• en
  • fr
  • ro

Blog

Dl Iordache, operat de cancer in 2009: „Ma simt invingator. Am depasit o etapa a vietii”

Cancerul colorectal este cel mai frecvent tip de cancer din Europa si al treilea cel mai frecvent din lume. In 2012, aproximativ 447.000 de pacienti au fost diagnosticati cu cancer colorectal in Europa, reprezentand aproximativ 13% din totalul de cancere din aceasta regiune.

Dl Iordache are ai bine de 5 ani de la operatie. Anul acesta planuieste o vizita cu toate familia in Germania

Dl Iordache are mai bine de 5 ani de la operatie. Anul acesta planuieste o vizita cu toata familia in Germania

Majoritatea pacientilor care sufera de cancer colorectal au peste 60 ani la momentul diagnosticarii, cancerul colorectal la varste sub 40 ani fiind rar. Este mai frecvent la barbati decat la femei. In Europa, in jur de unul din 20 de barbati si una din 35 de femei vor dezvolta cancer colorectal la un moment dat. Cu alte cuvinte, in fiecare an, in Europa, circa 35 din 100.000 barbati si circa 25 din 100.000 femei sunt diagnosticati cu cancer colorectal. Per total, frecventa cancerului colorectal este mai mare in regiunile mai industrializate si mai urbanizate. Din fericire, cu un tratament facut corect rata de supravietuire in acest tip de cancer este foarte ridicata.

Operatie care a durat opt ore

Dl. Iordache Ilie este din Bucuresti si a aflat ca are cancer de colon pe 15 octombrie 2009. Avea 72 de ani si nimic nu prevestea ca ar avea vreo problema grava de sanatate. S-a dus la un control de rutina, iar medicul a considerat necesara efectuarea unei colonoscopii. Diagnosticul a venit ca o lovitura, iar solutia la fel de rapid: trebuie sa te operezi cat mai repede. La nici o saptamana de la diagnostic a fost operat la Spitalul Elias din Bucuresti. Interventia chirurgicala a durat nu mai putin de 8 ore.

Tratament „de intretinere” din 2010

Au urmat sedintele de chimio si radioterapie, timp de aproape doi ani. In august 2010 a terminat cu sedintele si de atunci mai vine doar la control si ia tratament “de intretinere”: la inceput venea o data la 3 luni, apoi o data la 6 luni si acum vine la un an.
Viata lui a revenit la normal. “Imi pare rau ca m-am ingrasat, mi se umfla picioarele si nu mai pot sa joc tenis, in rest persoanele care nu ma cunosc si nu stiu prin ce am trecut habar nu au ca am avut cancer”, ne povesteste domnul Iordache.
Controalele nu ii mai provoaca niciun fel de emotii pentru ca se simte invingator si considera ca este o etapa depasita a vietii lui.

Ghid complet despre cancerul colorectal

Domnul Iordache isi face planuri de vacanta alaturi de familia lui – fiica sa este plecata in America din 2001 si pana acum in toata perioada cat a fost bolnav ea era cea care venea in Romania, avand in vedere ca pentru dumnealui deplasarea era mai anevoioasa. Pentru anul acesta au planuit o vacanta in Germania cu toata familia.

Un ghid amplu despre tratamentele, efectele adverse si regulile de urmarire ale bolnavilor care sufera de cancer colorectal va fi dispononibil in curand pe site-ul www.daruiesteviata.ro, la sectiunea GHIDURI.

Share on FacebookTweet about this on Twitter
21.07.2015 Nu sunt comentarii

Spune parerea ta

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.