• en
  • fr
  • ro

Blog

Chimioterapia si efectele ei adverse in cel mai frecvent cancer al femeilor, cel de san

Cancerul de san este cel mai frecvent printre romance, dar si cel mai usor de tratat. Tratamentul de baza (chimioterapie si terapie hormonala) are efecte adverse specifice, care pot fi insa tinute in frau cu ajutorul medicului.

chimio

Informatiile medicale oferite mai jos se bazeaza pe ghidurile practice ale European Society for Medical Oncology (ESMO – Societatea Europeana pentru Oncologie Medicala) pentru managementul cancerului de san. Ghidul, tradus de Asociatia Daruieste Viata in urma unui acord de parteneriat cu ESMO, va fi disponibil pe site-ul  www.daruiesteviata.ro in totalitate.

Anemie, infectii si sangerari de la chimioterapie

Cele mai frecvente efecte secundare ale medicamentelor sunt pierderea parului si scaderea numarului de celule sanguine, care duce la anemie, sangerari si infectii. Dupa terminarea curei, parul creste la loc, iar numarul celulelor sanguine revine la normal.

d037fdffc71094a2659f3b689c48e9b5
Alte probleme includ:

– reactii alergice, cum ar fi roseata sau iritatiile
– probleme cu nervii care afecteaza mainile si/sau picioarele (neuropatie periferica), dand senzatii de furnicaturi ale pielii, amorteala si durere
– pierdere temporara a vederii sau alte tulburari oculare
– tiuit in urechi si modificari ale auzului
– tensiune scazuta
– greata, voma, diaree
– inflamarea unor zone cum ar fi mucoasa bucala
– pierderea simtului gustului
– pierderea apetitului
– ritm cardiac scazut
– deshidratare
– schimbari la nivelul unghiilor si al pielii, care dispar in scurt timp
– umflarea si inflamarea dureroasa a locului injectiei
– dureri de muschi si de incheieturi
– convulsii
– oboseala

Pot aparea si alte efecte secundare mai putin frecvente, dar mai grave. Acestea includ accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic, afectarea rinichilor si a ficatului. Oricare dintre aceste simptome trebuie raportate medicului.

Pentru femeile tinere, care nu au intrat la menopauza, unele medicamente folosite in chimioterapie pot duce la menopauza timpurie, prin oprirea productiei de hormoni de catre ovare. In consecinta, pot aparea simptome ale menopauzei, care includ amenoreea, bufeurile, schimbarile de dispozitie si uscaciunea vaginala. De asemenea, poate fi afectata si fertilitatea.

cancer-de-san-300x198

Majoritatea efectelor secundare ale chimioterapiei pot fi tratate. Prin urmare, este important sa anuntati medicul sau asistenta cu privire la orice discomfort pe care il simtiti.

Neplacerile terapiei hormonale

Efectele secundare ale terapiei hormonale sunt foarte frecvente si vor depinde de medicamentele administrate, dar toate terapiile hormonale au aceleasi efecte secundare principale. Tamoxifenul tinde sa aiba mai multe efecte secundare decat inhibitorii de aromataza.

Pentru femeile aflate in perioada de pre-menopauza, prima tinta a terapiei hormonale este sa suprime functia ovarelor, fie prin inlaturarea lor, fie prin actiunea unui medicament (analog cu hormonii care elibereaza gonadotropina). Acest lucru va duce la simptome ale menopauzei, cum ar fi bufeuri, transpiratie, schimbari de dispozitie si uscaciune vaginala. Desigur, ciclul menstrual va disparea.

Efectele secundare principale pe care le au in comun terapiile hormonale sunt enumerate mai jos si sunt legate de modificarea nivelului sau a efectului hormonilor, datorata terapiei. Per total, pentru aproape toate femeile, beneficiile terapiei hormonale depasesc riscurile.

– Bufeuri si transpiratie (foarte frecvente, in special in tratamentul cu tamoxifen)
– Uscaciune sau scurgeri vaginale
– Dureri musculare si articulare (in special cu inhibitorii de aromataza)
– Schimbari de dispozitie
– Oboseala
– Greata

Pierderea interesului pentru sex (care poate aparea din multe cauze diferite asociate cancerului de san, dar modificarile hormonale datorate terapiei pot explica acest lucru cel putin partial).

Sunt posibile si alte efecte secundare mai rare, dar mai grave. Multe dintre medicamente au efecte asupra oaselor si pot duce la osteoporoza. Prin urmare, administrarea unor cantitati suficiente de calciu si vitamina D este foarte importanta, ca si evaluarea densitatii osoase prin intermediul unei examinari radiologice.

Tamoxifenul poate mari riscul de a dezvolta cancere ale corpului uterului, in cazul femeilor care il iau dupa menopauza. Orice sangerare vaginala dupa menopauza trebuie raportata medicului, chiar daca majoritatea acestor sangerari nu se datoreaza cancerului uterin.

Tamoxifenul poate mari si riscul de cheaguri de sange, de obicei la nivelul picioarelor (tromboza venoasa profunda). Rareori, o bucata dintr-un cheag de sange se poate detasa (emboliza) in fluxul de sange si poate ajunge intr-o artera pulmonara (embolism pulmonar), provocand dureri in piept si dificultati de respiratie. Toate simptomele de mai sus trebuie raportate unui medic.

Acest articol a fost realizat intr-un proiect al Asociatiei Daruieste Viata care vizeaza informarea bolnavilor de cancer, sustinut de Fundatia Vodafone, prin programul Voluntar de Profesie. Asociatia Daruieste Viata are in derulare proiecte in spitale din Bucuresti, Timisoara si Brasov, care urmaresc in special dotarea cu aparatura si renovarea spitalelor publice in care sunt ingrijiti bolnavii de cancer. Corectitudinea informatiilor din acest articol este garantata de parteneriatul Daruieste Viata cu forul cel mai prestigios al medicilor oncologi din Europa, ESMO -European Society for Medical Oncology.

 

Share on FacebookTweet about this on Twitter
18.03.2015 Nu sunt comentarii

Spune parerea ta

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.