5 măsuri urgente pentru evitarea colapsului sistemului medical - Comunicat de presă

5 măsuri urgente pentru evitarea colapsului sistemului medical - Comunicat de presă

16 mar 2020 | 9 min
Sprijin pacienți / Advocacy

Cerem autorităților să stopeze birocrația care blochează sistemul și pune în pericol viața semenilor noștri!

București, 19.03.2020. Grupul de lucru creat pentru pandemia cu COVID-19, format din Asociația Dăruiește Viață, Colegiul Farmaciștilor din România, Asociația Farmaciilor Independente Ethica și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie solicită Președintelui României ca, pe fondul stării de urgență, să ceară Guvernului României și instituțiilor de resort 5 măsuri concrete pentru a proteja viața persoanelor cu boli cronice, a cadrelor medicale și a pacienților infectați cu virusul Sar-Cov-2.

Cele mai vulnerabile persoane în fața infecției cu COVID-19 sunt persoanele de peste 60 de ani, care au cel mai des și afecțiuni cronice pre-existente (diabet, boli cardio-vasculare, boli cronice ale aparatului respirator, cancer, imuno-deficiențe etc.). Ele depind de medicația obținută prin rețeta compensată pentru a supraviețui. În acest moment aceste persoane au de ales între răul cel mai mic, punându-și viața în pericol, indiferent de alegere.

Conform legii, pentru a obține medicamentele fără de care nu pot trăi, pacienții cronici sunt obligați să meargă la medicul de familie pentru rețetă (eliberată în sistemul computerizat al CNAS, de multe ori nefuncțional, sau offline), în anumite cazuri și la medicul specialist pentru prelungirea indicației de tratament prin scrisoarea medicală sau pentru anumite rețete care pot fi prescrise doar de medicul specialist, apoi la numeroase farmacii până găsesc medicamentele necesare, în condițiile în care au fost raportate lipsuri subtanțiale pe piață. Tot acest traseu crește exponențial riscul ca aceste persoane să contacteze noul coronavirus și să aibă nevoie de internare, supra-aglomerând spitalele și punând o presiune suplimentară pe un sistem de sănătate deja incapabil să facă față fluxului de pacienți.

Grupul de lucru solicită luarea de URGENȚĂ a următoarelor măsuri:

 

MĂSURI CARE SĂ PREVINĂ AGLOMERAREA SPITALELOR

No. 1: Renunțarea, pe perioada stării de urgență, la obligativitatea cardului de sănătate. Procesul de prescripție rețetă și achiziție medicamente se poate desfășura prin următoarele metode:

  • Introducerea consultației la distanță (prin telefon/sisteme informatice) pentru prescrierea rețetelor compensate de către medicul de familie și prelungirea automată a scrisorilor medicale
  • Introducerea biletelor de trimitere și a scrisorilor medicale electronice, transmise prin e-mail sau printr-o aplicație informatică dezvoltată în regim de urgență
  • Eliberarea în farmacii a rețetelor compensate fără cardul de sănătate, cu posibilitatea ridicării medicamentelor de către un aparținător / voluntar, fără a semna fizic, în baza cărții de identitate a acestora.

No. 2: Decontarea integrală de către casele de asigurări a rețetelor compensate pentru bolnavii cronici și eliminarea co-plății pentru medicamente pentru acești pacienți vulnerabili.

No 3: Dislocarea stocurilor de medicamente de la distribuitori către farmacii pentru ca pacienții cronici să aibă acces la tratament și pentru a evita întreruperile de tratament sau interacțiunile cu mai multe farmacii pentru a găsi medicația necesară.

Adoptarea acestor măsuri le va permite pacienților cronici să respecte indicațiile de izolare, să aibă acces neîntrerupt la medicametația vitală și să evite interacțiunea cu alte persoane în zone cu risc foarte mare de infectare cu COVID-19 (farmacii,cabinete, spitale etc.).

 

MĂSURI ÎN SPRIJINUL PACIENȚILOR CARE VOR AJUNGE ÎN SPITALE

No. 4: Intensificarea acțiunii diplomatice pentru a derula proceduri de achiziții guvernamentale de materii prime și / sau echipamente din țările care au disponibilitate (ex. China, Germania) și pentru a securiza livrarea echipamentelor necesare achizitorilor români. Astfel se va permite:

  • Suplimentarea achiziției de aparate de ventilație (pe lângă cele 200 anunțate), destinate pacienților în stare gravă. Se estimează că România are nevoie de aprox. 5.000 aparate, dar dispune momentan de aprox. 900.
  • Achiziția și distribuția rapidă în teritoriu a unui număr suficient de mare echipamente de protecție complete și adecvate pentru tot personalul medical, încât cadrele medicale, de la toate nivelurile de asistență medicală, să fie protejate. Crearea unui sistem funcțional de furnizare a acestora, pe termen mediu.
  • Creșterea capacității de testare a României, conform recomandărilor OMS, în condițiile în care în România au fost făcute doar 4.670 teste până la 18.03.2020 (ora 20:00), în timp ce în Austria, o țară cu o populație mai mică de jumătate decât cea a României a efectuat peste 10.000 de teste (până la 17.03.2020)
  • Obținerea de schimburi de experiență online și / sau personal specializat din țări care s-au confruntat cu epidemia (ex. China) pentru dezvoltarea de protocoale de lucru și proceduri operaționale adaptate la pandemie

No. 5: Cooptarea industriei locale pentru producerea de echipamente și substanțe necesare personalului medical (industriile textilă, farmaceutică, alimentară chimică, etc.) și cooperarea cu mediul privat pentru procedurile de achiziție. Astfel se va obține:

  • Un număr de echipamente de protecție mai aproape de nevoia reală a personalului medical din prima linie în lupta cu COVID-19
  • Ajutor de la specialiști în achiziții sau alte domenii conexe pentru facilitarea procedurilor greoaie, urmate de instituțiile publice.

