• en
  • fr
  • ro

Blog

50.000 de romani mor anual din cauza cancerului. ”Bolnavii asteapta vindecare de la un sistem aflat la pamant”

Prof. univ. dr. Florinel Badulescu, șeful Clinicii de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova, a vorbit pentru jurnaliștii de la Gazeta de Sud despre cum s-a ajuns ca bolnavii să aștepte vindecare de la un sistem medical aflat la pământ.

cancer

Într-o țară în care anual apar 78.800 de noi cazuri de cancer, iar 50.000 de oameni mor din cauza maladiilor oncologice, după cum arată cel mai recent raport al Agenţiei Internaţionale de Cercetare a Cancerului, pacientul se vrea salvat de un sistem de sănătate plin de nereguli.
Aparatura veche care se strică atunci când bolnavul are mai mare nevoie este doar una dintre piedicile peste care omul, și așa doborât de boală, trebuie să treacă.

Clinica de Oncologie a SJU Craiova îi asteaptă pe bolnavi cu aceleași condiții de ani buni. Și asta pentru că fiecare guvernare a promis, dar nu a facut mai nimic. Cu 36 de ani de oncologie în spate, șeful acestei clinici cunoaște toate bubele sistemului. Pacientul este plimbat de la public la privat și invers, devenind astfel un fel de afacere. „În clinică văd foarte multe persoane grav bolnave și asta din cauza unei anume distribuiri imorale, ilegale și incorecte a pacienților oncologici diagnosticați și tratați inițial în Spitalul nr. 1. Unitatea această acoperă toate cheltuielile mari ale pacienților, însă după aceea, pacienții sunt dirijați prin diverse metode telefonice, biletele, hârtiuțe spre alte centre, fără ca persoanele care fac acest lucru să se intereseze dacă există sau nu condiții pentru acordarea asistenței medicale oncologice în conformitate cu standardele europene“, spune prof. univ. dr. Florinel Badulescu.

 

Internări la privat, în dauna statului

 

Șeful Clinicii de Oncologie spune că este bine ca bolnavii să meargă la clinicile care se bazează pe asigurări private sau pe servicii contra cost, așa cum se întâmplă în alte țări. „Din păcate, la noi multe dintre internările de zi sunt date în privat, în dauna spitalului, care pune diagnostic inițial și tratează. Bolnavii pleacă din spital cu bani cu tot, banii rămân acolo în privat și când pacienții au nevoie de asistență medicală din nou, vin și cheltuim din bugetul rămas, adică din bugetul bolnavilor care au ramas în spitalul public. Îmi pare rău de bolnavi pentru ce se întamplă în privat și nu înțeleg orgoliile și tendințele unor șefi de clinică de a dirija acești bolnavi în afara liniei profesionale“, susține prof. univ. dr. Florinel Badulescu.

 

Este nepermis ca acest spital să stea cu două tomografe, la miile de bolnavi!“

 

Sunt bolnavi de cancer care au nevoie să facă o tomografie, dar sunt nevoiti să aștepte luni intregi până să le vină rândul. Șeful Clinicii de Oncologie este de părere ca medicul trebuie sa îl ajute pe pacient sa aibă acces la analizele necesare.

„Dacă nu ai tomograf, atunci trebuie să găsești altă modalitate“, este de părere acesta.
În Craiova nu sunt, însă, suficiente tomografe, iar cele existente sunt suprasolicitate. „Aceasta este realitatea medicală din cel mai mare spital al Olteniei. Conducerea face eforturi ca această aparatură să funcționeze, dar cei care au plecat la privat nu rămân acolo, pentru că de multe ori sunt trimiși la urgențe și este folosit tot aparatul spitalului. Iar un spital cu două tomografe și un RMN nu are cum să funcționeze. Este nepermis ca acest spital să stea cu două tomografe la miile de bolnavi! Este nepermis sa fie doar două tomografe private în oraș!“, a adaugat Badulescu.

Tot sistemul este la pământ“

Facem parte din Uniunea Europeană și ne uităm cum sunt tratați bolnavii de cancer din alte țări. Acolo, pacientul este susținut și psihologic. La noi nu mai este timp și de asa ceva, din moment ce bolnavul este nevoit să umble după medicamente, aparatură care să funcționeze și materiale sanitare. „Atunci când bolnavul intră în spital, trebuie să-l întrebi ce probleme are. Dar la noi se începe cu legislatia. N-ai bilet de trimitere, n-ai buletin. Mai întâi însă ar trebui să-l consultam, că nu ne taxeaza nimeni, și după aceea să-i spunem de actele de care are nevoie“, a afirmat șeful Clinicii de Oncologie.
În străinătate nu se întâmplă așa. „Casele de asigurări din străinătate au personal de control la vârf. În SUA, casele au luat cei mai mari cercetători în cancer de la Institutul Național de Cancer, ca să verifice dacă, de exemplu, medicamentul dat de medic trebuia administrat sau nu, dacă doctorul avea o variantă mai ieftină. La noi, nici o Casă nu are specialiști, de exemplu oncologi care să facă asta. Tot sistemul este la pământ. În străinătate, orice bolnav este internat în secție pentru diagnostic și este prezentat seara dupa ora cinci. Așa se face în Franța, Germania, Anglia. Cel care prezintă bolnavul acolo îl pregatește pentru că există comisie care îl verifică. La noi, fiecare face ce vrea și cu banul public. Mai avem mult până departe“, concluzionează prof. univ. dr. Florinel Badulescu.

 

Share on FacebookTweet about this on Twitter
29.01.2015 Nu sunt comentarii
Pe aceeasi tema:

Spune parerea ta

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.