• en
 • fr
 • ro

Blog

De ce avem nevoie de un Spital? Povestea Alinei și a lui Vlad

Vlad are 6 ani. Este îndrăgostit de fotbal și este mare fan Iron Man. Se pregătește să meargă la școală, în clasa zero și își dorește un ghiozdan cu super-eroul său preferat, despre care a vorbit deja cu mama lui, Alina.

Ghiozdanul și mersul la școală cu ceilalți copii vor trebui să mai aștepte, însă. După o căzătură la săniuș, Vlad nu se simte tocmai bine. Alina își dă seama că ceva este în neregulă când băiatul nu mai poate urina. După mai multe consultații vine și diagnosticul dur: rabdomiosarcom embrionar vezical – o tumoră agresivă, care s-a desprins și a blocat canalul urinar după lovitură. Mămica știe ce va urma, ea însăși recuperându-se după un tratament de cancer de col uterin.

unnamed

Vlad și Alina sunt internați la Spitalul Marie Curie din București. Timp de 10 luni, cât durează tratamentul, Vlad abia îl mai vede pe Codruț, fratele mai mare cu care împărțea totul, rămas în grija bunicilor acasă. Iar Alina este dusă de multe ori la urgență din cauza efectelor radioterapiei pe care a urmat-o anterior internării copilului. Vlad învață să scrie și să citească în spital și descoperă că-i place matematica.

Tratamentul dă rezultate bune și, după aproape un an, Vlad poate reveni acasă, la familie.
EXPERIENȚA ASPRĂ DIN SPITAL RĂMÂNE CU VLAD.

Dar și cu Alina care ne spune DE CE AVEM NEVOIE DE UN SPITAL CA CEL PE CARE-l CONSTRUIM

 

”Avem nevoie de un Spital unde mama să nu mai fie nevoită să doarmă pe scaun sau, în cel mai fericit caz, pe o dungă de pat. Suferința este atât de mare. Faptul că nu-ți poți ajuta copilul te dărâmă. Iar când prinzi să furi un somn te trezești cu oase îndoite și dureri. Avem nevoie de saloane în care copilul și mama să aibă paturi separate.

Avem nevoie de saloane sterile, cu toalete proprii. Atunci când copilului îi este rău, drumurile la toaletă sunt dese – se deranjează la stomac, varsă mult, urina trebuie măsurată etc.
Acum trebuie să stăm la rând, să-l grăbim pe cel dinaintea noastră. Să ieșim cu olița într-un hol principal, acolo unde ne jucăm, facem lecții, mamele servesc câte o cafea, alți copii mănâncă, domnii doctori scriu fișele de tratament. Să o acoperim cu un șervețel pentru a ne strecura printre cadrele medicale și a o goli. Mamele sunt deja îngrozite de durere, frică, spaimă – nu mai trebuie să fim nevoite să ne scuzăm pentru astfel de nevoi.

18301099_1876942232564102_6848828972491526976_n

Avem nevoie de saloane individuale pentru că micuții cad foarte des în aplazie. Și atunci nu se mai poate intra și ieși din salon. Iar când unul dintre ei este în aplazie, celălalt nu poate primi vizita unui părinte sau a unei rude, care poate veni de la 100-200 de km distanță.

Avem nevoie de o sală de joacă, acolo unde să se poată recrea și micuții atunci când starea le permite. Avem nevoie de săli în care cadrele didactice să poată ține cât de cât ora de curs – nu ca acum, când unul face un exercițiu la mate, iar celălalt e plin de durere și varsă.

Avem nevoie de aparatură adecvată fiecărui pacient. Momentan se plimbă stativele, injectoarele, pompele de la unul la celălalt, așteptând uneori să termine cineva să se elibereze un injectomat.

Avem nevoie de psihologi care să-și dedice timp pentru fiecare pacient și fiecare mamă, în parte. Nu la comun, în general, fuga-fuga că mai sunt și altele de rezolvat. Avem nevoie de psihologi atât pentru părinți, cât și pentru copii, care întreabă zilnic câte ceva, iar noi, părinții, nu avem răspunsuri și trebuie căutat repede ceva, o minciună, ca ei să nu-și dea seama de gravitatea bolii.” – Alina, mama lui Vlad.

Vlad și Alina sunt acum acasă, împreună cu Codruț, fratele mai mare, și restul familiei. Vlad are deja 9 ani, a mai mers o dată în clasa a I a, împreună cu copiii de vârsta lui și a descoperit că îi place și limba engleză. Alina vrea să împărtășească din experiența avută în Spital pentru a putea schimba ceva în viitor.

