• ro

Nutriție pacienți cu sindrom intestin scurt

Aceste informații vă vor ajuta să vă hrăniți corect după o intervenție chirurgicală care duce la extirparea unei părți din colon.

Reguli de nutriție pentru pacienții cu sindrom de intestin scurt

 

Funcția normală a intestinului

Tractul digestiv inferior este compus din intestinul subțire și cel gros (colon). Intestinul subțire absoarbe alimente și lichide. El are o lungime între 4,5 și 6 metri și este împărțit în trei secțiuni numite duoden, jejun și ileon. Fiecare parte are un anumit rol în digestia și absorbția nutrienților din alimente. Colonul are aproximativ 1,5 metri și ajută organismul să absoarbă mineralele și apa.

Atunci când o parte a intestinului este înlăturată, segmentul rămas se adaptează schimbării, absorbind nutrienții și lichidele de care s-ar fi ocupat, în mod normal, partea eliminată. Anumite porțiuni ale intestinelor pot fi înlăturate fără un impact major asupra sănătății nutriționale, dar durează ca intestinul rămas să se adapteze la aceste modificări. Este posibil ca organismul dvs. să nu absoarbă nutrienții, lichidele, vitaminele și mineralele la fel ca înaintea operației.

Sindromul de intestin scurt

Intestinul rămas va începe să se adapteze la scurt timp după operație. În această perioadă, vă puteți confrunta cu următoarele simptome:

  • Balonare
  • Crampe
  • Diaree
  • Pierdere de lichid
  • Scădere în greutate

Aceste simptome formează sindromul de intestin scurt. Le puteți reduce dacă urmați indicațiile din această resursă.

 

1

Reguli de dietă

Luați 6-8 mese pe zi

  • Mesele mici și frecvente reduc solicitarea intestinului scurtat, ajută la controlarea simptomelor și vor duce la o mai bună digestie și absorbție.
  • Mâncați încet, mestecând bine alimentele.
  • Odată ce intestinul s-a adaptat, puteți reveni la trei mese pe zi.

Beți cel mult ½ cană (120 ml) de lichid în timpul fiecărei mese

  • Cantitățile mari de lichid consumate în timpul meselor împing mai repede mâncarea prin intestin, astfel că e posibil să nu digerați sau să nu absorbiți suficienți nutrienți.
  • Puteți încetini acest proces dacă beți cea mai mare parte din lichide între mese, cu cel puțin o oră înainte sau după acestea.

Includeți suficienți nutrienți în alimentație pentru a vă susține vindecarea. Mesele trebuie să fie:

  • Bogate în proteine, precum:
    • Pește
    • Carne de pasăre (pui, curcan)
    • Carne roșie (vită, porc)
    • Ouă
    • Tofu
    • Lactate
    • Unt de arahide fin și alte unturi de nuci, cum ar fi cel de migdale
  • Bogate în carbohidrați rafinați (amidonuri) sau carbohidrați complecși cu conținut redus de fibre, precum:
    • Pâine albă
    • Cereale de tip Rice Krispies® și fulgi de porumb
    • Cartofi fără coajă
    • Orez alb
    • Paste
  • Moderate în grăsimi, cum ar fi:
    • Uleiuri
    • Unt
    • Margarină
    • Maioneză
    • Sosuri de carne
    • Sosuri cu smântână
    • Vinegrete pentru salate

Dacă vi s-a înlăturat o porțiune mare a ileonului (ultima secțiune a intestinului subțire), este posibil să tolerați cantități mai mari de grăsimi la micul dejun.

  • Reduse în dulciuri concentrate, precum:
    • Zahăr (fursecuri, torturi, bomboane, ciocolată, sucuri, ceaiuri instant, băuturi din fructe)
    • Sirop de porumb
    • Melasă
    • Miere
    • Sirop pentru clătite

Puteți utiliza îndulcitori artificiali, cum ar fi Splenda® sau SweetN’ Low®. Totuși, limitați-vă aportul de bomboane fără zahăr sau dropsuri pentru tuse cu sorbitol sau xylitol, deoarece cantitățile mari pot avea efect laxativ (vă pot provoca scaun).

Includeți suficiente lichide în dietă

  • Încercați să beți cel puțin 8 pahare pline de lichid pe zi.
  • Evitați băuturile foarte reci sau foarte fierbinți.
  • Se recomandă să vă rezumați la băuturi care nu conțin mult zahăr, pentru a preveni deshidratarea. Băuturile simple includ apa, cafeaua, ceaiul, laptele sau sucurile diluate cu apă. (Atenție: cafeaua poate avea efect laxativ pentru unele persoane.)

