• en
  • fr
  • ro

Blog

Donatorii întreabă – Dăruiește Viață răspunde (part. 2)

Continuăm seria răspunsurilor la cele mai frecvente întrebări ale donatorilor noștri. Împreună cu voi aducem schimbarea în sistemul medical din România.

exterior 2

Photo: Randare exterior

Q: De ce un spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică?
Pentru că vrem să le dăm copiilor bolnavi de cancer o șansă la viață, prin îngrijire medicală multidisciplinară, la cele mai înalte standarde.
În prezent, în România:
• unu din doi copii bolnavi de cancer moare
• rata de supraviețuire a copiilor bolnavi de cancer este mult sub media europeană
• nu există centre de radioterapie pentru copii, aceștia fiind tratați în centrele pentru adulți, de medici specializați în tratarea adulților
• nu există un loc unde copiii bolnavi de cancer să poată primi un tratament multidisciplinar, în funcție de evoluția stării de sănătate

Vrem să schimbăm acest lucru și să arătăm că se poate altfel. Că se poate să avem un Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică unde copiii bolnavi să aibă toate facilitățile necesare pentru tratarea cancerului, într-un singur loc. Împreună putem dărui viață.

Q: Ce va cuprinde Spitalul?
Spitalul de Oncologie și Radioterapie Pediatrică înseamnă: 6 etaje și o suprafață totală de 12.000 metri pătrați, cu o capacitate de 200 de paturi. Spitalul va include 2 buncăre de radioterapie, spațiu pentru un nou RMN și un nou CT, cu spații dedicate anestezierii pacientului-copil, secții de oncologie (ambulator și internare continuă), hemato-oncologie (saloane și 5 camere sterile), chirurgie, neurochirurgie, terapie intensivă, bloc operator cu 7 săli de operație și spații de relaxare pentru cei mici. Este primul spital de o asemenea amploare din România, dedicat oncologiei pediatrice. Pentru că se poate.

Q: Cum vă asigurați că va funcționa la cele mai bune standarde?
Spitalul va fi acreditat JCI – recunoscut ca un standard internațional de top în acreditarea unităților medicale. Vrem ca Spitalul să funcționeze la standarde Occidentale, cu tot ceea ce presupune asta: de la procedurile medicale, la tratamentul psihologic și medicamente și de la trainingul echipelor medicale, la transparența comunicării rezultatelor.

Q: Cine a donat banii pentru construcția Spitalului?
Primul Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România va fi construit exclusiv din fonduri private, strânse din donațiile a peste 250.000 de persoane fizice și peste 1.700 de companii. Fiecare dintre aceștia au pus o cărămidă la construcția spitalului și la schimbarea modului în care sunt îngrijiți copiii bolnavi de cancer din România. Și pentru asta le mulțumim. Așa arătăm că se poate.

Q: Mai pot dona? Cum pot deveni donator? Cum mă pot implica?
Poți face parte din echipa celor care schimbă radical modul în care sunt îngrijiți copiii bolnavi de cancer din România folosind una din modalitățile de donat de mai jos. După finalizarea Spitalului, împreună vom avea grijă să funcționeze la cele mai bune standarde și vom continua să schimbăm modul în care primim îngrijire medicală în România. Metode prin care poți dona ca persoană fizică:

  • Online (lunar sau o dată), pe Bursa de Fericire – platforma noastră de strângere de fonduri.
  • Comandă un cadou din Colecțiile Bursa de Fericire. Donația ta se transformă în cărămizi de Spital
  • Fă-ți campanie pe Bursa de Fericire. Poți crea propriul tău eveniment și strânge fonduri cu ajutorul celor dragi pentru cel mai ambițios proiect
  • Inițiază/ continuă donația prin SMS cu mesajul SPITAL la 8864 (4 euro/lună) și/sau la 8844 (2 euro/lună). Pot fi active ambele campanii sau doar una dintre ele.

Companiile cu cifra de afaceri de peste 1 milion de euro pot redirecționa 20% din impozitul pe profit către Dăruiește Viață. Contractul de sponsorizare se poate completa online pe bursadefericire.ro

Q: Ce se va întâmpla în 2020, după construcția spitalului?
În 2020 vom avea un spital, Primul Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România. Dar nu ne oprim aici. Spitalul trebuie să funcționeze și după ce va fi deschis. Asta înseamnă că ne vom îngriji de întreținerea spitalului și a aparaturii, dar și de trainingul și pregătirea constantă a medicilor și a echipei medicale. După 2020, vom continua să schimbăm modul în care se livrează servicii de sănătate în România.

