• en
  • fr
  • ro

Blog

Când ”O să avem grijă de dvs.” sunt fix vorbele pe care vrei să le auzi de la un medic – Jurnal de pacient (5)

Când ai cancer, medicul care te tratează devine persoana căreia îi acorzi cea mai multă încredere, pe mâinile căreia îți lași viața. Persoana de la care te aștepți să-ți cunoască simptomele, să-ți dea răspunsuri, să te pregătească pentru ceea ce urmează și să-ți asigure tratamentul de care ai nevoie pentru a lupta cu boala.

Mai este, însă, un lucru pe care fiecare pacient îl caută și care poate însemna enorm: înțelegere. Nevoia de a găsi, în spatele halatului, un OM, o persoană care te ascultă, care are răbdare și pe mâinile căruia te simți în siguranță.

Alexandra*, pacienta noastră, ne povestește ce diferență pot face șase cuvinte simple, pline de empatie, venite din partea unui medic.

hol2

”Care sunt cuvintele magice pentru voi? <Mulțumesc>? <Te rog>?
Atunci când ai cancer, cuvintele magice pot fi mult mai simple. <O să avem grijă de dumneavoastră.> E tot ce vrei să auzi când tocmai ți-a fost smuls covorul siguranței de sub picioare.

Am luat decizia să vin la București încă dinainte să fi ieșit din spitalul regional despre care vorbeam în articolul anterior. Stând pe holul de la ieșire, pe un scaun de plastic, bând apă și înghițind lacrimi, mi-am amintit de prietena care îmi spusese s-o sun dacă voiam să vin la București, dacă aveam vreodată nevoie de ceva. Am vorbit cu ea chiar de acolo, iar decizia s-a luat în mai puțin de două minute. Am cerut probele histopatologice pentru a doua opinie medicală, m-am urcat într-un taxi și am plecat la autogară. După o săptămână, plecam <cu arme și bagaje> spre capitală, înarmată cu numele unui medic și al unui spital pe care nu-l mai văzusem niciodată.

În prima zi, am urcat pe secția de Oncologie și am fost întâmpinată de o doctoriță tânără care avea să fie răspunzătoare de caz. S-a arătat mirată că venisem din centrul regional, despre care se știa că era foarte bun, dar a continuat conversația. M-a întrebat ce s-a întâmplat. I-am arătat documentele, i-am spus tot ce-mi permiteau emoțiile, apoi mi-a explicat că îmi va da o serie de trimiteri pentru analize și investigații suplimentare și va încerca să-mi facă chiar ea câteva programări ca să scutim din timp. La final, mi-a pus mâna pe umăr și mi-a zâmbit cu bunătate.

Venisem dintr-un centru în care medicii ofereau consultații de dincolo de birou, în care chirurgul îți spunea scurt <Liber!> când încheia discuția, iar medicul de secție te lua în râs când îi arătai o escară de la statul culcat prelungit, spunându-ți că <acolo v-ați lovit când erați mai tânără>. O mână pe umăr părea un gest de umanitate extraordinar.

Odată terminate investigațiile, m-am programat în ambulator, unde aveam s-o cunosc pe <doctorița mare>, șefa de secție. O conferențiară căreia toți ceilalți medici și asistenți îi spuneau simplu <doamna doctor>? De nemaiauzit.

În dimineața respectivă, am intrat complet dezorientată pe holul ambulatorului. Nu știam care e cabinetul, unde trebuia să aștept sau cât. Pe coridor, o mulțime de oameni, unii așezați, alții în picioare, gravitând cu toții spre o ușă deschisă din depărtare. Acolo era. Am așteptat mult. Toată lumea trebuia consultată, toți erau ascultați, analizați și sfătuiți cu privire la următorii pași de tratament.

În final, a venit și rândul meu. Din lipsă de timp, pacienții se suprapuneau uneori: cât timp bolnavul 1 primea ultimele indicații, bolnavul 2 era invitat înăuntru, unde preda documentele medicale și era luat în primire de rezidenți. Am înțeles repede că doamna dinaintea mea nu luase încă decizia să înceapă tratamentul și dorea să mai aștepte.

<Vă gândiți și luați o hotărâre, apoi veniți înapoi>, i-a spus doctorița. <O să avem grijă de dumneavoastră.>

Cu aceste șase cuvinte, nici măcar adresate mie, mi-a câștigat încrederea. Am știut atunci că găsisem medicul potrivit. – Alexandra*, pacient

 

*Alexandra este un pseudonim, pacienta dorind să-și păstreze anonimatul.

Share on FacebookTweet about this on Twitter
8.07.2019 Nu sunt comentarii

Spune parerea ta

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.