• en
  • fr
  • ro

Blog

31 de informații utile despre cancerul de sân

Luna octombrie este luna informării despre cancerul la sân, așa că ne alăturăm demersului, prin 31 de informații utile:

1. Principalul factor de risc pentru cancerul mamar este pur și simplu faptul de a fi femeie. Deși această boală apare și la bărbați, ea este de 100 de ori mai frecventă la persoanele de gen feminin.

structura microscopica

2. În ce-i privește pe bărbați, aproximativ 1 din 1.000 sunt diagnosticați în fiecare an cu cancer mamar.

3. Între 5 și 10 procente din cancerele mamare sunt cauzate de anumite gene moștenite, precum mutațiile genelor BRCA1 și BRCA2.

4. Mai puțin de 1% din totalul populației are o mutație a genei BRCA.

5. O femeie născută în zilele noastre are o șansă de 1/8 să se îmbolnăvească de cancer la sân pe parcursul vieții.

6. Deși s-au făcut progrese importante în tratarea cancerului mamar, mai sunt multe de făcut. Acesta reprezintă în continuare a doua cea mai frecventă cauză a morților în urma cancerelor, după cele pulmonare.

7. Un alt factor de risc important este îmbătrânirea. Cele mai multe dintre bolnave sunt diagnosticate după vârsta de 65 de ani, în timp ce femeile sub 40 de ani suferă mai rar de această afecțiune.

8. În ciuda celor spuse mai sus, pacientele diagnosticate înainte de 40 de ani au un risc de 4,5 ori mai mare de a mai dezvolta un cancer mamar pe durata vieții.

9. Cancerul mamar nu este o singură boală, ci constă în mai multe subtipuri de afecțiuni, care pot fi denumite într-o varietate întreagă de moduri. Fiecare subtip are tratamente și prognostice diferite, așa că este bine să ascultați doar sfaturile medicului curant.

10. Majoritatea tipurilor de cancer la sân (85%) apar la persoane care nu au un istoric familial relevant în această direcție.

11. Cercetările sugerează că alăptarea timp de un an sau puțin mai mult reduce riscul general de cancer mamar (care scade cu 4,3% pentru fiecare 12 luni de alăptare). De ce? O explicație posibilă ar fi că acest lucru întrerupe adeseori ciclurile menstruale, micșorând expunerea la estrogeni. S-a mai sugerat și că reducerea riscului se datorează schimbărilor structurale ale sânului în urma lactației și înțărcării.

12. Femeile supraponderale au un risc de 1,5 ori mai mare să dezvolte un cancer mamar, iar pentru cele obeze riscul este dublu.

13. Pentru a vă evalua riscul personal de cancer la sân, cel mai bine este să discutați cu medicul personal. Acesta este în măsură să vă recomande frecvența potrivită a mamografiilor sau altor analize specifice.

14. Exercițiul fizic reduce riscul de cancer mamar pentru toate femeile, indiferent de tipul corpului (chiar și pentru cele suple).

15. Pentru a controla riscurile, minimalizați consumul de alcool. Asta înseamnă să nu consumați mai mult de un pahar de vin, o bere sau un păhărel de tărie pe zi.

16. Femeile care au avut copii înainte de 30 de ani sunt mai puțin expuse riscului de cancer mamar, după unele studii.

17. Opt din zece noduli la sân sunt descoperiți chiar de paciente, așa că nu subestimați importanța autoexaminării lunare.

18. Renunțați la fumat pentru a controla riscurile asociate multor boli, inclusiv cancerului de sân. Femeile tinere care fumează au un risc mai mare de cancer mamar decât cele care nu fac acest lucru.

19. Dacă sunteți diagnosticată cu cancer la sân, o a doua opinie v-ar putea salva viața. Consultați cel puțin doi specialiști înainte de a lua decizii importante.

20. Mamografiile pot reduce numărul de decese cauzate de cancerul la sân cu 30 sau 40%, în rândul femeilor între 40 și 70 de ani. Așadar, programați-vă la o astfel de investigație și dați-i un telefon și mamei dvs.!

21. La fiecare 19 secunde, undeva în lume o femeie este diagnosticată cu cancer mamar.

22. Riscul de a dezvolta cancer la sân aproape că se dublează dacă o rudă de gradul I (mamă, fiică, soră) a suferit de această afecțiune.

23. Mutațiile genelor BRCA1 și BRCA2 sunt cele mai frecvente dintre modificările genetice asociate bolii. Femeile cu o mutație a primei gene au în medie un risc de 55-65% de a dezvolta un cancer mamar în timpul vieții, iar cele cu o mutație a genei BRCA2 au un risc de 45%. Cele două modificări sunt asociate și cu un risc mai mare de cancer ovarian.

24. Grăsimea abdominală și creșterea în greutate la o vârstă adultă sunt alți factori de risc ce merită luați în calcul pentru a ne proteja de cancerul mamar.

25. Unele cercetări sugerează că prima menstruație la o vârstă timpurie și menopauza târzie măresc probabilitatea de a dezvolta un cancer la sân.

26. Există o conexiune clară între terapiile de substituție hormonală și tumorile mamare. Persoanele care au utilizat astfel de medicamente sunt expuse unui risc mai mare de îmbolnăvire decât cele care nu au luat hormoni de sinteză.

27. Descoperirea mutației BRCA și a legăturii sale cu cancerul la sân a avut loc chiar acum 20 de ani.

28. Cancerul mamar nu poate fi prevenit cu certitudine. Totuși, dacă este descoperit în fază incipientă, există șanse mari ca el să fie vindecabil.

29. Unele cercetări arată că femeile cu o înâlțime peste medie au șanse mai mari de a dezvolta un cancer la sân.

30. Nu toată lumea are nevoie de screening genetic pentru cancerul de sân. Doar aproximativ 2% din femei îndeplinesc cerințele pentru acest tip de screening.

31. Spre final, o veste bună. În ciuda tuturor factorilor de risc menționați, studiile arată că mai puțin de 1% din totalul femeilor sunt expuse unui risc ridicat de cancer mamar.

Surse:
http://www.breastcancer.org/about_us/press_room/press_kit/facts_figures
http://www.wcrf.org/int/cancer-facts-figures/data-specific-cancers/breast-cancer-statistics
http://www.europadonna.org/breast-cancer-facs/
https://www.cancercare.on.ca/pcs/screening/breastscreening/bcancerfacts/
https://qap.sdsu.edu/screening/breastcancer/facts.html#riskreduction
https://www.dosomething.org/facts/11-facts-about-breast-cancer
http://www.cityofhope.org/blog/31-facts-about-breast-cancer

Share on FacebookTweet about this on Twitter
21.10.2016 Nu sunt comentarii

Etichete:

Pe aceeasi tema:

Spune parerea ta

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.