__

#NoiFacemUnSpital
Spitalul care să le ofere mămicilor și copiilor bolnavi de cancer condițiile pe care Alina și le dorea.

Cu o DONAȚIE RECURENTĂ ne ajuți să finalizăm și să întreținem pe termen lung Spitalul.
Donează pe platforma noastră de fundraising www.bursadefericire.ro.

DONEAZĂ ACUM

Share on FacebookTweet about this on Twitter
7.05.2019 28 comentarii
 • Bianca 7.05.2019 at 13:05 / Răspunde

  Și tocmai de aceea voi continua să donez pentru Dăruiește Viață cu toată inima. Când statul vegetează, oamenii pot pune mână de la mână să construiască ceva frumos. Multă sănătate pentru Vlad și mama lui, Alina, dar și pentru toți ceilalți copii care se luptă cu această boală cumplită și părinții care luptă alături de ei! Împreună răzbim!

  • dionisia 8.05.2019 at 08:45 / Răspunde

   Multumim mult, Bianca.
   Împreună, #NoiFacemUnSpital

 • Rica Cartas 7.05.2019 at 13:15 / Răspunde

  Din păcate am trăit experienta neplăcută a condițiilor precare din sistemul public de sănătate din țara noastră. În perioada 1990-2016 mama mea a suferit multe accidente cerebrale grave, la intervale de 3-4ani fiecare și de fiecare dată am supravegheat-o non-stop până își revenea. În perioada respectiva, eu ca aparținătoare, nu găseam nici măcar un scaun(decât contra cost, îmi asum ceea ce scriu) pe care să stau și să îmi ajut mama. Voi continua sa sprijin acest proiect în speranța că ceva se va schimba în bine. Doamne ajuta!

  • dionisia 13.05.2019 at 08:51 / Răspunde

   Mulțumim mult pentru sprijin. Împreună, #NoiFacemUnSpital

 • DANA NINULESCU 7.05.2019 at 22:48 / Răspunde

  Va felicit pentru minunatul proiect pe care l-ati initiat si sper sa-l duceti pana la bun sfarsit.Este cu adevarat cutremuratoare suferinta fizica si psihica a familiilor care se confrunta cu boala canceroasa. Din pacate sistemul sanitar romanesc este departe de a putea oferi asistenta medicala la cele mai inalte standarde.nemaivorbind de aspectele “auxiliare” care greveaza spitalizarea micutilor pacienti si a insotitorilor lor. Eu voi continua sa sustin cat pot constructia spitalului. Va doresc mult succes.

  • dionisia 13.05.2019 at 08:52 / Răspunde

   Mulțumim mult, Dana. Fiecare gest de susținere înseamnă foarte mult.

 • ELENA NAN 8.05.2019 at 11:10 / Răspunde

  O donatie ,cat de mica ar fi,este un gest de solidaritate si astfel acordam o sansa la o noua viata unui om.Voi continua sa sprijin acest proiect si sper sa ni se alature mult mai multi oameni.Doamne ajuta!

  • dionisia 13.05.2019 at 08:49 / Răspunde

   Mulțumim, Elena. Înseamnă enorm pentru noi.

 • Adelina Ciucur 8.05.2019 at 11:13 / Răspunde

  Voi sprijini in contiunuare acest proiect! Sper sa fim cat mai multi care sa alegem donatia recurenta si proiectul sa ajunga la final!

  • dionisia 13.05.2019 at 08:49 / Răspunde

   Adelina, mulțumim. Pentru susținere și pentru înțelegere. E foarte important pentru noi să avem donatori care înțeleg că Spitalul este un proiect pe termen lung care, odată construit, va trebui gestionat și întreținut și care aleg să fie donatori recurenți.

 • RAMONA CANTOR 10.05.2019 at 10:19 / Răspunde

  Donam in continuare , pentru a fii alaturi de acele suflete pure si cu atata putere in fata bolii . Gestul nostru este infim raportat la suferinta lor .Suntem parinti si ne doare sufletul pt fiecare poveste trista.Felicitari pentru tot ceea ce faceti , oamenii buni si puternici pot face maretii impreuna.Doamne Ajuta !

  • dionisia 13.05.2019 at 08:46 / Răspunde

   Ramona, mulțumim. Fiecare gest înseamnă foarte mult. Cu donațiile fiecăruia, indiferent de valoare, am reușit deja să ridicăm Spitalul până peste etajul 4.
   Și continuăm să construim. Împreună, #NoiFacemUnSpital.

