• en
  • fr
  • ro

Blog

Cărți pentru suflet – povestea Gabrielei și a fetițelor ei

”Cărțile rămân și pot ajuta oameni simpli” – ne-a spus Gabi când am întrebat-o de ce a ales să-și spună povestea prin intermediul scrisului și al desenelor făcute de fiicele sale. Gabi este una dintre cele 9.000 de femei care sunt diagnosticate anual cu cancer la sân și una dintre cele aproximativ 2.000 de femei care află  de boală într-un stadiu avansat, conform statisticilor. Dar statisticile nu arată cum Gabi a fost trimisă de urgență la IRO Iași (Institutul Regional Oncologic) pentru că ”nodulul era cât o călimară de cerneală spartă” și nici cum a aflat că trebuia operată ”ieri”, de la doctorul de caz. Se întâmpla pe 26 februarie 2016.

După un an și jumătate de tratament, o mastectomie Madden, 6 ședințe de chimioterapie, 16 ședințe de radioterapie și o histerectomie totală, Gabi decide să-și împărtășească experiența, gândurile și trăirile pentru a-i ajuta și pe ceilalți să depășească momentele grele. A fost susținută de tatăl său, diagnosticat la rândul lui cu cancer biliar, și de cele două fete, Iasmi și Nali, care au ajutat-o cu desenul. Așa au apărut cele două cărți ”Viața în roz” și ”Desen și Condei”.

IMG-20190705-WA0003

<Foto: Gabi, alături de fetițele ei, Nala și Iasmi>

1 Iunie 2019, Casa de Cultură Mihai Ursachi Iași. Invitații se plimbă printre baloane colorate, într-un spațiu luminos, care găzduiește câteva zeci de desene ale Iasminei și ale Naliei, cele două fete ale Gabrielei, pe care le despart 3 ani și vreo 15 cm în înălțime. Fetițele sunt încadrate de mamă, de psihoterapeutul invitat și de criticul de artă care găzduiește evenimentul, atunci când este o voce timidă anunța motivul întâlnirii: ”Ne aflăm la lansarea de carte a Gabrielei Suciu și la expoziția și vernisajul lucrărilor Iasminei și Naliei Suciu – toate unite într-o carte minunată intitulată <Desen și Condei>”. Cartea este rezultatul unui experiment interesant pe care Gabi l-a propus fetițelor ei. Dacă la prima carte, Iasmina, fetița cea mare, a realizat desenele poveștilor, la cea de-a doua rolurile s-au inversat, iar Gabi a scris pe baza desenelor realizate de cele două fete. Cartea și evenimentul de lansare au devenit mai cunoscute, atunci când jurnalistul Alex Dima, susținătorul Dăruiește Viață, a anunțat pe pagina sa de Facebook că evenimentul este unul caritabil și că banii strânși vor merge către inițiativa #NoiFacemUnSpital. Așa am cunoscut-o și noi pe Gabi și am vrut să-i spunem povestea.

Legat de experiența cu cancerul, Gabi spune că, cel mai important lucru este să-ți asculți corpul, să fii atent la semnalele pe care ți le dă, să te informezi și să ții totul sub control. Iar pentru femeile care primesc un diagnostic similar, e important să consulte doi medici buni, să urmeze tratamentul și să-l accepte cu dragoste, cu gândul că le va pune pe picioare. În timpul internărilor, cel mai mult i-a lipsit dormitul acasă, alături de copiii ei și cel mai greu i-a fost să le explice celor mici ce se întâmplă. Cum putea răspunde, când Iasmina o întreba: ”Ai zis că te tunzi ca să fii șic. Atunci de ce porți acum batic?”.

Colaj_Gabi

<Foto: Gabi semnând autografe>

I-ar fi plăcut să existe o comunicare mai bună medic-pacient și să i se spună de la început care sunt simptomele pe care la va experimenta în timpul chimioterapiei, cel mai dur tratament. I-ar fi plăcut să știe că va avea dureri mari după fiecare ședință, că i se va usca gura indiferent de câtă apă ar bea, că i se va usca pielea feței, indiferent câtă cremă va folosi, că-i va curge sânge din nas, că va sughița mult noaptea, că va trebui să doarmă pe multe perne pentru a nu se îneca cu saliva. Și că va trebui să se forțeze să meargă mult și să nu stea în pat, oricât de tare o vor durea oasele. Gabi a descoperit toate astea în urma tratamentului pe care l-a făcut la particular pentru că nu putea să stea să aștepte o zi pentru a primi perfuzia. Astăzi este încă sub tratament cu Tamoxifen și observație atentă anuală. Cea mai mare schimbare pe care o vede la ea este că a învățat să fie conectată la prezent și să savureze fiecare clipă. Cel mai mult își dorește o casă pe pământ și să se joace în apă cu cei dragi, să facă scufundări.

Cărțile scrise de Gabi sunt o metodă de vindecare proprie a sufletului și a minții. Dar și o mână întinsă celor care trec prin aceeași experiență: un gând bun atunci când nu mai ai forță să lupți, o ușă deschisă atunci când pare că ai pierdut orice speranță, un fel de a înțelege că nu ești singur. Iar pentru pacienții diagnosticați cu cancer asta poate face diferența între o luptă pierdută și o luptă câștigată. Însăși Gabi a gândit cărțile, de la început, ca un instrument de ajutorare a celorlalți și așa le-a convins și pe fetițe să se alăture. Atunci când este întrebată de ce face asta, Nali a răspuns sincer: ”Eu am pictat pentru copiii bolnavi.” Și așa este. Munca sa s-a transformat în cărămizi pentru Primul Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică. Vă mulțumim pentru tot, dragele noastre.

_

#NoiFacemUnSpital este cea mai mare inițiativă de implicare socială din România, la momentul actual – un spital care să ofere îngrijire ca în Vest copiilor din toată țara.

Alătură-te și tu cu o donație recurentă pe platforma noastră de fundraising, Bursa de Fericire.

Donează ACUM

Share on FacebookTweet about this on Twitter
5.07.2019 Nu sunt comentarii
Pe aceeasi tema:

Spune parerea ta

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.