• en
  • fr
  • ro

Blog

Jurnal de Spital – învățăm de la cele mai mari spitale din SUA

Am plecat din București sâmbătă de dimineață, când soarele încă se lupta cu norii încărcați de ploaie. Și mai toți românii se pregăteau de mini-vacanța de Paște și 1 Mai. Vacanța noastră avea să fie una plină de lecții importante despre cum putem fi mai eficienți, despre cum putem face lucrurile mai bine și despre cum putem beneficia de orice ocazie pentru a învăța ceva nou. Dar și de întâlniri cu oameni care ne vor inspira pentru construcția Spitalului.

Aveam să vizităm două dintre cele mai importante spitale pentru copii din SUA. Primul este St. Jude Children’s Research Hospital din Memphis, un spital fondat în 1962 de Danny Thomas, cu gândul că “no child should die in the dawn of life”. Prin activitatea sa, de mai bine de 50 de ani, spitalul a reușit să crească rata de supraviețuire a copilului bolnav de cancer de la 20% la 80%. Cel de-al doilea, este Emory Hospital din Atlanta, un spital care pune în practică principiile Lean Healthcare pentru a eficientiza procesele interne și, mai ales, pentru a crește gradul de satisfacție a pacienților, folosind traineri și ingineri din industria auto.

58586723_10216331113804767_6362278589076865024_n

Scopul vizitei noastre era de afla cât mai multe informații utile pentru construcția Spitalului: condițiile create pentru pacienți, eficientizarea proceselor interne, îmbunătățirea fluxurilor de lucru pentru a pune, cu adevărat, nevoile pacienților pe primul plan.

Am avut parte de toate aceste lecții, dar și de multe altele la fel de valoroase. Le mulțumim mult Prințesei Dina Mired, Președinte UICC și lui Vlad Mixich pentru că ne-au facilitat această vizită.

 

#1 Dărnicia este molipsitoare
Șoferul nostru de Uber era angajat full-time și își aloca săptămânal câteva ore pentru Uber. Toți banii pe care îi strânge din al doilea job îi donează către Spitalul St. Jude. Când a auzit că venim din România și că, la rândul nostru, ridicăm un spital s-a oferit fără niciun cost suplimentar să ne plimbe prin oraș pentru a vedea casa lui Elvis: ”Sigur ați venit cu multă treabă. Nu veți mai avea timp. Vă duc eu acum repede”.

#2 Toți copiii trebuie să primească cel mai bun tratament pentru a le crește șansele de supraviețuire
Este misiunea pe care și-a asumat-o Spitalul St. Jude: toți copiii, indiferent de rasă, religie situație materială etc. sunt tratați în spital, fără ca familiile lor să trebuiască să plătească vreo factură. Pentru a-și putea ține promisiunea, ALSAC, ONG-ul care susține spitalul, a adunat peste 11 milioane de donatori activi și susține anual peste 33.000 de evenimente de fundraising.

#3 Spitalele pentru copii sunt spații unde copilăria poate continua pe timpul tratamentului
”În fiecare seară când merg acasă și mă uit în spate văd geamurile luminate ca într-un curcubeu” – ne-a spus Sima Jeha, medic hemato-oncolog și Director pe Regiunea Estică și Mediteraneană al Global Program de la St. Jude Hospital. Se referea la faptul că, în saloanele individuale, fiecare pacient își poate seta culoarea luminii, în funcție de preferințe. Tot ea ne-a arătat cum funcționează pereții interactivi de pe holuri, de unde copiii se pot cufunda în lumea acvatică, cum arată spațiile de joacă și cum părinții au un spațiu anexat salonului unde să-și poată petrece timpul. Ceva ce avem și noi deja inclus în planul Spitalului.

58864875_10216342430487677_4852758834785026048_n

#4 Fiecare interacțiune este o oportunitate de învățare
20 de minute au curs întrebările de la Directorul Operațional ALSAC pentru noi. Cum facem fundraising, cum se donează prin SMS, cum gestionăm platforma noastră de strângere de fonduri www.bursadefericire.ro, cum interacționăm cu donatorii etc. În condițiile în care ONG-ul american strânge zilnic aprox. 2 mil. USD. Dar oamenii profită de orice ocazie pentru a învăța ceva nou, pentru a împărtăși cu ceilalți din experiențele lor și pentru a vedea cum pot face lucrurile diferit.

#5 Exemple de bune practici și oameni dispuși să ajute există. Trebuie doar să cauți ajutor
St. Jude Global Program este inițiativa comună a Spitalului St. Jude și a Organizației Mondiale pentru Sănătate prin care își propun să crească la 60% rata de supraviețuire la nivel global pentru cele mai importante 6 tipuri de cancer până în 2030. Despre acest program și despre resursele și instrumentele pe care le oferă statelor pentru a prioritiza sănătatea copiilor am discutat cu Dr. Carlos Rodriguez-Galindo. Ne-a plăcut deschiderea dumnealui de a oferi ajutor și pasiunea cu care vorbea despre schimbarea pe care urma să o facă.

#6 Întrebările corecte și dorința de a îmbunătăți lucrurile fac o diferență în viața pacienților
Timpul pacientului este la fel de valoros ca timpul personalului medical. Care este timpul maxim pe care îl poate petrece un pacient așteptând să fie preluat? 5 min.? 10 min? Ce ne împiedică să ajungem mai repede la pacient? Poate sunt prea multe holuri de străbătut sau felul în care fișele medicale sunt ordonate îngreunează sarcinile asistentelor. La Emory Hospital echipa medicală și-a dat seama că o simplă aranjare pe culori a fișelor reduce considerabil efortul asistentei și îi permite, astfel, să se concentreze pe pacient.

Untitled collage

#7 În spitale, eficiența înseamnă confort pentru pacient
Ce înseamnă să regândești designul spațiului și al parcursului pacientului de 5 ori pentru a fi mai eficienți și a-l duce mai ușor pe acesta la tratament? Dar de 10 ori? Dar de 15 ori, așa cum s-a întâmplat pe una din secțiile de la Spitalul Emory? Asta pentru că modelul tradițional nu este suficient. Trebuie să provocăm constant modul tradițional de a gândi o construcție și un flux. Acesta este felul în care este aplicat modelul Lean Operating System la Emory. Inclusiv într-un depozit uriaș în care fiecare proces este regândit cu ajutorul echipei medicale. Pentru ca, în final, eficiența să însemne îngrijire mai bună pentru pacient.

Share on FacebookTweet about this on Twitter
14.05.2019 Nu sunt comentarii

Spune parerea ta

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.