 • muresan olimpia 10.05.2019 at 10:55 / Răspunde

  Am trait experienta spitalelor din Romania prin anii 1995-2000 cand baiatul meu avea multe probleme medicale(din fericire mult mai usoare)si eram nevoita sa dorm pe un scaun sau la picioarele lui.Acum,in prag de pensie,multumesc la Dumnezeu ca am ajuns pana aici si donez cu toata dragostea putin din putinul meu pana voi vedea finalizat acest proiect.Dumnezeu sa va ajute si da va dea sanatate si putere.

  • dionisia 13.05.2019 at 08:44 / Răspunde

   Mulțumim mult, Olimpia. Fiecare gest înseamnă enorm.
   Împreună, #NoiFacemUnSpital.

 • ANA 10.05.2019 at 11:29 / Răspunde

  am ajutat prin SMS constructia unui spital, in Bucuresti.Este vorba despre Proiectul a doua doamne minunate..Voi continua sa sprijin aceste initiative ..Doamne ajuta !

  • dionisia 13.05.2019 at 08:44 / Răspunde

   Mulțumim, Ana :)

 • POPA CONSTANTIN 10.05.2019 at 13:18 / Răspunde

  Voi fi mereu alaturi de voi,ma bucur ca existati si faceti ceva pentru sistemul de sanatate din Romania,care din pacate este amputat si neputincios.Pentru micii pacienti si parintii lor voi face tot ce-mi sta in putinta pentru a ajuta la constructia unui spital modern.Bizuiti-va pe mine..,doamne ajuta!

  • dionisia 13.05.2019 at 08:43 / Răspunde

   Mulțumim, Constantin. Fiecare gest înseamnă enorm.
   Împreună, #NoiFacemUnSpital.

 • Chis Simona 10.05.2019 at 18:08 / Răspunde

  Am trait si eu cu fetita mea experiente asemanatoare prin spitalele românesti.S-a intimplat ca in loc sa facem recuperare ne imbolnaveam mai rau din cauza conditiilor din spitale. Imi doresc din suflet sa vad acest proiect realizat

  • dionisia 13.05.2019 at 08:42 / Răspunde

   Simona, ne pare rău să auzim de cazul vostru. Aceasta este și dorința noastră – să avem un Spital care să ofere toate condițiile pentru a lupta cu boala.
   Iar lucrurile merg bine :) Suntem deja peste etajul 4, iar la final de iunie vom fi terminat structura.
   În 2020 estimăm că Spitalul va fi funcțional, iar apoi va trebui să ne îngrijim de el pe termen lung, pentru ca lucrurile să funcționeze la cele mai bune standarde.

 • Poterasu Maria 10.05.2019 at 18:13 / Răspunde

  Este un proiect grandios, curajos menit să ajute copiii bolnaviori și pe părinții acestora…..un proiect inceput de oameni inimoși carora le pasa de aproapele lor și continuat cu alți oameni care s.au alăturat domnind fiecare după putere!!!!
  Mult succes este nevoie de un astfel de spital unde pacienții să simtă că unor oameni inimoși chiar le pasa de suferinta lor!!!!
  NOI TOTI FACEM UN SPITAL….

  • dionisia 13.05.2019 at 08:39 / Răspunde

   Maria, într-adevăr. #NoiFacemUnSpital și suntem o comunitate de peste 250.000 de oameni. Pentru asta suntem tare recunoscători.

 • Suciu 10.05.2019 at 18:25 / Răspunde

  Este nevoie ca noi, oamenii, sa ne pierdem imunitatea la suferinta semenilor. Doar asa vom ramane OAMENI. Acest proiect demonstreaza ca din respect pentru viata, pentru demnitatea umana, luminita sperantei poate deveni flacara olimpica. Dumnezeu sa va ajute sa duceti la bun sfarsit ceea ce ati inceput.

  • dionisia 13.05.2019 at 08:38 / Răspunde

   Mulțumim mult :)

 • Stefania 10.05.2019 at 21:32 / Răspunde

  Vă felicit pentru minunatul proiect pe care l-ati initiat si sper cu noi si Bunul dumnezeu sa-l ducem păna la capăt. Si tocmai de aceea voi continua să donez pentru Dăruirşte Viată din toata inima eu si familia mea .Doamne ajută. Multă sănătate pentru Vlad si mama lui Alina.

  • dionisia 13.05.2019 at 08:37 / Răspunde

   Mulțumim mult, Ștefania. Fiecare gest înseamnă enorm.

 • Liviu Onofrei 2.06.2019 at 18:03 / Răspunde
  • dionisia 4.06.2019 at 08:07 / Răspunde

   Felicitări pentru inițiativă!
   Mulțumim pentru susținere și pentru donația lunară prin SMS.
   Împreună, #NoiFacemUnSpital.

Spune parerea ta

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.