• en
  • fr
  • ro

Blog

Tigarile electronice, de pana la 15 ori mai cancerigene decat tutunul. Ce reguli impune Parlamentul European pentru tigari slim si electronice

Inventate ca alternativa la tigarile obisnuite, care pot cauza cancer pulmonar, tigarile electronice se dovedesc mai periculoase decat se credea pana acum. Un studiu realizat in SUA, si preluat de AFP, arata ca vaporii cu nicotina din tigarile electronice pot forma formaldehida, substanta care face acest tip de tigara de 5-15 ori mai cancerigena decat tutunul. ”Am constatat ca se poate forma formaldehida in procesul de vaporizare al tigarilor electronice”, scriu cercetatorii de la Universitatea de stat din Portland (Oregon, nod-vestul Statelor Unite) intr-un text publicat in cea mai recenta editie a New England Journal of Medicine (NEJM). Ei au recurs la un dispozitiv de ‘inhalat’ vaporii tigarilor electronice, cu voltaj mai mic si apoi mai mare, pentru a vedea cum se formeaza formaldehida, cunoscut element cancerigen, pornind de la lichidul alcatuit din nicotina, agenti chimici de aromatizare, propilen glicol si glicerina.

Tigara-electronica-Vision

Cercetatorii au observat ca nu se formeaza formaldehida cand aparatul, functionand la voltaj mic (3,3 volti), incalzeste normal lichidul din rezervorul tigarilor electronice (care dispun de o rezistenta alimentata cu o baterie). Insa, atunci cand lichidul a fost supraincalzit (cu 5 volti), cantitatea de formaldehida formata a fost mult mai ridicata decat cea obtinuta prin arderea tigarilor conventionale. Astfel, un fumator de tigari electronice care inhaleaza zilnic echivalentul a 3 mililitri din acest lichid vaporizat incalzit la maxim absoarbe circa 14 miligrame de formaldehida. Prin comparatie, o persoana care fumeaza un pachet de tigari pe zi absoarbe in jur de 3 miligrame din acest element cancerigen.

Pe termen lung, inhalarea a 14 miligrame pe zi din aceasta substanta nociva ar putea duce la cresterea de 5-15 ori a riscului de cancer, potrivit studiului.

Insa, potrivit lui Peter Hajek, director al diviziei pentru fumat de la Facultatea de Medicina si Stomatologie din Londra, studiul colegilor americani nu ar reflecta realitatea. Expertul apreciaza ca vaporii tigarii electronice, chiar daca nu sunt puri ca aerul de munte, sunt totusi mai putin nocivi decat tigara conventionala.

Europa are mai multi fumatori decat SUA si Canada

„In Canada, numarul fumatorilor este undeva la 18%, in SUA – 20%, in timp ce media in tarile UE este de 28%. Era nevoie de o schimbare a legislatiei”, a declarat Martin Seychell, director adjunct la Departamentul Consumers and Health, de la Comisia Europeana.

in acest context, România are una dintre cele mai permisive legi anti-fumat (suntem singurii care permitem fumatul in baruri si restaurante) si nici nu sunt sanse ca acest lucru sa se schimbe prea curând.

Mai multe legi votate in Parlamentul European, aduc reglementari noi in privinta fumatului in tarile UE: se interzic tigarile cu arome si cele slim; pachetul de tigari va fi acoperit aproape in totalitate cu avertismente, se introduc reguli noi pentru tigarile electronice.

Slimurile si aromele vor fi interzise

Viitoarele pachete vor fi acoperite in mod obligatoriu cu avertismente referitoare la sanatate sub forma de text si imagini pe 65% din partea anterioara si posterioara. De asemenea, 50% din suprafata partilor laterale ale pachetelor va avea avertismente referitoare la sanatate (de exemplu, „Fumatul ucide – renuntati acum”; „Fumul de tutun contine peste 70 de substante care cauzeaza cancer”), inlocuind actualele indicatii privind continuturile de gudron, nicotina si monoxid de carbon.

Pachetele suple de tigarete, stil „ruj de buze”, vor fi interzise, iar cei care vor sa renunte la tigari vor avea pe pachet un numar la care pot cere ajutor. Nici tigarile cu arome nu scapa. „Pe pachete nu va fi permisa prezenta caracteristicilor sau a elementelor promotionale sau inselatoare. Acestea includ, de exemplu, referiri la gust, arome sau la absenta lor (de exemplu, fara aditivi)”, explica oficialii UE.

Tigarile electronice, gandite pentru protectia copiilor

Nu doar tigarile clasice sunt vizate, ci si cele electronice. „Am avut in UE cazuri de copii ajunsi la spital din cauza abuzului de nicotina. Au inghitit lichidul de la rezervele tigarilor electronice. Nu se cunosc exact care sunt efectele tigarilor electronice, asa ca trebuie sa fim circumspecti si sa le reglementam mai clar. Ar trebui folosite doar pentru a renunta la fumatul clasic, nu de catre adolescenti”, au justificat noile reguli chiar cei care le-au gândit. in consecinta, va exista un nivel maxim pentru concentratia de nicotina in cazul tigaretelor electronice si volume maxime pentru cartuse si recipiente cu lichide care contin nicotina. Acestea vor trebui sa fie etanse si imposibil de deschis de catre copii.

Geta Roman

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
27.01.2015 2 comentarii
  • Tigari electronice Vipercig 30.04.2015 at 13:07 / Răspunde

    Intr-un alt studiu realizat recent in Italia, nivelul metalelor „grele” gasite in tigara electronica este in limita admisa la nivel international. Ca si comparatie oamenii de stiinta contactati de AATEG au spus: „In 100 de grame de orez (mai putin de o portie), cantitatea de arsenic este de 30-300 de ori mai mare decat cea primita de cei care folosesc in fiecare zi tigara electronica. In apa de baut, cantitatea de arsenic specificata la nivel international (prin consumarea a doi litri de apa pe zi) este de 25-400 de ori mai mare decat aportul zilnic de tigara electronica, daca tinem cont de rezultatele studiului din Italia. Prin urmare, concluzia ca tigarile electronice sunt mai periculoase decat cele conventionale este inselatoare si falsa!”

    • Her 29.05.2016 at 22:59 / Răspunde

      Pai ce sa spui și tu vânzătorule viper..normal ca nu recunoști ca doar nu vrei sa îti scadă vânzările și sa sărăcești.

Spune parerea ta

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.