• en
  • fr
  • ro

Blog

De ce apare melanomul, cel mai agresiv cancer de piele?

La nivel mondial, cazurile de melanom apar cel mai frecvent in Australia si Noua Zeelanda, unde sunt de trei ori mai intalnite decat in Europa. Pe de alta parte, melanomul este foarte rar in tarile din Africa si Asia.

Informațiile medicale oferite mai jos se bazeaza pe ghidurile practice ale European Society for Medical Oncology (ESMO – Societatea Europeana pentru Oncologie Medicala) pentru managementul melanomului. Ghidul, tradus de Asociatia Daruiește Viața in urma unui acord de parteneriat cu ESMO, va fi disponibil pe site-ul www.daruiesteviata.ro in totalitate.

In Europa, aproximativ 1 din 100 de persoane vor dezvolta melanom la un moment dat, dar exista variatii importante de la o tara la alta. Aproximativ 15 din fiecare 100.000 de persoane sunt diagnosticate cu melanom in fiecare an. Acest numar este in crestere in aproape toate tarile europene. Melanomul este putin mai frecvent la femei decat la barbati. Boala este mai frecventa in Elvetia, Olanda si tarile scandinave (Norvegia, Suedia si Danemarca), unde aproximativ 20 din 100.000 de persoane sunt diagnosticate in fiecare an. In tarile mediteraneene este mai putin frecventa, astfel incat in aceasta regiune doar 3-5 persoane din 100.000 sunt diagnosticate cu melanom intr-un an.

Ce cauzeaza melanomul?

Nu este clar de ce apare melanomul, dar au fost identificati unii factori de risc. Un factor de risc creste riscul de aparitie a cancerului, dar nu este nici necesar si nici suficient pentru a cauza boala. Un factor de risc nu este un motiv in sine.

Unele persoane care prezinta acesti factori de risc nu vor dezvolta melanom; in schimb, unele persoane ce nu prezinta niciun factor de risc vor suferi de aceasta boala.

Principalii factori de risc pentru aparitia melanomului sunt:
Tipul de piele: persoanele cu pielea deschisa la culoare au un risc mai mare de a dezvolta melanom decat persoanele cu pielea mai inchisa. Cel mai mare risc apare la persoanele cu parul roscat si pistrui. Melanomul este intalnit, de fapt, foarte rar la persoanele cu pielea neagra sau la asiatici. Cand apare este, de obicei, un tip special de melanom, numit Melanom lentiginos acral, cu dezvoltare pe palme, talpi sau sub unghii.
Nevii: nev este termenul medical pentru o alunita. Majoritatea alunitelor nu se vor transforma niciodata in cancer, dar prezenta unui numar mare de alunite (mai mult de 100) sau a unor alunite neobisnuite indica un risc crescut de a dezvolta melanom.
Prezenta unui numar mare de nevi comuni creste riscul de a dezvolta melanom. Riscul creste odata cu numarul de nevi si este deosebit de mare atunci cand acest numar este mai mare de 100.
Prezenta a trei sau mai multi nevi atipici creste riscul de a dezvolta melanom. Un nev atipic este definit ca un nev ce prezinta cel putin trei din caracteristicile “ABCD”: Asimetria formei, Bordurile neregulate sau nedefinite, Culorile diferite de la o zona la alta si Dinamica evolutiei formei, culorii sau dimensiunii in decursul timpului.