Adoptați o dietă săracă în lactoză dacă nu o tolerați

  • Lactoza este un zahar din produsele lactate. La unele persoane, aceasta poate provoca balonare, crampe și diaree, simptome care apar în general în primele 30 de minute de la consumarea alimentului.
  • Pentru a afla dacă tolerați lactoza, începeți prin a bea o jumătate de cană de lapte. Dacă vă confruntați cu vreun simptom, încercați lactatele fără lactoză, precum laptele Lactaid® sau laptele de migdale, orez sau soia. De asemenea, puteți utiliza tablete Lactaid® sau picături Lactaid® pentru a digera produsele lactate.
  • Unele alimente conțin mai puțină lactoză ca altele. Încercați iaurtul cu culturi și brânzeturile maturate (brânzeturi tari, precum cheddar sau șvaițer). Dacă acestea vă priesc, încercați și brânzeturile moi (precum crema de brânză și brânza de vaci). În cazul în care continuați să aveți simptomele menționate, se recomandă să evitați toate produsele lactate timp de una sau două luni, apoi să încercați din nou.

Urmați o dietă săracă în oxalați

  • Pacienții cărora le-a fost înlăturat ileonul, dar care au un colon intact pot fi nevoiți să urmeze o dietă săracă în oxalați, care previne formarea pietrelor la rinichi. Alimentele bogate în oxalați includ:
    • Ceaiul
    • Cafeaua
    • Băuturile de tip cola
    • Ciocolata
    • Nucile
    • Produsele din soia
    • Legumele cu frunze verzi
    • Cartofii dulci
    • Țelina
    • Fructele de pădure
    • Mandarinele
    • Rubarba
    • Napul suedez
    • Germenii de grâu

Doctorul sau dieteticianul vă va spune mai multe despre această dietă, dacă este nevoie.

 

3

 

Fibrele

După operație, e posibil să observați că fibrele, mai ales cele insolubile, sunt greu de digerat. Fibrele insolubile se găsesc mai ales în produsele cu tărâțe și grâu integral și nu pot fi descompuse de organism, așa că sporesc consistența scaunelor (a materiilor fecale).

Fibrele solubile sunt tolerate mai bine, de obicei, deoarece încetinesc digestia. Alimentele cu fibre solubile includ terciul de ovăz, tărâțele de ovăz, orzul, soia, leguminoasele (năutul, fasolea roșie sau albă și lintea), unturile din nuci, fructele și pectina din fructe și psyllium (un supliment cu fibre). Discutați cu medicul înainte de a lua vreun supliment ce conține fibre.

Multe alimente conțin un amestec de fibre solubile și insolubile. Utilizați lista de mai jos ca ghid.

 

Alimente cu fibre solubile – de inclus Alimente cu fibre insolubile – de evitat Alimente sărace în fibre –  de inclus Alimente greu de digerat –  de evitat
  • Compoturile
  • Fructele proaspete fără pieliță, coajă, membrană sau semințe
  • Unturi fine de arahide și alte nuci
  • Terci de ovăz și alte produse din ovăz
  • Orz
  • Leguminoase, precum năutul, fasolea albă și roșie sau lintea, dacă sunt tolerate*

*Consumați cu precauție deoarece pot provoca balonare. Începeți cu porții mici, de ¼ de cană, pentru a vă testa toleranța.

  • Pâine, biscuiți, cereale și alte produse cu grâu integral sau cereale integrale
  • Tărâțe de grâu
  • Grâu expandat, orez expandat, fulgi de porumb, Special K® și alte cereale care conțin cel mult 1 gram de fibre pe porție
  • Griș sau terci de orez
  • Orez alb
  • Pâine albă, matzoh și sortimente de pâine italiană fără semințe
  • Nuci integrale, semințe și nucă de cocos
  • Coji, pielițe și semințe de fructe
  • Fructe uscate

 

Legume

Probabil că veți avea dificultăți la digerarea legumelor crude imediat după operație. Începeți cu cantități mici (½ cană) de legume bine gătite și nu uitați să le mestecați bine. Evitați-le pe cele care provoacă balonare sau disconfort. Dacă puteți tolera legumele gătite, încercați cantități mici de legume crude din coloana „De obicei bine tolerate” de mai jos.

 

De obicei bine tolerate Pot provoca balonare sau disconfort
  • Morcovi
  • Fasole verde
  • Spanac
  • Sfeclă
  • Cartofi fără coajă
  • Vârfuri de sparanghel
  • Salată
  • Castraveți fără coajă sau semințe
  • Sos de roșii și roșii fără pieliță sau semințe
  • Dovlecel fără coajă sau semințe
  • Ceapă
  • Conopidă
  • Broccoli
  • Varză
  • Varză de Bruxelles
  • Leguminoase, precum lintea, năutul, fasolea albă și roșie
  • Porumb
  • Varză kale
  • Mazăre

 

Vitamine și suplimente minerale

Probabil că nu veți mai putea consuma unele dintre alimentele dinainte de operație. Poate fi o idee bună să luați câte o multivitamină în fiecare zi, care ar trebui să conțină doza zilnică recomandată de vitamine și minerale. În plus, este posibil să aveți nevoie de doze mai mari din anumite substanțe. Întrebați medicul sau dieteticianul ce ar trebui să alegeți.

