• en
  • fr
  • ro

Articole medicale

De ce apare leucemia la copii – un cercetător are răspunsul după 30 de ani de cercetare

Profesorul Mel Greaves din Marea Britanie și-a petrecut ultimii 30 de ani studiind leucemia, în cadrul Institutului de Cercetare a Cancerului din Londra, și a încercat să identifice cauzele apariției acestei boli la copii.
Recent, într-un interviu acordat The Guardian (sursa aici), prof. Greaves vorbește despre două posibile cauze ale leucemiei și despre ce se poate face pentru a evita îmbolnăvirea.
Redăm, în continuare, traducerea articolului apărut:

____

Leucemia acută limfoblastică este provocată de o secvenţă de evenimente biologice, dar declanşatorul său iniţial este o mutaţie genetică ce apare la aproximativ unul din 20 de copii. „Mutația respectivă e cauzată de un anumit tip de accident din perioada intrauterină. Ea nu se moștenește, dar copilul riscă să se îmbolnăvească de leucemie ulterior în viață”, spune Prof. Mel Greaves de la Institute of Cancer Research din Londra.

Pentru ca leucemia să apară, trebuie să intervină un alt eveniment biologic, care implică sistemul imunitar. „Pentru ca un sistem imunitar să funcționeze corect, el trebuie să se confrunte cu o infecție în primul an de viață”, spune Greaves. Fără această interacțiune, el rămâne nepregătit și nu va funcționa corespunzător.”

Optimized-louis-reed-pwcKF7L4-no-unsplash
Iar problema devine tot mai îngrijorătoare. Din motive lăudabile, părinții își cresc copiii în case în care șervețelele antiseptice, săpunurile antibacteriene și soluțiile dezinfectante pentru podele sunt regula. Praful este izgonit pentru binele întregii gospodării.
În plus, bebelușii sunt alăptați mai puțin și au mai puține contacte sociale cu alți copii. Ambele tendințe reduc contactul copiilor cu microbii, lucru care are beneficiile lui, dar vine și cu efecte adverse. Deoarece bebelușii nu sunt la fel de expuși la microbi și infecții ca odinioară, sistemele lor imunitare nu sunt bine pregătite.

„În final, când un astfel de copil este expus unei infecții obișnuite, sistemul său imunitar reacționează într-un mod cu totul anormal”, spune profesorul. „El exagerează și declanșează o inflamație cronică.” Pe măsură ce inflamația progresează, substanțe chimice numite citokine sunt eliberate în sânge și pot declanșa o a doua mutație, care cauzează leucemie la copiii ce poartă prima mutație.
„Boala are nevoie de doi factori ca să apară”, spune Greaves. „Al doilea vine din inflamația cronică provocată de un sistem imunitar nepregătit.”
Cu alte cuvinte, un copil susceptibil suferă de inflamație cronică, asociată cu casele moderne supercurate, iar această inflamație favorizează îmbolnăvirea de leucemie.

Din acest punct de vedere, boala nu are nicio legătură cu liniile de curent electric sau cu stațiile de reprocesare a combustibilului nuclear, cum s-a sugerat în trecut, ci este provocată de interacțiunea dintre evenimentele prenatale și de mediu.

Aceste noi detalii le oferă oamenilor de știință ocazia să intervină și să împiedice apariția leucemiei. „Încă nu știm cum să prevenim apariția mutației prenatale inițiale, dar putem căuta moduri în care să blocăm inflamația cronică ce apare ulterior.” Pentru aceasta, Greaves și echipa lui au început să lucreze cu bacteriile, virușii și ceilalți microbi din sistemul digestiv uman. Aceștia ne ajută să digerăm alimentele, dar indică și microbii la care am fost expuși de-a lungul vieții. De exemplu, oamenii din țările dezvoltate au mai puține specii bacteriene în intestine, și asta deoarece au fost expuși la mai puțini microbi în primii ani din copilărie, urmare a vieților „mai curate” pe care le trăiesc.
„Trebuie să găsim moduri de a le reconstitui microbiomul, această comunitate de microbi. În plus, trebuie să aflăm care sunt cele mai importante specii de bacterii care pregătesc sistemul imunitar al unui copil.” Pentru aceasta, Greaves face acum experimente pe șoareci, ca să afle ce microbi stimulează cel mai bine sistemele imunitare ale rozătoarelor. Ideea ar fi să continue apoi cu studii clinice pe oameni, în doi sau trei ani.

„Scopul e să găsim cinci sau zece specii de microbi care pot restabili microbiomul unui copil la un nivel sănătos. Acest cocktail de microbi va fi administrat nu sub forma unei pastile ci, poate, sub cea a unei băuturi asemănătoare cu iaurtul.”
În plus, el nu ar preveni doar leucemia. Țările din Occident raportează tot mai multe cazuri de diabet de tip 1 și alergii, care pot fi de asemenea legate de sistemele imunitare nepregătite. Un astfel de preparat ar putea reduce și cazurile de astfel de boli.
„Cred că posibilitățile sunt extrem de interesante și cred că le-am putea folosi pentru a reduce riscul nu doar de leucemie, ci și de alte boli extrem de debilitante.”
___
Traducere de: Raluca Chifu
Photo: Unsplash

Share on FacebookTweet about this on Twitter
20.09.2019 Nu sunt comentarii

Etichete:,

Spune parerea ta

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.