• en
  • fr
  • ro

Blog

Scrisoare deschisa a asociatiei Daruieste Viata catre Klaus Iohannis si guvernul tehnocrat #colectiv

 

                                                                         Bucuresti, 17 noiembrie 2015

Scrisoare deschisa

Incalcarea dreptului la viata prin privarea accesului la tratament in clinici specializate de arsi, pentru tinerii din incendiul Colectiv

020

Domnule Presedinte Iohannis,
Domnule Prim Ministru Ciolos,
Domnule Ministru Cadariu,

Asociatia Daruieste Viata va solicita sa salvati vieti. Vietile tinerilor din ‪#‎colectiv.

Pentru ca acesti tineri sunt tratati in spitale ce nu au sectii dedicate marilor arsi, cu terapie intensiva de specialitate, cu camere sterile si conditii de asepsie, cu echipamente si personal specializat si dedicat, risca sa-si piarda viata din cauza septicemiilor.
Este imoral si ilegal sa-i lasam sa moara.

Asadar, va solicitam sa:

  1. Activatimecanismul de protectie civila.

Putem primi sprijin medical specializat, putem primi finantare. Pentru ca, domnule Presedinte, domnule Prim Ministru, domnule Ministru al Sanatatii, contrar afirmatiilor fostului ministru Nicolae Banicioiu si a altor oficialitati, Romania nu are conditii sa-i trateze pe acesti pacienti.

si/sau:

  1. Folositi Ghidul de transfer IMEDIAT al pacientilor arsi in centre de arsuri, ghid pe care il gasiti pe site-ul MinisteruluiSanatatii:

Acesti oameni au dreptul sa plece la tratament in strainatate prin E112.
Acesti tineri au dreptul sa traiasca. Parintii lor au dreptul sa spere.
Noi avem obligatia de a ne folosi de toate drepturile pe care le avem ca sa-i salvam.
Orice tara ar fi cerut sprijin daca ar fi avut dintr-o data 180 de arsi!
Guvernul Ponta nu a facut-o.
Cerem Guvernului Ciolos sa se implice in salvarea vietii tinerilor arsi in #colectiv.

Mentionam urmatoarele:

Autoritatile au comunicat pe diferite canale ca vor mai fi transferati la clinici din strainatate doar acei pacienti care solicita in mod expres acest lucru. Va precizam ca acest argument nu poate fi invocat intrucat pacientii sunt “tratati” in acest moment, in mod ilegal, impotriva oricarui protocol romanesc sau european, in spitale care nu au sectii de specialitate, pentru una dintre cele mai grave patologii cunoscute: arsura mare.

Istoric:

In mai multe spitale din Bucuresti (Spitalul Clinic de Urgenta Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri, Spitalul Universitar de Urgenta Elias, Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central “Dr. Carol Davila”, Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, Spitalul Clinic de Urgenta ‘Sf. Pantelimon’, Spitalul Clinic de Urgenta Bagdasar – Arseni, Spitalul Clinic de Urgenta Sfantul Ioan, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Grigore Alexandrescu), dintre care doar doua cu sectii specializate in tratarea marilor arsi (Spitalul Clinic de Urgenta Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Grigore Alexandrescu) au ajuns, in noaptea de 30 spre 31 octombrie, in aproximativ 2 ore, peste 180 de victime. Medici care nu trateaza arsi in mod obisnuit s-au trezit pusi in situatia de a se ocupa de zeci de victime, zeci de ore la rand, pana la epuizare, fara protocoale si fara dotarile minime necesare. Ei au fost la fel de sacrificati ca pacientii lor.

Intre cele peste 180 de victime, mai mult de jumatate erau in stare critica, cu arsuri mari pe suprafata corpului si, si mai grav, cu arsuri ale cailor respiratorii si plamanilor. Stim ca pacientii cu arsuri grave ale cailor respiratorii si plamanilor au sanse mici, poate foarte mici, dar au aceste mici sanse doar daca sectia in care au ajuns este dotata cu terapie intensiva adaptata marilor arsi, cu camere sterile, aparatura si personal specializat.

Pe site-ul Ministerului Sanatatii exista «Ghidul pentru transferul imediat al pacientilor in centre de arsi » .

