• en
  • fr
  • ro

Blog

DSC_2337

Imunoterapia în lupta cu cancerul – ce este și cum funcționează?

Fiecare subtip de cancer cu imunoterapia lui

Există mai multe tipuri de imunoterapie în funcție de tipul de cancer. Pentru a fi eficientă, o anumită imunoterapie va ținti doar un anume subtip de cancer. Trebuie înțeles că cancerul nu este o singură boală, și chiar în cadrul fiecărui grup mare de cancer, ca de exemplu cancerul de sân, fiecare subtip de cancer este diferit în funcție de particularitățile celulei canceroase. Adică un anumit cancer de sân poate prezenta anumite caracteristici celulare, pe când un alt tip de cancer de sân altele. Nu orice cancer de sân va răspunde la orice imunoterapie.

Care sunt avantajele imunoterapiei față de chimioterapie sau radioterapie? 

Chimioterapia și radioterapia atacă în mod nespecific atât celulele canceroase, cât și celulele sănătoase. De aici rezultă o gamă întreagă de reacții adverse. În plus, multe cancere devin rezistente la tratament și recidivează. Imunoterapia, în schimb, este un tratament foarte specific, astfel încât, doar celulele canceroase vor fi atacate pentru că doar ele și numai ele au pe suprafața lor acele antigene care vor fi atacate de tratament. Celulele sănătoase nu prezintă antigenele canceroase și vor fi lăsate în pace.

Cum funcționează?

Principiul de bază al imunoterapiei în oncologie este stimularea sistemului imunitar în lupta cu cancerul. Sistemul imunitar poate fi descris ca totalitatea mecanismelor prin care organismul luptă împotriva infecțiilor sau a bolilor. Cheia înțelegerii sistemului imunitar este înțelegerea conceptului de antigen și anticorp. De exemplu, atunci când în organismul nostru pătrunde un virus, niște celule specializate vor secreta anticorpi specifici împotriva acelui virus. Virusul este antigenul. Practic, orice este străin corpului nostru va fi considerat ca “antigen” – părți dintr-un virus, o bacterie, o celulă canceroasă.

Anticorpii sunt niște proteine sintetizate împotriva antigenelor. Pentru orice antigen există un anticorp specific care va recunoaște numai și numai acel antigen – ca o cheie care poate deschide un singur lacăt. Celula canceroasă prezintă la suprafață niste proteine – “antigene” – care pot fi recunoscute de către sistemul imunitar care prin intermediul anticorpilor va ținti exact acele antigene canceroase și nu altele. De aici și specificitatea imunoterapiei.

Mai multe informații despre imunoterapie:

https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/treatment-types/immunotherapy/what-is-immunotherapy.html

Autor: Diana Bran

 

 

Share on FacebookTweet about this on Twitter
22.09.2017 Nu sunt comentarii
Pe aceeasi tema:

Spune parerea ta

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.