alunite

Nevii congenitali sunt alunitele prezente de la nastere. Alunitele congenitale mari (>5 cm) prezinta riscul de a se transforma in melanom. Persoanele cu nevi congenitali de mari dimensiuni ar trebui sa mearga la control in mod regulat.
Expunerea la soare: expunerea naturala la radiatiile ultraviolete (UV) emise de soare este un factor de risc important pentru melanom. Urmatorii factori maresc riscul in fiecare etapa a vietii, dar cu atat mai mult atunci cand expunerea are loc in copilarie.
Expunerea la soare intermitenta, de obicei in scopuri recreative, creste riscul de a dezvolta melanom.
Arsurile solare cresc riscul de a dezvolta melanom, mai ales cele survenite in copilarie.
Utilizarea produselor de protectie solara poate reduce riscul de a dezvolta melanom. Aceasta trebuie asociata cu alte reguli simple, cum ar fi evitarea expunerii la soare intre orele 11.00 si 15.00, precum si acoperirea cu haine, o palarie cu boruri largi si ochelari de soare atunci cand este necesara expunerea la soare.
– Utilizarea dispozitivelor de bronzare artificiala (a solarului): expunerea la lumina UV artificiala pentru a obtine un bronz creste riscul de a dezvolta melanom, mai ales atunci cand acest lucru are loc inainte de varsta de 30 de ani.

Cum este diagnosticat?

Melanomul este de obicei diagnosticat dupa ce pacientul, o ruda a acestuia sau medicul observa o alunita suspecta. Acest lucru se poate intampla in timpul unui screening sau al unui examen de rutina al pielii, in special pentru persoanele cu pielea deschisa la culoare, parul roscat, tendinta de a se arde la soare si nevi multipli.

Diagnosticul de melanom se bazeaza pe urmatoarele examinari:

1. Examinarea clinica
Medicul ii adreseaza intrebari pacientului, in special in ceea ce priveste posibilii factori de risc si evolutia alunitelor suspecte. Se efectueaza examinarea alunitelor suspecte si a restului pielii. Asa cum s-a mentionat mai sus, o alunita suspecta prezinta caracteristicile “ABCD”:

Asimetria formei
Borduri neregulate sau nedefinite
Culoare care variaza de la o zona la alta
Dinamica

Nu toate melanoamele prezinta toate cele patru caracteristici. Exista chiar si melanoame fara culori inchise, care se prezinta ca niste cosuri/ zone hemisferice rosiatice. In plus, medicul examineaza ganglionii limfatici din zona inghinala, axilara, a gatului etc., in functie de localizarea alunitelor suspecte.

2. Dermoscopia
Aceasta consta in utilizarea unui mic dispozitiv numit dermoscop sau dermatoscop, care lumineaza si mareste petele de pe piele, pentru o examinare mai precisa. Chiar daca examinarea cu un dermoscop nu este intotdeauna necesara, ea imbunatateste acuratetea diagnosticului atunci cand este efectuata de catre un medic cu experienta, instruit pentru a utiliza aceasta tehnica.

3. Examinarea histopatologica dupa indepartarea intregii alunite
Examinarea histopatologica este analiza de laborator a celulelor tumorale prin disectia tumorii. Aceasta va confirma diagnosticul de melanom. Tumoarea trebuie eliminata complet si apoi trimisa la laborator. Aceasta se numeste biopsie a pielii si se face manual de catre medic. In primul rand, un anestezic local este injectat in zona care urmeaza sa fie eliminata. Apoi, alunita suspecta este eliminata, impreuna cu o anumita marja de tesut normal din jurul tumorii si de sub aceasta. Este foarte important ca atat indepartarea, cat si examinarea in laborator a alunitei sa fie efectuate de catre specialisti cu experienta in diagnosticul si tratamentul melanomului.

Acest articol a fost realizat intr-un proiect al Asociatiei Daruieste Viata care vizeaza informarea bolnavilor de cancer, sustinut de Fundatia Vodafone, prin programul Voluntar de Profesie. Asociatia Daruieste Viata a fost infiintata in 2012 si are in derulare proiecte in spitale din Bucuresti, Timisoara si Brasov, care urmaresc in special dotarea cu aparatura si renovarea spitalelor publice in care sunt ingrijiti bolnavii de cancer.

Share on FacebookTweet about this on Twitter
25.05.2015 Nu sunt comentarii

Spune parerea ta

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.