12_terasa

Photo: Randare interior spațiu de joacă

Q: Câți bani s-au strâns până acum? De cât mai este nevoie?
Este pentru prima dată când construim un spital de le zero. Pentru prima data în România ultimilor 40 de ani.
Astfel că și proiectul nostru se adaptează din mers, pe măsură ce facem noi evaluări de echipamente și resurse necesare asigurării celor mai bune condiții de tratament (de exemplu camere individuale pentru terapie intensivă). Momentan, am strâns aprox. 16 mil euro pentru structură, instalații, design și sistemul de management al clădirii pentru asigurarea eficienței energetice și încă 10 mil de euro care vor acoperi o parte din echipamente medicale și trainingul medicilor și personalului auxiliar.

Q: Cine va oferi aparatura necesară funcționării Spitalului?
Pentru că sprijinul Ministerului Sănătății nu a venit la timp, aparatura din Spital va fi achiziționată tot din banii strânși prin donații de la persoane fizice și companii.

Q: Cine va administra Spitalul, după construcție și dotare și cum vă asigurați că va funcționa după ”tăierea panglicii”?
Primul Spital de Oncologie și Radiologie Pediatrică din România va fi donat statului și va intra în administrarea Spitalului de Copii Marie Curie din București, inclusiv în contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Pentru a asigura un management performant vom înființa un Board Internațional Științific, cât și un Board Administrativ, format din actualul management al Spitalului Marie Curie, medici, sponsori și membri ai asociației.

Q: Cum pot avea acces pacienții la serviciile Spitalului? În baza asigurării sociale sau vor fi și alte taxe?
Toți copiii-pacienți vor avea acces gratuit la tratamentul decontat de CNAS. Vrem ca toți copiii bolnavi de cancer să aibă acces la cea mai bună îngrijire medicală, pentru a crește șansele de însănătoșire.

Bunker

Photo: Randare spațiu radioterapie

Q: Care vor fi condițiile de angajare pentru personalul medical din acest spital?
După finalizare, Spitalul va intra în administrarea Spitalului de Copii Marie Curie, din București, astfel că tot personalul medical și auxiliar din secția de onco-pediatrie va putea folosi facilitățile Spitalului. Pe măsură ce nevoile de personal vor crește se vor organiza concursuri de ocupare a posturilor, respectând regulile existente în orice spital. Dăruiește Viață va oferi sprijin personalului medical și auxiliar cu traininguri și cursuri de perfecționare, comunicare medic-pacient etc. și implementare de proceduri de lucru pentru a asigura o experiență cât mai ușoară pentru pacienți și familiile lor.

Q: Cum vă asigurați că echipa medicală va oferi îngrijire medicală la un alt standard?
Echipa medicală va avea acces la facilități noi performante (un nou bloc operator cu 7 săli de operație, buncăre de radioterapie, secții de chirurgie, neurochirurgie, oncologie, hemato-oncologie, terapie intensivă și spații noi pentru RMN și CT), dar și la traininguri de pregătire la clinici din străinătate și cursuri de relaționare cu pacienții, ținute de specialiști. În plus, vom asigura un mediu constant de învățare pentru personalul medical și auxiliar, odată cu deschiderea Spitalului.

Q: Care este implicarea statului român sau a autorităților române în proiect?
Spitalul este construit pe terenul Statului Român și va fi donat acestuia, intrând în administrarea Spitalului Marie Curie din București. În rest, toate fondurile pentru construcția și dotarea primului spital de oncologie și radioterapie pediatrică provin din donații de la peste 250.000 de persoane fizice și peste 1.700 de companii. Împreună demonstrăm că se poate.

Q: Ce se întâmplă după atingerea pragului estimat pentru construcție și dotarea cu echipamente?
Un spital nu funcționează de la sine. Și nici nu este eficient. Noi vrem să creăm un model de bună practică pentru sistemul medical românesc și să arătăm că se poate și altfel.
Asta înseamnă că, pe lângă construcție și dotarea Spitalului, ne vom ocupa de:
• Întreținerea spitalului și a aparaturii
• Pregătirea constantă a echipei medicale și auxiliare
• Asigurarea unui sistem de gestionare a clădirii (Building Management System) care să eficientizeze consumul de energie
• Asigurarea unui sistem logistic performant pentru trasabilitatea consumului de materiale și medicamente

Share on FacebookTweet about this on Twitter
28.03.2019 Nu sunt comentarii
Pe aceeasi tema:

Spune parerea ta

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.