• en
  • fr
  • ro

Blog

Spitalul in care medicii diagnostichează cancerul mamar cu buzunarele cusute

Proiectul meu pentru urmatoarele 9 luni, in cadrul programului Fundatiei Vodafone „Voluntar de Profesie”, este sa ofer un ghid spre solutii personalizate de tratament in cancer. O parte importanta din el sunt opririle in spitale poate mai putin cunoscute, unde medici cu suflet mare ajuta in anonimat. Am dat peste un astfel de spital chiar in Bucuresti. Este situat undeva in zona 1 Mai, era micuț, dar de la an la an se inalta, iar in ultimii ani s-a schimbat radical. Este vorba despre Spitalul ”Sf Maria”, in care la inceputul acestui an s-a reusit si primul transplant de ficat, in alta parte decat Institutul Fundeni.
”Primim peste 100 de telefoane pe zi”
sala de operatie 2
Auzisem ca au deschis recent ceva special pentru Romania: un centru de senologie, unde pot investiga afectiunile sanului de la cap la coada, oferind de la operatii pana la chimioterapie si reconstrucția sanului. ”Primim peste 100 de telefoane pe zi de la femei care cer informatii. Intr-o saptamana am facut deja 300 de programari. Asta inseamna ca este o mare nevoie pentru astfel de servicii. La noi, investigarea sanului se face cu buzunarele cusute”, spune managerul Narcis Copcă. Nu este insa tot ce se ofera in spital atunci cand vine vorba despre tratarea cancerului.
Cel care m-a ghidat prin spital a fost medicul Cătălin Pivniceru, chirurgul cazut iarna trecuta in Apuseni, cu aeronava care transporta organe incercand sa salveze vieti.
De la o mansarda la doua etaje 
Este foarte entuziasmat de cat de simplu si ieftin ar fi ca romancele cu faze incipiente de cancer sa fie investigate si tratate rapid și și-ar dori mai mult sprijin din partea statului pentru asta. ”Este mult mai ieftin pentru sistem sa se acționeze din timp decat sa astepti ca femeia sa faca cancer”, spune medicul.
narcis copca
Din ceea ce in urma cu cativa ani era o mansarda, s-au construit doua etaje dotate dupa cele mai inalte standarde occidentale, cu mult ajutor din partea Primariei Capitalei si a Primariei Sectorului 1. Dr Pivniceru ma conduce prin saloane, sali de operație sau de conferinta prezentandu-mi minunațiile pe care au ajuns sa le aiba: tabla electronica pe care prezinta și discuta cazurile, sali de operatie si saloane dotate cu aparatura moderna si o capacitate mult mai mare decat se gandeau in urmă cu zece ani. In aceeași zona sunt cateva zeci dintre femeile care așteapta sa fie consultate si investigate la san.
Dr. Catalin Pivniceru se ocupa atat de transplant, cat si de femeile care ar putea avea nevoie de operatii la san

Dr. Catalin Pivniceru se ocupa atat de transplant, cat si de femeile care ar putea avea nevoie de operatii la san

Despre toate tipurile de operații pentru cancer si tratamentele oferite in Spitalul „Sf Maria” vei putea citi pe larg pe site-ul special dedicat subiectului care va fi lansat ca parte a acestui proiect, realizat in cadrul programului Fundatiei Vodafone ”Voluntar de Profesie”.
Geta Roman 
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
8.01.2015 Nu sunt comentarii

Spune parerea ta

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.