Vitaminele A, D și E

  • E posibil să aveți nevoie de forme solubile în apă ale vitaminelor A, D și E. Aceasta este o situație rară și apare doar dacă v-a fost înlăturată o porțiune mare a ileonului.

Vitamina B12

  • Dacă v-a fost înlăturată ultima parte a ileonului, va trebui să faceți injecții cu vitamina B12 la fiecare 1-3 luni.

Calciu

  • Este posibil să aveți nevoie de suplimente de calciu, mai ales dacă v-a fost extirpată cea mai mare parte a ileonului și aproape tot colonul este intact.

Potasiu

  • Dacă aveți frecvent diaree, este posibil ca nivelurile de potasiu să scadă. Întrebați medicul dacă ar trebui să consumați alimente bogate în potasiu, precum portocalele, cartofii, tomatele și bananele.
  • Nu luați suplimente cu potasiu înainte de a discuta cu medicul. Acestea pot fi periculoase.

Zinc

  • Dacă aveți frecvent diaree, întrebați-vă medicul dacă ar trebui să luați un supliment cu zinc.

Soluție de rehidratare orală

  • Dacă aveți frecvent diaree, este posibil ca medicul să vă recomande să beți o soluție de rehidratare orală. Acest lucru vă va oferi înapoi lichidul, sodiul și potasiul pierdut prin scaun.
  • Aceasta nu este echivalentă băuturilor cu electroliți (precum Gatorade®), care nu conțin aceeași cantitate de nutrienți.

Suplimente nutritive lichide

  • Dacă scădeți în greutate, un supliment nutritiv lichid bogat în calorii vă poate fi util. Cu toate acestea, în funcție de operația suportată, unele suplimente pot să nu fie potrivite pentru dvs., în principal deoarece sunt bogate în zahăr.
  • Consultați-vă cu doctorul sau dieteticianul înainte de a lua un supliment.
  • Dacă tolerați produsele lactate, încercați rețeta fortificată de mai jos, care va mări cantitatea de calorii și proteine din dieta dvs.

Rețeta de lapte fortificat

Amestecați 1 litru de lapte integral, 2%, 1%, degresat sau Lactaid® cu o cană și ⅓ de lapte praf instant (de obicei, un plic). Amestecați bine ingredientele și păstrați la frigider.

Valoarea nutrițională pentru fiecare porție de 250 ml dacă este preparată cu:

  • Lapte integral: 230 calorii, 16 grame de proteine
  • Lapte 2%: 200 calorii, 16 grame de proteine
  • Lapte 1%: 180 calorii, 16 grame de proteine
  • Lapte degresat: 160 calorii, 16 grame de proteine

Indicații privind jurnalul dietei

Este util să păstrați un jurnal pentru a afla ce alimente tolerați mai bine. Notați următoarele informații:

  • Ora când ați luat masa, gustarea sau când ați consumat o băutură
  • Numele alimentului sau al băuturii
  • Cantitatea consumată
  • Eventualele simptome observate

Dacă aveți o ileostomie sau o colostomie, e util să înregistrați și volumul de fluide eliminate. Timp de o săptămână, măsurați cantitatea de scaun de fiecare dată când goliți sau schimbați punga. Apoi, dacă ea este aproximativ identică în fiecare zi, măsurați-o o dată pe lună, timp de o zi sau două. Dacă observați vreo modificare a consistenței scaunului, măsurați-o mai des și anunțați medicul.

Model de meniu

Mic dejun: 7:00 Pauză de lichid: 8:30
  • 1 ou fiert tare
  • 1 felie de pâine albă, prăjită
  • 1 porție de unt
  • 1 linguriță de gem de fructe fără zahăr
  • ¼ cană de suc de portocale amestecat cu ¼ cană de apă
  • 1 cană de lapte fortificat (vedeți rețeta mai sus)

 

Gustare de dimineață: 10:00 Pauză de lichid: 11:30
  • 30 g de brânză cheddar
  • 6 biscuiți sărați
  • ½ cană de lapte fortificat
  • ½ cană de suc amestecat cu ½ cană de apă

 

Prânz: 13:00 Pauză de lichid: 14:30
  • 60 g de carne de curcan pe ½ de chiflă albă
  • 2 lingurițe de maioneză
  • ½ cană de suc de roșii
  • 1 cană de apă

 

Gustare de după-amiază: 16:00 Pauză de lichid: 17:30
  • 230 g de iaurt slab sau fără zahăr
  • 1 cană de lapte fortificat

 

Cină: 19:00 Pauză de lichid: 20:30
  • 60 g de carne de pui la grătar
  • ½ cană de piure de cartofi
  • ½ cană de fasole verde, gătită
  • 2 lingurițe de unt
  • ½ cană de apă
  • ½ cană de suc amestecat cu ½ cană de apă

 

Gustare de seară: 22:00
  • 2 felii subțiri de pâine prăjită cu 1 lingură de unt de arahide
  • ½ cană de lapte fortificat

 

2