Despre Noi

Bolnavii de cancer din România sunt adevărații condamnați. Condamnați la umilință și suferință. Condamnați în spitale lipsite de dotările necesare și de medicamentele fără de care nu au nicio șansă. Bolnavii de cancer din România nu pot lupta singuri. Singuri, cu un sistem dispus oricând să-i strivească. Bolnavii de cancer din România au nevoie de societatea civilă, pentru a li se face dreptate.

Rapoartele de investigații privind lipsa medicamentelor oncologice ar fi trebuit făcute de Ministerul Sănătății, nu de un ONG. Ministerul Sănătății are obligația prin lege (art 804, Legea Sănătății 95/2006) de a monitoriza piața și a lua măsurile necesare pentru a asigura accesul neîntrerupt al pacienților la medicamentele de care au nevoie.

„Criza medicamentelor oncologice în România: cauze și soluții” și „Radiografia exportului paralel de medicamente din România: focus pe medicamentele oncologice” sunt cele două rapoarte de investigație realizate de Asociația Dăruiește Viață și Observatorul Român de Sănătate.

Asociația Dăruiește Viață susține copiii și adulții bolnavi de cancer, modernizează și dotează spitale, informează și consiliază, derulează proiecte de advocacy pentru modificări legislative menite să ofere pacienților dreptul la viață, și construiește Primul Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România.

Printre realizarile echipei Dăruiește Viață, în cei 9 ani de activitate, se numară:

– Schimbarea Ordinului de Ministru 50/2004 în Ordinul 1011/2011 – o lege nedreaptă, care forța bolnavii ce aveau nevoie de tratament în străinătate să aștepte aprobările necesare luni de zile, timp în care mulți se stingeau.
– Determinarea Ministerului Sănătății să înființeze subprogramul de diagnosticare a leucemiilor (în 2014)
– Solicitarea Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) să transparentizeze sistemul de decontare a serviilor medicale înregistrate pe cardul de sănătate și apelul lansat cetățenilor, de a lupta pentru a-și apăra și exercita drepturile (septembrie 2017). Demersurile la acest proiect continuă, până vom obține transparentizarea CNAS.

Contact:

Carmen Uscatu – carmen@daruiesteviata.ro

Oana Gheorghiu – oana@daruiesteviata.ro

Observatorul Român de Sănătate este o organizație non-guvernamentală a cărei misiune este aceea de a contribui la îmbunătățirea serviciilor de sănătate din România și estul Europei. Observatorul desfășoară studii de cercetare privind activitatea acestor servicii, integrând evidențele disponibile privind teme de interes pentru a informa elaborarea unor politici de sănătate coerente și eficiente.

Ne interesează evoluția profilelor de morbiditate în România și urmărim utilizarea evidențelor de calitate pentru ameliorarea acestora. Participăm la efortul de identificare a celor mai eficiente politici de sănătate publică efectuând revizii sistematice de literatură, meta-analize, modele observaționale și analize de impact.

Acoperim un spectru larg de analize, de la evaluări economice ale tehnologiilor medicale până la studiul piețelor fundamentale ce descriu un sistem de sănătate – medicină primară, servicii instituționalizate, asigurări de sănătate, piața farmaceutică.

Acționăm pe trei dimensiuni:

1. Cercetare. Urmărim temele cu relevanță crescută pentru starea de sănătate a populației. Colectăm, analizăm și interpretăm rațional evidențele. Apoi formulăm concluzii și recomandări.

2. Comunicare. Facem ușor accesibile rezultatele activității noastre. Explicăm clar ce am făcut, cum am făcut și cum susțin evidențele concluziile pe care le formulăm. Ne implicăm în dezbaterea publică pe marginea politicilor de sănătate din România și țintim întotdeauna să transmitem un mesaj corect și accesibil.

3. Educație. Dorim să ridicăm nivelul dezbaterii publice prin calitatea materialelor pe care le oferim. Pe termen mediu, ne propunem să participăm la efortul de transfer al competențelor metodologice pentru a face din cercetarea serviciilor de sănătate o normă, și nu o excepție.

Contact:

Vlad Mixich – vlad.mixich@health-observatory.ro

Ştefan Voinea – stefan.voinea@health-observatory.ro

Back to Top