Adoptarea acestor măsuri oferă o șansă la viață pacienților care vor ajunge în spitale, pentru că le asigură accesul la minimul de aparatură medicală necesară să lupte cu boala. În plus, asigură personalului medical, expus constant virusului, protecția care îi permite să lupte pentru pacienții săi.

Recomandările vin în contextul în care asociația Dăruiește Viață a anunțat public că își dedică toate resursele din această perioadă pentru a susține sistemul medical în lupta cu COVID-19, a demarat o amplă campanie de fundraising și a făcut numeroase apeluri către autorități, începând cu 15 martie pentru adoptarea de măsuri urgente care să ajute sistemul medical românesc să nu intre în colaps.

 

SEMNATARI

Asociația Dăruiește Viață prin Carmen Mihaela Uscatu, Președinteși Oana Gheorghiu, Vicepreședinte

Colegiul Farmaciștilor din România prinProf. Univ. dr. Farm. Dumitru Lupuliasa, Președinte

Asociația Farmaciilor Independente Ethica prin Farm. SânzianaMardale, Președinte

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie prin Dr. Raluca Zoițanu, Președinte

Prof. Dr. Daniel Coriu, Șef Centru Hematologie și Transplant Medular, Institutul Clinic Fundeni

Dr. Bogdan Tănase, Alianța Medicilor

și sutele de medici și asistente care își strigă neputința pe rețelele de socializare, în media sau în mesaje adresate direct ONG-urilor și asociațiilor din România

 

Despre Dăruiește Viață

Asociația Dăruiește Viață a fost fondată în 2012 de Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, continuând astfel munca începută în regim de voluntariat de sprijinire a bolnavilor de cancer și dotare a unităților medicale din România. De la înființare, Dăruiește Viață a schimbat un Ordin de Ministru, a oferit sprijin bolnavilor de cancer în relația cu Autoritățile, a modernizat mai multe secții de oncologie din țară (Brașov, Timișoara, Cluj, București), a triplat capacitatea de transplant a României, construind 20 de camere sterile și a demarat cel mai mai proiect de implicare socială din ultimii ani: construcția Primului Spital Național de Copii pentru Cancer, Boli Grave și Traumă. În prezent, peste 300.000 de persoane fizice și peste 4.000 de companii fac parte din comunitatea #NoiFacemUnSpital.

 

Despre Colegiul Farmaciștilor din România

Colegiul Farmaciștilor din România este organismul profesional, apolitic, fără scop patrimonial, de drept public, cu responsabilități delegate de autoritatea de stat, în domeniul autorizării, controlului și supravegherii profesiei de farmacist ca profesie liberală, de practică publică autorizată; are autonomie instituțională în domeniul său de competență, normativ și jurisdicțional profesional. Colegiul Farmaciștilor din România reprezintă, în momentul de față, cei peste 20.000 de membri, farmaciști care își exercită profesia pe teritoriul României.

 

Despre Asociația Farmaciilor Independente Ethica

Asociația Farmaciilor Independente Ethica este formată din farmacii deținute de către farmaciști, fapt care le asigură independența și etica în relația cu pacientul, cu colegii și cu toți colaboratorii. AFIE este o organizație non-guvernamentală, de tip patronal, la nivel național, fiind formată din mai mult de 200 de membri din 31 de județe și București, distribuite în toate regiunile țării. AFIE este membră a International Pharmaceutical Federation (FIP). Misiunea AFIE este de a participa activ la îmbunătățirea sistemului de sănătate din România și la dezvoltarea politicilor farmaceutice, în beneficiul pacientului, și de a promova imaginea farmacistului etic și independent în societate.

 

Despre Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie este o federaţie patronală cu caracter non-profit, apolitic si neguvernamental care își desfășoară activitatea în conformitate cu prevederile Legii nr. 62/2011 a dialogului social și este afiliatăConsiliului Național alÎntreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România. FNPMF reuneşte organizaţii patronale județene ale medicilor de familie și s-a constituit în anul 2009 în scopul reprezentarii, susținerii, apărării și promovării intereselor cabinetelor de medicină de familie, organizațiilor patronale asociate, în relațiile cu autoritățile publice, cu sindicatele și cu alte persoane juridice sau fizice, atât în plan național cât și în plan internațional, pentru creșterea competitivității acestora.

 

Despre Alianța Medicilor

Alianţa Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical este o organizaţie nonprofit constituită dintr-o mişcare spontană pe Facebook, la care au participat în jur de 30.000 de cadre medicale şi membrii ai societăţii civile din toată ţara. Alianţa Medicilor pledează pentru o creştere a finanţării sistemului medical, venituri comparabile cu cele din ţările Uniunii Europene, militează împotriva managementului defectuos al sistemului medical şi promovează eforturile deosebite ale corpului medical pentru un act medical responsabil şi de calitate.


Donează pentru o șansă la viață

lei = 10 acțiuni