• en
  • fr
  • ro

Blog

Octombrie, luna preventiei cancerului la san

Marcata in lume in fiecare an in octombrie, luna prevenirii cancerului la san are rolul de a atrage atentia si a obtine sprijin pentru sporirea constientizarii cu privire la aceasta boala, detectarea sa timpurie, tratarea si oferirea de ingrijiri paliative persoanelor care se confrunta cu ea.

De-ce-recidiveaza-cancerul-de-san

 

In fiecare an apar aproximativ 1,38 milioane de cazuri noi de cancer mamar si 458.000 de decese din cauza acestuia (cf. IARC Globocan, 2008). Este de departe cel mai frecvent tip de cancer din lume, atat in tarile dezvoltate, cat si in cele in curs de dezvoltare. In tarile cu venituri mici si mijlocii, incidenta sa a crescut in ultimii ani, odata cu speranta de viata, urbanizarea si gradul de adoptare a unui stil de viata occidental.

 

In prezent, nu exista suficiente cunostinte cu privire la cauzele cancerului mamar, asa ca detectarea sa timpurie ramane principala metoda de control al bolii. Atunci cand cancerul este detectat devreme, daca exista posibilitati adecvate de diagnosticare si tratament, sunt sanse mari de vindecare. Pe de alta parte, daca detectarea apare tarziu, tratamentul curativ nu mai este o optiune si ingrijirile paliative sunt singurul ajutor disponibil pentru paciente si familiile lor.

 

Organizatia Mondiala a Sanatatii promoveaza programe comprehensive de control al cancerului de san ca parte a planurilor nationale pentru cancer. Strategiile recomandate pentru detectarea timpurie a bolii includ informarea populatiei cu privire la primele semne si simptome si implementarea unor procese de screening prin examinare clinica. Desi mult mai precise, mamografiile sunt costisitoare, lucru care le face fezabile doar in tarile cu o infrastructura medicala buna, care pot facilita programe pe termen lung.

 

In Romania, situatia curenta nu este deloc una laudabila. Spre exemplu, pacientele suspectate de cancer mamar care au nevoie de investigatii prin RMN ale sanului primesc vestea proasta ca aceasta procedura nu este decontata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, chiar daca clinicile particulare au contract cu CANS. Singura varianta este ca medicii curanti sa emita trimiteri pentru investigatii RMN ale toracelui, care pot fi decontate si sunt acceptate de clinicile radiologice. In plus, listele de asteptare cuprind zeci de persoane, asa ca programarile trebuie facute cu cel putin doua luni inainte.

Sursa: http://www.who.int/cancer/events/breast_cancer_month/en/

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
23.10.2015 Nu sunt comentarii

Spune parerea ta

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.