Ghid pentru părinți: internarea în spital alături de copil

Ghid pentru părinți: internarea în spital alături de copil

5 mar 2021 | 6 min
General

De cele mai multe ori, discutăm despre nevoile micuților pacienți, despre condițiile de tratament și sprijinul emoțional. Dar, în acelați timp, ne dorim ca părinții să știe că nu sunt singuri, că este important să aibă acces la informații și să primească sprijin.

Despre drepturile părinților și ale copiilor la internarea in spital, cât și despre bagajul și actele necesare, ne povestește în detaliu Dr. Munteanu Alexandra, medic specialist în chirurgie pediatrică, în articolul publicat de Mădălina H. pe blogul Draga mama, al cărui conținut îl puteți regăsi și mai jos.

 

Există momente în viața unui părinte, când veștile primite de la medic îl informează de necesitatea internării în spital a copilului pentru rezolvarea diverselor patologii, fie ele de ordin medical sau chirurgical.

În cele ce urmează, o să încerc să trec în revistă câteva informații, ce sper eu să vă ajute, dacă veți fi puși în această situație.

Experiența mea este atât din punct de vedere medical, cât și din viziunea mea ca mamă, trecând printr-o asemenea experiență, când fiica mea era în vârstă de 2 ani.

 

Drepturile copiilor de a fi însoțiți de un reprezentant legal pe perioada internării

Copiii intră în categoria persoanelor vulnerabile prin vârsta pe care o au, așadar nu pot primi informații sau oferi un consimțămînt informat pentru actul medical exercitat asupra lor.

Condițiile de care pot beneficia părinții/reprezentanții legali pe perioada internării împreună cu copiii sunt diferite de la un spital la altul în funcție de prevederile regulamentelor de ordine interioară pentru pacienți de la nivelul unităților medicale.

 

Ordinul 1284/2012 privind reglementarea programului de vizite al aparținătorilor pacienților internați în unitățile sanitare publice precizează că:

  • În cazul copiilor internați în secțiile/compartimentele de terapie intensivă se asigură prezența cu caracter permanent a unuia dintre părinți, dacă se solicită acest lucru.
  • În cazul copiilor până la 14 ani internați în oricare dintre secțiile/compartimentele din unitatea sanitară se acceptă prezența unui aparținător permanent, dacă se solicită acest lucru.
  • În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 14 si 18 ani internați în oricare dintre secțiile/compartimentele din unitatea sanitară se poate accepta prezența unui aparținător permanent, cu acordul șefului de secție/coordonatorului de compartiment.
  • Vârsta până la care se permite internarea părintelui/ reprezentantului legal alături de copil este de 18 ani.

 

chqASj7JFxgx9wpFX.avif

 

Asistarea la consultul medical și la realizarea procedurilor medicale

Conform legislaţiei europene adoptate şi în ţara noastră, părinţii sau reprezentanţii legali ai copiilor minori au dreptul de a da consimţământul informat în numele copiilor lor și în consecință trebuie să asiste la consultul medical și la realizarea unora din procedurile medicale.

Conform Legii nr. 46 din 21 ianuarie 2003, pacientul are dreptul de a fi informat cu privire la serviciile medicale disponibile, precum şi la modul de a le utiliza. Fiecare pacient are dreptul la servicii medicale de calitate efectuate fără discriminare și fără abuzuri.

Îmi doresc să scot în evidență faptul că noi, ca părinți, avem dreptul să ne internăm alături de copilul nostru, să fim informați în permanență asupra actului medical în desfășurare și să fim prezenți în cabinetul medical, în momentul în care actul medical este în curs.

Există și costuri aferente internării părintelui alături de copil, care diferă de la spital la spital, în funcție de prevederile regulamentelor de ordine interioară pentru pacienți ale fiecărei unități medicale în parte. Aceste costuri se aplică în cazul în care copilul a depășit vârsta de 3 ani.

 

Bagajul pentru internare

În funcție de durata spitalizării, pe care o puteți discuta în prealabil cu medicul curant, atât părintele, cât și copilul vor avea nevoie de un bagaj pregătit cu atenție și răbdare, încă de acasă. Voi face o scurtă listă cu lucruri pe care le consider necesare, deși această listă poate fi modificată în funcție de nevoile personale:

  • pijama, papuci
  • prosop, săpun, periuță de dinți, pastă de dinți
  • perie sau pieptăn
  • scutece
  • oliță
  • biberon sau sticlă de apă
  • încărcător de telefon
  • jucării sau cărticele pentru copii
  • tabletă/carte/revistă

În cazul în care internarea se face în regim programat, medicul va solicita următoarele acte:

  • bilet de trimitere, eliberat de către medicul de familie
  • copie după certificatul de naștere al copilului
  • copie după buletinul unuia dintre părinți/reprezentant legal
  • adeverință de la locul de muncă din care să reiasă calitatea de angajat și numărul de zile de concediu de care a beneficiat până la acea dată, părintele, necesară pentru eliberarea concediului medical pentru părinții copiilor cu vârsta de până la 7 ani.

 

PsztzX8HQygiv3WpJ.avif

 

Concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav

Concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav este unul dintre drepturile pe care le ai ca asigurat. Îl poți solicita dacă ai copii de până la 7 ani, însă dacă este vorba despre afecțiuni grave sau handicap, atunci vârsta poate fi de până la 18 ani. În cazul copilului cu afecțiuni grave, asigurații au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 16 ani.

De acest concediu și de indemnizație poate beneficia oricare dintre cei doi părinți, dar este obligatoriu să fi avut un stagiu de cotizare de cel puțin șase luni, în ultimele 12 luni anterioare celei pentru care se acordă concediul medical. Concediul se acordă pe o perioadă de cel mult 45 zile calendaristice într-un an.

Excepții de la regulă sunt situațiile în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, imobilizat în sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor, supus unor intervenții chirurgicale. În cazurile excepționale, durata concediului medical este stabilită de medicul specialist și, dacă este nevoie de mai mult de 90 de zile, atunci va trebui să soliciți aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.

Sper să găsiți aceste informații utile, dar în același timp, vă doresc să nu fiți niciodată puși în situația de a rămâne internați cu copilul dumneavoastră. Dacă totuși veți trece prin această experiență, de mare ajutor sunt cărțile (pentru copii mai mici) și jocurile de rol, iar la final puteți să le oferiți o diplomă pentru curaj (găsiți modelele la secțiunea utile).

 

Credit foto: ZoomOut Photography


Donează pentru o șansă la viață

lei = 10 acțiuni