• en
  • fr
  • ro

Blog

Tara in care in spital ti se spune „Meriti sa mori” si nimeni nu pateste nimic

Ce ar trebui sa se intample cu un cadru medical care ii ureaza unui pacient sa moara, in timp ce ii face analizele? In Romania, mai nimic, cel putin pentru moment.

Lupta unei tinere studente la Conservator, Sanziana Dobrovicescu, pentru o alta tanara, minora, infectata cu HIV si bolnava de hepatita, scoate din nou la vedere modul dezastruos in care cadrele medicale isi trateaza pacientii.

Impresionata de o fata aproape paralizata, care statea langa blocul ei, Sanziana i-a cerut permisiunea sa o ajute.

sanziana

Sanziana, in poza de profil de pe Facebook

Tanara a acceptat. Cum abia se mai misca si era infectata cu HIV si hepatita, au ajuns mai intai la Institutul de Boli Infectioase „Matei Bals”. Sanziana povesteste ca au fost tratate foarte bine de personalul medical de la Bals, insa, desi era nevoie de internare, nu au oprit-o, ci au trimis-o la un alt spital de boli infectioase, „Victor Babes”. Totul se intampla vineri dimineata, saptamana trecuta, in jurul orei 10.30.

La sectia de radiologie de la „Victor Babes” au ajuns insotite de o asistenta desemnata in acest sens. „Radiologul (n.r. asistent de radiologie), de fata cu ea, mi-a spus urmatoarele: «Auzi, da nu ajuti si tu macar oameni care merita! Asta nu merita nimic! Merita sa moara!», rememoreaza studenta raspunsul care a lasat-o masca.

Spitalul Victor Babes

Spitalul Victor Babes

Sanziana povesteste ca i-a spus respectuos asistentului ca nu crede ca a avut viata ei, asa ca ar face bine sa se controleze. „El a continuat cu acuzele: «Oamenii pana la varsta asta isi pot face sanse. Daca nu si-a facut-o, asta merita! Sa moara!». I-am zis frumos ca nimeni nu merita sa moara si ca daca un om nu are puterea sa isi faca o sansa e datoria noastra sa ii dam sansa sa traiasca macar. La care el mai repeta o data, catre asistenta de data asta: „Ia auzi ce zice asta! Zi tu, fata asta merita sa moara sau nu?”. Asistenta ii da dreptate dupa care ii zice fetei: „Sa stai cuminte ca daca nu te legam! Ai auzit? Daca nu cooperezi, tu nu ai viata aici! Te leg de pat!”…. Mi-e rusine mie ca stau intr-o tara in care unui copil i se zice in fata „Meriti sa mori!”, a fost mesajul de revolta postat pe Facebook de Sanziana, care a fost avut peste 8.000 de share-uri.

Intre ONG-uri, Protectia Copilului si Combaterea Discriminarii

De aici, lupta nervilor pentru Sanziana a continuat. A luat contact cu numeroase ONG-uri, cu Protectia Copilului, unde a fost plimbata de la un sector la altul. A facut deja o reclamatie la spital si urmeaza sa reclame cazul si la Consiliul de Etica al unitatii medicale.

Lucrurile sunt in curs de investigare, din perspectiva celor din spital, iar ONG-urile pentru protectia celor infectati cu HIV sunt de parere ca personalul din spital actioneaza astfel din cauza stresului la care este supus. Asociatia Daruieste Viata, sprijinita de  APADOR-CH, va ajuta la reclamarea cazului la Consiliul pentru Combaterea Discriminarii.

”Sa isi revizuiasca valorile sau sa paraseasca sistemul”

„Cineva care afirma ca un pacient ar trebui sa moara nu poate fi considerat cadru medical. Salariile mici din sistemul medical si frustrarile cotidiene inerente practicarii acestei profesii in sistemul romanesc nu sunt o scuza pentru pierderea calitatii umane”, este de parere Valentin Simionov, expert in Harm Reduction. Cei care cred ca daca ai 17 ani si stai pe strada meriti sa mori de SIDA trebuie sa-si revizuiasca valorile sau sa paraseasca sistemul. Si sa-si aminteasca aceste cuvinte: „Atat cat ma ajută fortele si ratiunea, prescriptiunile mele sa fie facute numai spre folosul si buna stare a bolnavilor, sa-i feresc de orice dauna sau violenta”, a mai comentat Valentin Simionov.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
3.06.2015 Un comentariu
Pe aceeasi tema:
  • pop sanda 25.06.2015 at 21:06 / Răspunde

    da,din nou asistentii….restul sunt ingerasi. m-am plimbat cu tatal meu intr-o noapte la patru spitale si m-au refuzat patru medici…,,nu avem locuri,,…,,la ora 3 dim se vine?,, altii cu ochii umflati de somn ca cepele nici nu s-au uitat la tatal meu.au semnat si ne-au trmis mai departe.am obs. ca toata lumea loveste in asistenti…sunt si medici,infirmiere, brancardieri.a! de medici nu ne legam…au dreptul sa fac orice,doar sunt pe mosia lor…nu e problema ca le bagi bani in buzunar,si cati de multi daca poti…nu e problema daca dai infirmierelor bani sa-ti schimba bolnavul…nu e o problema daca dai bani brancardierului…stimata Sanziana: NU TE FAC MINCINOASA…DAR NU TE CRED!

Spune parerea ta

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.