum putem îmbunătăți viața tuturor. Pentru a le oferi medicilor un mediu în care să se dezvolte pe plan profesional și să aibă resursele necesare pentru ca la sfârșit, oricare ar fi acesta, medicul să se poată uita în ochii pacientului și să-i spună că a făcut tot ce este posibil. Iar părintele să înțeleagă că este adevărat. Să nu mai fie nevoie să plece în străinătate.

exterior 1

Photo: Randare exterior Spital

DUPĂ CONSTRUCȚIA SPITALULUI
Oana: Apare tot mai des această întrebare, ce se va întâmpla cu Spitalul, după construcție? Spitalul va fi donat Statului Român, pentru că așa am obținut aprobare să construim acolo. Dar, eu spun mereu, că nu trebuie să fugim de stat, ci să-l facem să facă lucrurile mai bune. #NoiFacemUnSpital care să oblige statul român să facă și el ceva și să facă la anumite standarde.
Noi vrem să ne asigurăm că Spitalul va fi cât mai bine administrat. Încercăm să rămânem în boardul administrativ sau măcar să oferim sprijin pentru un management performant. Suntem conștiente că întreținerea Spitalului este un proiect pe termen lung.

GÂNDURI DE VIITOR
Oana: Va fi nevoie de o investiție pe termen lung. Știm asta. Și ne-am asumat atunci când am decis să facem un spital. Și d-asta le cerem oamenilor să fie alături de noi. Pentru că, atunci când faci un spital este un proiect pe toată viața. Și noi toți trebuie să avem grijă de el. Să ne gândim la ce urmează. Nu este suficient să ai o clădire frumoasă.

***

Te poți alătura celui mai ambițios proiect al nostru, donând prin oricare din metodele prezentate pe platforma noastră de fundraising: bursadefericire.ro

Share on FacebookTweet about this on Twitter
4.04.2019 Nu sunt comentarii

Spune parerea ta

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.