• en
  • fr
  • ro

Blog

Fumati de multi ani sau ati fumat? Calculati-va riscul de cancer pulmonar

Cancerul pulmonar este responsabil pentru cele mai multe decese dintre cancere, sansele de supravietuire dupa depistare (care de regula este tardiva) sunt foarte mici, potivit expertilor americani de la National Comprehensive Cancer Network. Iata cateva sfaturi importante despre acest tip de cancer oferite de expertii americani si aprobate de medici oncologi din SUA.

Unele persoane au o probabilitate mai mare sa dezvolte cancer pulmonar decat altele. Factorii de risc responsabili de acest tip de cancer sunt cei care tin de mediu sau sunt cei care trec prin gene de la parinti la copii. Exista situatii in care boala poate sa apara la persoane care nu au niciun factor de risc.

O problema depistata din 1989

riscuri fumat

Factorii de risc cunoscuti pentru cancer pulmonar sunt in primul rand fumatul. Legatura dintre fumat si cancerul pulmonar a fost pentru prima data raportata in anul 1939 si de atunci a fost confirmata in numeroase ocazii. Fumatul, de asemenea, creste riscul de cancer in multe alte parti ale corpului, cum ar fi vezica, esofag sau gat. Sunt peste 50 de componente din fumul de tigara care pot cauza cancer. Oricat de putin ai fumat risti sa faci cancer, insa cu cat fumezi mai mult cu atat riscul este mai mare. Daca renunti la tigari, riscul scade. Insa, riscul de a face cancer la plamani este mai mare pentru fosti fumatori decat pentru cei care nu au fumat niciodata.

De ce depinde riscul de cancer pulmonar

Criteriile pentru a stabili daca o persoana risca sa faca cancer pulmonar sunt trei: ridicat, moderat sau redus. Grupurile la risc se impart in functie de varsta si de cat a fumat o persoana. ”Pack years” (ani de un pachet pe zi) este definit astfel: un an in care se fumeaza 20 de tigari zilnic. Poate fi calculat in functie de numarul de pachete de tigari fumate zilnic inmultit cu numarul de ani de fumat.

De exemplu

1,5 (numar de pachete pe zi) X 30 de ani (numarul de ani in care o persoana a fumat)= 45 pack years (ani de un pachet pe zi)

Grupurile la risc sunt impartite astfel:

CRITERII DE RISC

Risc major

peste 55 de ani (varsta)

peste 30 de pack years (ani de un pachet pe zi)

Renuntare la fumat cu mai putin de 15 ani in urma

AR TREBUI SA INCEP SCREENINGUL PENTRU CANCER PULMONAR?

Screeningul este o optiune. Discutati cu medicul si cadeti de acord asupra celui mai bun plan.

Risc ridicat

Peste 50 de ani (varsta)

Peste 20 de pack years (ani de un pachet pe zi)

Alt factor de risc (cu exceptia fumatului second-hand)

AR TREBUI SA INCEP SCREENINGUL PENTRU CANCER PULMONAR?

Screeningul este o optiune. Cereti parerea medicului si luati o decizie de comun acord.

Risc moderat

Peste 50 de ani (varsta)

Peste 20 de pack years de fumat sau fumat second-hand

AR TREBUI SA INCEP SCREENINGUL PENTRU CANCER PULMONAR?

Nu este cazul sa se inceapa screeingul pentru cancer pulmonar

Risc redus

Mai putin de 50 de ani (varsta)

Mai putin de 20 de ani de pack years de fumat

AR TREBUI SA INCEP SCREENINGUL PENTRU CANCER PULMONAR?

Nu este cazul sa se inceapa screeningul pentru cancer pulmonar.

Inceperea screeningului pentru cancerul pulmonar este o optiune pentru primele doua grupe, cu risc major. Primul grup la risc este format din persoanele peste 55 de ani si peste care au la activ 30 de ani sau peste pack years. Persoanele care au renuntat cu peste 15 ani in urma sunt excluse. Cel de-al doilea grup la risc este format din persoanele de 50 de ani si peste care au mai mult de 20 de pack years si care au cel putin inca un factor de risc altul decat fumatul second-hand.

Simptomele comune alte cancerului de plamani:

-Tuse care dureaza

– Dificultati respiratorii

– Durere in zona pieptului

– Oboseala care dureaza

– Pneumonie

– Durere la inghitit

Mergeti la medic daca aveti aceste simptome. De regula, alte probleme de sanatate sunt responsabile, insa nici cancerul pulmonar nu e exclus. (Geta Roman)

Acest articol a fost realizat intr-un proiect al Asociatiei Daruieste Viata care vizeaza informarea bolnavilor de cancer, finantat de Fundatia Vodafone, in cadrul proiectului ”Voluntar de Profesie”. 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
6.05.2015 Nu sunt comentarii

Spune parerea ta

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.