• en
  • fr
  • ro

Blog

Portretul robot al romanului care sufera de cea mai agresiva forma de cancer de piele: tanar, ten deschis, amator de solar

Sute de romani asteapta in acest moment un tratament salvator, de ultima generatie, care nu este inclus in lista de medicamente compensate, pentru a se trata de melanom, cea mai agresiva forma de cancer de piele. O mica parte dintre ei au avut acces la terapia salvatoare numai dupa ce au dat in judecata Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, iar instanta a obligat asigurarile sa le deconteze medicamentele care reprezinta sansa lor la viata.

Pe langa aceste tratamente costisitoare, preventia este cea mai buna arma in lupta cu melanomul, care a devenit o amenintare mai ales in ultimii 20 de ani.

De ce sa ne temem de melanom

Melanomul este o problema de sanatate publica pentru ca este intr-o crestere extrem de importanta in cazul adolescentilor si adultilor tineri si mai ales la populatia cu fototip deschis blond, roscat, ochi albastri, pistrui, piele alba, piele care se arde si nu se brozeaza. „Acesta este profilul unui candidat la melanom malign”, atentioneaza dr Victor Clatici, medic primar dermatolog.

Dr Victor Clatici

Dr Victor Clatici

De multe ori, melanomul poate sa scape la un examen general neobservat, atentioneaza medicul. In SUA, este a cincea forma de cancer la barbati si a sasea la femei. In Romania, nu exista statistici clare. Mai mult, pacientii cu melanom au riscul de a dezvolta un nou melanom, dar si cancer tiroidian, de san sau limfom, de aceea este important sa fie monitorizati si dupa tratament, mai spun medicii.

Specialiştii spun ca 90% dintre cancerele de piele sunt cauzate de expunerea la soare, fara masuri de protectie. 

Riscul se dubleaza daca ati suferit arsuri solare pana la varsta de 18 ani. „Melanomul afectează persoanele tinere, intre 30 si 40 de ani, chiar atunci cand au o carieră si isi intemeiaza o familie. La noi, cele mai afectate sunt femeile”, explica dermatologul Mihaela Leventer, presedintele Societatii Romane de Medicina Estetica si Dermatologie Cosmetica si Chirugicala.

Printre factorii care sunt responsabili de cancerul cutanat se numara si bronzarea la solar si expunerea la soare fara protectie, la ore critice. Solarul e extrem de nociv pentru persoanele sub 18 ani si pentru cei cu aluniţe, la fel de periculos precum fumatul sau consumul de droguri, mai avertizeaza dermatologul Mihaela Leventer, care spune ca sunt tari in care persoanele sub 18 ani nu au voie la solar.

Dr Mihaela Levener

Dr Mihaela Leventer

Cum se previne

„Recomand prevenirea, depistarea precoce, pacientii la risc sa fie mai des vazuti de medic, sa nu se expuna la soare, sa foloseasca corect cremele de protectie”, sunt sfaturile principale ale medicului dermatolog Victor Clatici.

Semnele melanomului

„Orice modificare de marime, de forma a unei alunite inseamna leziune cu potential de melanom, orice leziune care nu se vindeca (pe nas, apare o leziune care face coaja si cade), orice alunita cu senzatie de prezenta, de mancarime, care sangereaza, se inroseste trebuie sa ne trimita la medic”, mai spune medicul dermatolog Victor Clatici.

AUTOEXAMINARE

O alunita care isi schimba dimensiunile, culoarea, marginile ar trebui sa ingrijoreze.

Regula ABCDE este o modalitate simpla de a diferentia un melanom de o alunita normala.

cancer de piele ABCDE

Asimetrie

Bordura (margini neregulate)

Culoare (variatii ale culorii)

Diametru

Evolutie

Teste pentru melanom

Planificarea tratamentului incepe cu o testare facuta cu un dispozitiv numit dermatoscop. Dermatologul este cel in masura sa faca aceste investigatii la nivelul pielii. Cele mai multe schimbari la nivelul pielii nu sunt cancer, insa numai un medic isi poate da seama de asta. (Geta Roman)

Acest articol a fost realizat intr-un proiect al Asociatiei Daruieste Viata care vizeaza informarea bolnavilor de cancer, finantat de Fundatia Vodafone, in cadrul proiectului ”Voluntar de Profesie”. 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
14.01.2015 Nu sunt comentarii

Spune parerea ta

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.