Ministerul Sanatatii stie ca aceasta patologie este una speciala, care nu se poate trata oriunde. La fel stiau si managerii acestor spitale: Prof. Dr. Doina Dimulescu, Prof. Dr. Catalin Cirstoiu, Prof. Dr. Bogdan Paltineanu, Prof. Dr. Robert Agafitei, Dr. Sorin Stegarescu, Prof. Dr. Radu Alexandru Macovei, Prof. Univ. Dr. Gheorghe H. Popescu, Conf. Univ. Dr. Florentina Radu Ionita, precum si domnii profesori doctori Ioan Lascar si Dan Mircea Enescu, specialisti in domeniu. Dar au ales, cei mai multi dintre ei, sa ne transmita informatii ca in epoca raportarii la hectar: Avem de toate! Nu ne lipseste nimic!

In timpul acesta, Romania nu a stat in loc. Accidente, infarcturi, traume s-au intamplat ca in orice alta zi si alte zeci de victime au ajuns in continuare la serviciile de urgenta din aceste spitale. Cineva a trebuit sa-i preia si pe acestia. Nicio tara din lume nu ar putea face fata unei asemenea situatii (poate doar SUA si Israel) fara a cere ajutor.
Ministrul Sanatatii ne-a asigurat ca tratam aici ca in Germania. Ministerul nu a cerut ajutor in afara tarii, cand inca pacientii critici mai aveau o sansa (da, transportul reprezenta un risc major, dar fara camere sterile cu mediu controlat sansele lor au fost complet anulate), iar cei stabili ar fi putut fi transportati in siguranta. Nu a solicitat ajutor nici macar la clinici din tara, specializate in tratarea marilor arsi astfel incat sa-i sprijine pe medicii de aici. A preferat sa puna o presiune uriasa pe ei, epuizati deja dupa prima noapte si ziua ce a urmat. Pansarea unui pacient ars grav poate dura mult timp, mai ales ca necesita anestezie totala, durerile fiind cumplite.
In data de 4 noiembrie, Medicul Sarah Pape, unul dintre cei mai mari specialişti britanici in tratarea arsurilor, care s-a deplasat in Romania pentru ajutarea victimelor incendiului din Clubul Colectiv, a semnalat ca in spitalele din Bucureşti sunt doar 25 de paturi pentru pacienţii cu arsuri grave. De asemenea, doamna Sarah Pape a declarat ca „80 de pacienti de ingrijit sunt foarte multi pentru orice tara, pentru Europa”.
In data de 9 noiembrie, Alianta Medicilor pentru Modernizarea Sistemului de Sanatate din Romania a tras un semnal de alarma, printr-un comunicat de presa. Medicii spuneau atunci:

In primul rand noi ca stat nu avem conditii de a trata marii pacienti arsi si nu am avut niciodata. Nu avem dotari, camere sterile, unitati de arsi. Nu suntem pregatiti cu personal si nu intelegem de ce nu s-a detasat personal de la unitatile spitalicesti din Romania pentru a suplini deficitul din Bucuresti. Iar daca ne cunoastem acest deficit, de ce nu s-a cerut ajutor din prima clipa din strainatate? Dotarile nu se rezuma doar la materiale sanitare, e nevoie de conditii aseptice ridicate pe care, din pacate, niciun spital public din Romania nu le are.”

Cu speranta ca vom putea oferi impreuna sanse la viata victimelor din #colectiv

Cu stima,

Carmen USCATU si Oana GHEORGHIU

Despre Asociatia Daruieste Viata:

Asociatia deruleaza din 2012 proiecte de modernizare si dotare a spitalelor din Romania, in special in sectiile de oncologie, cunoscand foarte bine starea spitalelor, dotarile existente si mai ales nevoile din sistem. Prin proiectele derulate pana in prezent, am investit peste 4 milioane de euro in spitalele de stat si am determinat Ministerul Sanatatii sa infiinteze Subprogramul pentru diagnosticarea leucemiilor, incepand cu ianuarie 2015.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
17.11.2015 2 comentarii
  • Stefania 18.11.2015 at 07:46 / Răspunde

    Voi v-ati gandit daca cei pt care solicitati atat de vehement transferul au o stare de sanatate care sa permita acest transfer? Sau vorbiti ca sa va aflati in treaba?

  • Sorin Paveliu 18.11.2015 at 15:52 / Răspunde

    Guvernul actual a accedat la putere pe valul creat de drama de la #colectiv. Orice minut de tergiversare a unui raspuns este o dezertare de la o datorie de onoare pe care o au fata de rudele celor raniti care mai au o sansa de supravietuire, orcit de mica. Nu va multimiti sa cititi mesajul. Distribuiti si cereti si celor care va urmaresc sa distribuie.

Spune parerea ta

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.